Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mažoret štapom dotaknule zvijezde

Autor: Velimir Brkić

06.06.2008. 22:00
Mažoret štapom dotaknule zvijezde


Vrlo smo složne i povezane, znamo da je to obveza, a osim obveze mažoretkinje su za nas opuštanje, zabava, druženje, kaže Andrijana Maksan
Pakoške mažoretkinje su ponosne predstavnice i nezaobilazan simbol Pakoštana i Zadarske županije. Mladošću, ljepotom i elegantnim mažoret korakom uveseljavaju ulice, a korektno izvedenim koreografijama, uvježbanošću u radu sa štapom i atraktivnim kostimima, plijene pozornost gledatelja na svakom mjestu.
Vlasnice zlatnih štapova Svojim zlatnim štapom, ljepotom i mladošću u mornarskim uniformama uljepšavaju Pakoštane i promoviraju svoje mjesto na mnogobrojnim nastupima diljem domovine i dalje. Pakoške mažoretkinje djeluju već 11. godina. Osnovane su 1996. godine, a proizašle su iz folklora Kulturno umjetničkog društva Pakoštane pri kojem i danas djeluju. Od samog početka su članice Hrvatskog mažoret saveza. Danas su najstarije mažoretkinje na zadarskom području, ali i najpoznatije zahvaljujući visokim i zavidnim rezultatima koje su postizale na brojnim županijskim, regionalnim, državnim i europskim natjecanjima. Angažiraju se oko većine županijskih svečanosti i uvijek su aktivne. Hrvatski mažoret savez ove je godine dodijelio Pakoškim mažoretkinjama prestižnu nagradu hrvatskih mažoretkinja “Stanko Mazor” za najveći doprinos razvoju mažoret plesa u 2007. godini. Vodi ih trenerica i koreografkinja prof. Silva Bakija, a voditeljica je ujedno i tajnica KUD-a Pakoštane Željkica Maksan, koja je prije mjesec-dva na održanoj skupštini HMS-a odabrana za novu dopredsjednicu. Predsjednica KUD-a Pakoštane je Bruna Čudina.– Pakoške mažoretkinje prepoznatljive su po svojim odorama u mornarskom stilu s kojima ponosno predstavljaju svoje mjesto. To su jedine mažoretkinje u Europi koje imaju zlatne štapove. Danas djeluju u četiri kategorije – dječja, kadetkinje, juniorke i seniorke. Rade u pet grupa sa sveukupno 80-ak djevojčica i djevojaka. U 11 godina kroz grupu pakoških mažoretkinja prošlo je gotovo 1.000 djevojčica i djevojaka, upoznaje nas prof. Bakija bez čijeg bi se predanog rada teško postigli dosadašnji vrhunski rezultati.Želeći pomoći svojoj kćeri u kvalitetnom organiziranju slobodnoga vremena, Željka Maksan, tada članica folklorne plesne skupine u Pakoštanima, prije jedanaest godina je došla na ideju da se pokrenu pakoške mažoretkinje.– Nisam o tome tada znala ništa, ali svidjelo mi se i počela sam istraživati. Došla sam do gospodina Alena Šćurice, do Zagreba, on je došao u Pakoštane i nakon kratkog vremena sve su se domaće cure oduševile mažoretkinjama. Organiziralo se i prvenstvo, prisjeća se Željka Maksan, dodajući kako se u pakoškim mažoretkinjama u pojedinim razdobljima znalo okupiti i do stotinu i dvadeset plesačica svih uzrasta.Njihove uniforme u mornarskom stilu su originalne i prepoznatljive te odišu ljepotom i znakovitošću kraja iz kojeg dolaze. Pakoške mažoretkinje nisu samo uspješne natjecateljice nego i velike veleposlanice Hrvatske, Zadarske županije i, naravno, Pakoštana.
Prva mažoretkinja bio muškarac Pakoške ljepotice su posve zasluženo postale simbolom svojega mjesta. Mjesto im, koliko može, pomaže – Općina Pakoštane, Turistička zajednica općine Pakoštane, mnogi sponzori i roditelji.– Na Prvom državnom prvenstvu mažoretkinja Republike Hrvatske održanom 1997. godine upravo u Pakoštanima juniorke su osvojile treće, a seniorke osmo mjesto. Od tada svake godine klupske vitrine punimo brojnim pokalima, medaljama i priznanjima, bilo na državnim ili na regionalnim natjecanjima. Osvojili smo brojna prva mjesta u svim kategorija dok smo posebno ponosne na treće mjesto osvojeno na Europskom prvenstvu 2001. godine u Engleskoj te na zlatnu medalju za dosad najbolje organizirano državno prvenstvo održano protekle godine u Pakoštanima. Dosad je održano 12. državnih prvenstava mažoretkinja, kaže Bakija dodajući kako i ninske i zadarske mažoretkinje vode nekadašnje njihove članice.Mažoret ples, koji predstavlja spoj marša i plesa, gdje se mažoretkinje prvi put i pojavljuju u vojnim marševima prije dvjestotinjak godina u Francuskoj, prateći ritam dobošara, predvodnika vojske koja ide u ratove i osvajanja, možda je i kompliciraniji od klasičnog plesa, jer djevojka mora imati i vojničko držanje i zadržati ženstvenost.– Današnje šarene odore, kape i čizme čuvaju u sebi uspomenu na vrijeme nastanka ove discipline.Danas u mažoretskoj skupini sudjeluje od devet do dvadeset i jedne djevojke koje izvode svoj koreografirani ples u uvjetima ulica i trgova, čije su dimenzije točno definirane vrlo striktnim i strogim pravilnicima, rekla je Bakija.Danas su postale pravi znak prepoznavanja ovoga mjesta. Baveći se ovom slikovitom disciplinom proputovale su Europu od Velike Britanije do Češke i Mađarske. Kao pakoškom brandu također je važan doprinos koji daju i ukupnoj slici Pakoštana kao važnog turističkog mjesta. Osim toga, Pakoštane su postale i pravi “mažoretski laboratorij” pa su uz njihovu pomoć nastale skupine u Ninu, Biogradu i Ugljanu.– Vrlo smo složne i povezane, znamo da je to obveza, a osim obveze mažoretkinje su za nas opuštanje, zabava, druženje. Jednostavno tko voli plesati, uvijek je dobrodošao u mažoretkinje, jer s nama se uvijek možete zabaviti. Probe imamo dva do tri puta tjedno. Raduje me što stalno vježbamo nove koreografije pa nam nikad nije dosadno, kaže Andrijana Maksan koja je u seniorskom paru s Marinom Maksan osvojila brojne pokale, medalje i priznanja na regionalnim i državnim natjecanjima.