Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Budući korisnici Centra Mocire oduševljeni postupnim useljavanjem

07.05.2021. 10:37


Uoči skorog preseljenja Dječjeg vrtića Latica i OŠ Voštarnica u Centar za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama Mocire, jučer su ravnateljice Vesna Penjalov i Irena Dukić povele u obilazak novih prostorija gradonačenika Branka Dukića s pročelnicima i suradnicima, državnu tajnicu u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Mariju Pletikosu te predstavnike medija.
Prostorijama, učionicama, dvoranama nedostaje tek još nešto od naručene opreme, ali ono najvažnije, djeca koja jedva čekaju useljenje. Kamen temeljac za Mocire je postavljen 2007. godine, izgradnja je većim dijelom bila dovršena, da bi onda zastala čak sedam i pol godina, a sad konačno dugogodišnja trakavica oko izgradnje ide svom sretnom kraju.
– Pred ljeto 2019. godine potpisan je Sporazum o radovima na rekonstrukciji i tada sam rekao da nam je Centar Mocire glavna preokupacija uz školu na Novom Bokanjcu. Danas nam je pao kamen sa srca. Centar je svjetski, ali nisu to samo zidovi. Raduje obučenost i motiviranost stručnog kadra i vrhunska oprema, rekao je Dukić, dodajući da bi volio da se ovaj obilazak nije dogodio unutar kampanje jer je to iznad svega i svakog od nas pojedinačno.


Projekti gradskih vrtića
Gradonačelnik je još istaknuo kako useljenjem vrtića Latica u Mocire Grad odmah kreće u rekonstrukciju vrtića Pčelica, a u kojem prostoru se trenutačno nalaze polaznici Latice.
– A za projekte su već spremni i novi vrtić na Višnjiku, Diklu te na Crvenim kućama. Cilj je u iduće četiri godine imati nula neupisane djece u Zadru jer svako dijete to zaslužuje. Krećemo i s radovima na senzoričkim vježbalištima na Vruljici i Višnjiku koja će također pomoći djeci i roditeljima s poteškoćama u razvoju, najavio je Dukić.
Državna tajnica Pletikosa rekla je da njoj još nije pao kamen sa srca vezano za Mocire jer nije stigla oprema za polovicu zgrade koja pripada Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.
– Zakomplicirala se javna nabava, kako to obično i bude, nadam se da će ovih dana biti riješena oprema za kuhinju i namještaj, a onda uskoro i ovaj drugi dio vezan za socijalnu skrb. Što se tiče rokova, planiramo u rujnu početi s radom. Imamo oko 3.500 kvadratnih metara na kojima će se organizirati Centar za pružanje usluga u zajednici. Radi se o posve novoj ustanovi kojoj će osnivač biti Ministarstvo rada, a pružat će socijalne usluge, kako djeci s poteškoćama u razvoju, tako i odraslima. Imat će puno programa i projekata – od rane intervencije, dnevnih, poludnevnih boravaka, smještaja u četiri apartmana u koje stane po četiri osobe. To je korak ka vaninstitucionalizaciji. Radi se o izuzetno modernoj ustanovi koja će prikupiti sva dobra iskustva ostalih ustanova kojih nema baš previše u Hrvatskoj, rekla je Pletikosa te dodala kako je Ministarstvo dosad u budući Centar za pružanje usluga u zajednici uložilo 41 milijun kuna, a u njemu će se zaposliti 40 osoba.


