Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Dragon teatar prvi put u Hrvatskoj na daske postavio Strindbergov “Put u Damask”

07.06.2018. 10:45
Dragon teatar prvi put u Hrvatskoj na daske postavio Strindbergov “Put u Damask”


"Put u Damsk" prema mišljenju mnogih, ključna je drama suvremenog teatra, švedskog pisca Augusta Strindberga, nastala davne 1898. godine. Strindberg je "prvi naturalistički dramski pisac koji je shvatio da je za novu dramu potrebno novo kazalište, nov, intimniji odnos scene i gledališta". Polaznici kazališne škole Dragon teatra za mlade i odrasle u fuziji s ansamblom Dragon teatra  postavljaju na scenu djelo po prvi put na hrvatskim daskama i daju nešto novo, intimno i autentično.
U gradu Damasku  Savle od Tarza prešao je na kršćanstvo i postao sveti apostol Pavle. To je ono iskonsko što se vezuje za ovaj grad, činjenica da je neko završio jedan i započeo drugi život. Kada nas sudbina okrene, nađemo se na početku. 
Djelo "Put u Damask" je slojevito, a likovi posjeduju malo karakternih osobina, što je karakteristično za Strindberga kao i činjenica da je u svaku scenu drame ugrađena neka autorova stvarna životna situacija. 
Iako je Strindberg preteča modernog pravca ekspresionizma koji se na sceni pojavljuje tek 1914. godine, u  djelu „Put u Damask“ elementi ekspresionizma i ekspresionističke drame snažno prodiru kroz spiralno- fragmentarnu strukturu djela, kroz cijepanje i razgrađivanje likova, te kroz sveprisutnu poetsku metaforičnost. Dramatizacija predloška vodi ka još radikalnijim ekspresionističkim redateljsko-glumačkim postupcima. Spontanom slobodom nastaje vizionarski teatar lirske simbolike sklon totalnom teatru. Realno se pretvara u fantazmagorično koje opet prelazi u zbiljsko.
Premijera predstave koja nastaje prema trećem dijelu djela Augusta Strindberga PUT U DAMASK održat će se  u srijedu, 13.6.2018., u 20:00 sati u HNK Zadar. Cijena ulaznice je 30 kuna.
U predstavi igraju:  Jelena Ostojić Božić, Jelena Helena Knežević, Marijana Marjanović, Sara Knežević, Kristina Barešić, Robertina Katić, Karmen Miletić, Nevena Pervan, Mirta Juran, Mario Zrilić, Roko Hrašćanec, Silvio Sačić, Milan Miočić-Stošić.
Redateljica i pedagoginja: Maja Šimić
Kostimografkinja: Marina Sorić
Glazbena obrada: Marko Lovrinac
Majstor svjetla: Danijel Franov
Pokrovitelji: ADV grupa, Grad Zadar, Zadarska županija, Mjesni odbor Jazine II