Nije namjera klubovima braniti ABA ligu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika katarina.ergovic
Jučerašnjim priopćenjem HKS pojasnio projekt iskoraka hrvatskih klubova u Europu
Svi klubovi koji smatraju da su trenutačno u dobrom projektu, slobodni su nastaviti u regionalnoj ligi što Savez nije nikada zabranjivao, stoji u priopćenju HKS-a
Vedran SITNICA
Hoće li iduće sezone u Krešinom domu gostovati regionalne ili europske momčadi?

Nedavno održan radni sastanak HKS-a i klubova HT Premijer lige u Gospiću neplanirano je podigao medijsku prašinu jer je po izjavama nekih sudionika iste, među njima i direktora KK Zadar Željka Žilavca, klubovima elitnog hrvatskog košarkaškog ranga postavljen ultimatum da se do 13. svibnja ove godine moraju odlučiti hoće li potpisati izjavu o sudjelovanju u jednom od ponuđenih europskih klupskih natjecanja za sezonu 2022./23. (FIBA Liga prvaka, FIBA Europa Cup, Alpe Adria Cup), a da pritom neće sudjelovati u natjecanjima koji nisu pod okriljem HKS-a, odnosno FIBA-e. To bi značilo da je hrvatskim klubovima postavljen uvjet da moraju izabrati između regionalne prve i druge ABA lige i izlaza u europska natjecanja, za koja pak ne bi svi imali pravo već bi prvak Hrvatske i prvoplasirana momčad u regularnom dijelu ostvarili pravo nastupa u FIBA-inoj Ligi prvaka, dok bi pobjednik Kupa Krešimira Ćosića imao pravo nastupa u FIBA-inom Europa Cupu.

Razvoj hrvatskih igrača

Nije pak trebalo dugo čekati da HKS »vrati lopticu« jučerašnjim priopćenjem kojim se demantira ikakav ultimatum klubovima, štoviše ističe se da krovna košarka organizacija ne planira ukidati postojeće stanje i da svi koji žele nastupati u ABA ligi su slobodni to i učiniti. Priopćenje HKS-a prenosimo dolje u cijelosti:
Nastavno na nedavno održan radni sastanak Hrvatskog košarkaškog saveza (HKS) i klubova HT Premijer lige u Gospiću, a s obzirom na medijske napise i objave na društvenim mrežama u kojima se aludira na dirigirano istupanje hrvatskih klubova iz regionalne lige, HKS izdaje sljedeće priopćenje:
Intencija je Hrvatskog košarkaškog saveza omogućiti najvećem mogućem broju klubova sudjelovanje u međunarodnim natjecanjima, s ciljem da u perspektivi što više klubova, a time i igrača, bude međunarodno konkurentno. Pri tome Hrvatski košarkaški savez nema namjeru klubovima braniti igranje regionalne lige koja nije pod ingerencijom HKS-a, već im ponuditi opcije razvoja. HKS je napravio izuzetne napore da financijski podupre klubove u nastojanjima na europskom putu, a javnost će iscrpnije biti upoznata s detaljima projekta kada dobijemo povratne informacije od klubova.
Kao što smo već naglasili, cilj je Hrvatskog košarkaškog saveza ponajprije konstantan razvoj hrvatskih igrača kao osnove za samu bit hrvatske košarke – hrvatsku reprezentaciju, a razvoj u europskim razmjerima je uvjetovan iskustvom igranja u i s europskim klubovima, kao što je to, primjerice, slučaj s Litvom, državom s manje od tri milijuna stanovnika, košarkaškom velesilom čiji klubovi igraju u litavskom državnom prvenstvu i isključivo europskim natjecanjima.

Novi projekti

«U Gospiću smo stavili novi projekt pred klubove. Projekt je to s kojim smatramo da će klubovi steći nova iskustva kroz nova natjecanja«, kazao je Povjerenik natjecanja HT Premijer lige Dražen Orešković i detaljnije pojasnio: »To ne znači da na ikoji način ukidamo postojeće stanje. Svi klubovi koji smatraju da su trenutačno u dobrom projektu, slobodni su nastaviti u regionalnoj ligi što Savez nije nikada zabranjivao. S druge strane, Savez mora otvarati nove projekte. Smatramo da su europska natjecanja izuzetno interesantna i želimo klubovima pomoći u uključivanju u Europu. Dalje, što se tiče Alpe Adria Cupa, naši klubovi nisu dominirali u prošloj sezoni, no tu sudjeluju zemlje Europske Unije kojoj pripadamo, a mi želimo steći i jasnu sliku stanja konkurentnosti u europskim razmjerima i napredovati iskustvom. U konačnici, hrvatska će košarka u cijelosti profitirati. Zašto? Ako se pojedini klubovi odluče na ostanak u regionalnoj ligi, a drugi se odluče na europski iskorak, dobit ćemo moguće i šest klubova na međunarodnoj pozornici, što nam je i interes i promocija.«

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno