Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ove sezone cijepljenjem do zelene zone

07.05.2021. 11:20


Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije prokomentirala nam je napore koje ulažu u kampanji poticanja na cijepljenje turističkih djelatnika i privatnih iznajmljivača.
– Turistička zajednica Zadarske županije nastavlja s koordinacijom i podrškom aktivnostima u vezi cijepljenja turističkog sektora i testiranja gostiju na COVID-19. U dnevnoj smo komunikaciji sa svim relevantnim ustanovama, prvenstveno Ministarstvom turizma i sporta, Hrvatskom turističkom zajednicom, Stožerom civilne zaštite Zadarske županije, Zavodom za javno zdravstvo Zadarske županije te Upravnim odjelom za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Zadarske županije, izjavila je Kadija.


Kroz svibanj i lipanj cijepit će se svi koji to žele
Kadija nas je informirala kako je interes među privatnim iznajmljivačima na području županije malen. U gradu Zadru se samo 60 osoba prijavilo za cijepljenje.
– Trenutno smo u procesu prikupljanja podataka putem lokalnih turističkih zajednica o privatnim iznajmljivačima koji se žele cijepiti. Prema informacijama naših kolega iz lokalnih zajednica, interes trenutno nije značajan. Jedan od mogućih razloga je da je dio iznajmljivača već cijepljen ili je prebolio covid, ili će se cijepiti putem svojih liječnika obiteljske medicine što ih svakako potičemo da učine već sada, poručila je Kadija i naglasila kako je na Zavodu za javno zdravstvo da organizira primjerene termine za cijepljenje.
– Prema informacijama Zavoda za javno zdravstvo, koji će provoditi organizirano cijepljenje, kroz svibanj i lipanj cijepit će se svi koji to žele. Svakako potičemo sve iznajmljivače koji se dvoume oko cijepljena, da se cijepe kako bismo sezonu dočekali sigurni za naše goste, a prvenstveno s niskom stopom zaraženosti što će nas učiniti »zelenom« zonom. U tu svrhu upravo prikupljamo i analiziramo podatke s otoka kako bi se naši otoci uključili u inicijativu Ministarstva turizma i sporta »Covid free – zelenih otoka«, kaže Kadija.


17 lokacija za testiranje turista
Osim procjepljivanja lokalnog stanovništva, u sklopu napora oko smanjivanja zaraze, Turistička zajednica je, u suradnji s partnerima, osigurala 17 punktovima, na kojima će se turisti moći testirati brzim antigenskim testovima.
– Turistička zajednica Zadarske županije je i dalje u intenzivnoj komunikaciji s javnim i privatnim sektorom oko uspostavljanja što više lokacija za testiranje na covid-19 brzim antigenskim testovima. Za sada u županiji postoji 17 lokacija gdje se turisti mogu testirati, a što odgovara trenutnim potrebama. Radi se o punktovima u javnim i privatnim ustanovama te turističkim objektima koji omogućuju testiranje za svoje goste, poručuje Kadija.
Kako dalje navodi Kadija, na organiziranju dodatnih punktova radi se s Odjelom za zdravstvo Zadarske županije i Zavodom za hitnu medicinu Zadarske županije, Domom zdravlja Zadarske županije te lokalnim turističkim zajednicama i turističkim kućama, kako bi se utvrdile stvarne potrebe i organizirao dovoljan broj punktova na kojima bi se turisti mogli testirati. Liječnici obiteljske medicine zainteresirani su za provođenje testiranja, koje bi im strani turisti, naravno, platili.
– Uz ispostave hitne medicine i domove zdravlja interes su pokazale i privatne prakse obiteljske medicine kao mogući provoditelji testiranja. Tako je interes iskazalo još 47 javnih ili privatnih subjekata čime je ukupan broj mogućih punktova 64 u sezoni 2021. godine. Cilj je da Zadarska županije ima što više lokacija za testiranje, kako bi se izbjegle eventualne gužve ili preopterećenja pojedinih točaka, i u konačnici kako bi taj proces bio obavljen u najvećim gužvama što brže, efikasnije i jednostavnije za turiste, ali i za provoditelje testiranja, zaključuje Kadija.




Cilj je dnevno cijepiti 1200 osoba
Na Forumu obiteljskog smještaja, koji je u srijedu organizirao županijski ogranak Hrvatske gospodarske komore, glavni zadarski epidemiolog dr. Alan Medić, istaknuo je kako dvotjedna incidencija zaraženih na području županije pada. Istaknuo je kako su se brojke zaraženih između prošlog ponedjeljka i ovog, u prosjeku smanjile za 37 posto. Naglasio je kako je od 27.12., kada je počelo cijepljenje u županiji, do 1.5. cijepljeno oko 30.000 žitelja. Na Višnjiku se trenutno u danu cijepi minimalno 500 osoba, u Zavodu za javno zdravstvo između 100 i 200, a dio građana se cijepi i kod svojih liječnika obiteljske medicine, koji svakodnevno na Višnjik mogu uputiti 30 do 40 pacijenata.
Prema projekcijama koje je iznio na Forumu, cilj je da se u narednim mjesecima dnevno cijepi oko 1200 osoba. Među cjepivima prevladavaju ona Moderne i Pfizera, a AstraZenece ima oko 10.000 doza. Podsjetio je kako uspjeh turističke sezone ovisi o procjepljenosti lokalnog stanovništva, među kojim prevladava zaraza britanskim sojem koronavirusa. Istaknuo je kako se nada, da će u narednim mjesecima pristizati oko 8.000 doza cjepiva tjedno.


Covid putovnice
Medić je prokomentirao i suradnju s velikim turističkim kućama, koje su već dio svojih zainteresiranih zaposlenika uputile na cijepljenje. Rekao je kako je u nedjelju cijepljeno 350 djelatnika u turizmu, te kako je iz Zračne luke Zadar čak 120 zaposlenika zainteresirano za cijepljenje. Podsjetio je i na važnost uspostave tzv. zelenih covid putovnica, koje bi bile standard u svim zemljama Europske unije, čijim se imateljima prilikom ulaska u zemlju ne bi određivale mjere izolacije.