Nove ideje opremanja OŠ Voštarnica
Ravnateljice su se zahvalile svima koji su pridonijeli da se Centar konačno završi.
Kako je rekla Irena Dukić, ravnateljica OŠ Voštarnica, postoji i nešto dobro u tome što se toliko godina čekalo na useljenje.
– U međuvremenu smo proučili dostupne metode ABA, PECS, TEACH i senzornu integraciju i sad smo opremili školu potpuno drugačije nego što bismo je opremili 2009. godine. Tako da u svakom zlu, ima nešto dobro. Preponosna sam jer će ovo biti ogledna ustanova i zato što ćemo imati opremu u školi u iznosu od 3,7 milijuna kuna. Od toga ćemo 900 tisuća kuna dobiti iz projekta ASIQ, također zahvaljujući Gradu Zadru koji nam je taj novac posudio, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja nas financira s 2,8 milijuna kuna. I Ministarstvo nam je prilikom opremanja dalo otvorene ruke, bez ograničenja iznosa, već da opremimo onako kako nam treba i to su prihvatili. Trenutačno je isporučeno 2,1 milijuna kuna opreme, što znači da nismo još gotovi. Najviše sam ponosna što jedini u Hrvatskoj imamo TEACH učionice. Dobili smo oruđe za rad koje je genijalno, a ono što je najbolje oružje su metode na koje smo potrošili 300 tisuća kuna. Najbolja i najučinkovitija je ABA metoda, za koju se dosad nije bilo moguće educirati u Hrvatskoj, a mi smo uspjeli za nju educirati 17 učitelja. Takvih RBT terapeuta u Hrvatskoj ima još samo petero, rekla je ravnateljica Dukić.




Inkluzivna ustanova
Kako je istaknula, ova ustanova služi prije svega da djeci pruži temeljne vještine koje su im potrebne, ne samo za stjecanje akademskih znanja, već za daljnje samostalno učenje i život.
– Toliko smo inkluzivni koliko njima omogućimo da sudjeluju u radu cijele zajednice. Rok za isporuku dijela opreme koja je zapela je 30. lipnja, nadamo se da bismo do 1. srpnja mogli dobiti rješenje za rad u promijenjenim uvjetima od Ministarstva da bismo mogli preseliti i krenuti u rujnu u ovim sretnim prostorima. Naši učenici su sudjelovali u uređenju učionica i bili su oduševljeni. To je ono najvrijednije. Naši roditelji su sretni, učiteljice su euforične, a kroz cijelo ovo vrijeme naučili smo se i biti zahvalni, istaknula je Dukić.
Blagavaonu OŠ Voštarnica krase slike s njihovih likovnih kolonija koje su godinama skupljali. Učionice, hodnici, sanitarni čvorovi, sportska dvorana, radionice za odrasle od 17 do 21 godine, TEACH učionica… Sve novo, moderno, prostrano, u ovom kratko obilasku izgleda besprijekorno. Voštarnica će u nove prostorije moći uz dosadašnjih 113 učenika u sljedećoj školskoj godini primiti još tri skupine po troje djece iz autističnog spektra.


Čeka se dječji osmijeh
U vrtićkom dijelu već sve izgleda spremno. Osam prostorija čeka da ih napuni još samo dječji smijeh.
– Veselimo se novom prostoru. Javne nabave su završene, pri kraju smo sa svim, ima samo još sitnih radova koje želimo što prije završiti. U procesu je dokumentacija i sad čekamo rješenje, svojevrsnu dozvolu da se preselimo od županijskog Odjela za povjerene poslove državne uprave koji mora u suradnji s Gradom i s Ministarstvom izdati dozvolu da dođemo s djecom u nove prostore, rekla je ravnateljica Vesna Penjalov te predstavila prostore i vrijednu modernu opremu.
U Latici će biti tri inkluzivne skupine, što podrazumijeva djecu s poteškoćama u razvoju zajedno s djecom urednog razvoja. Provode se dva dnevna boravka, prvi je za djecu s višestrukim oštećenjima, a drugi za djecu s poremećajima iz autističnog spektra, koje je sve više. Penjalov je demonstrirala komunikator koji pomaže djeci s poteškoćama u govoru da se izraze putem tog kanala, zatim senzornu integraciju kroz pijesak, boje, rekvizite za poticanje motoričkog razvoja, voćnjak i vrt…