Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

MIRANDO MRSIĆ Govorim ono što mnogi misle: “Bernardić ne može biti premijer”

07.06.2020. 14:09


Predsjednik Demokrata dr. Mirando Mrsić, saborski zastupnik 9. Saziva Hrvatskog sabora i bivši ministar rada i mirovinskog sustava u Vladi Zorana Milanovića, krenuo je u izbore s personaliziranom kampanjom uperenom protiv šefa SDP-a Davora Bernardića – pitali smo ga zašto.
 
Pokrenuli ste kampanju sa sloganom »Bero nije rješenje«, kojom ste privukli dosta pažnje, jer je Hrvatska puna jumbo-plakata s tom porukom: zašto ste se odlučili tako provocirati šefa SDP-a? Zašto Bero nije rješenje?
– Poruka naše kampanje daje odgovor na pitanje koje si mnogi postavljaju: biste li dali povjerenje Beri kao premijeru? Samo komuniciramo ono što misli većina građanki i građana Hrvatske, partneri u Restart koaliciji, dobar dio članova SDP-a, pa čak i bliski Berini suradnici. To je javna tajna i veliki problem za Hrvatsku koja se treba odlučno boriti protiv teške ekonomske krize i korupcije koja je premrežila društvo. Treba nam odgovorno i snažno liderstvo koje će se boriti za javni interes, a na privatni. To Bero do sada nije pokazao. Nije niti Plenković koji je sa svojim radom samo podržavao postojeću HDZ-ovu koruptivnu mrežu. Uz ekonomsku krizu koja prijeti dodatnim osiromašenjem svih nas, prijeti nam velika opasnost jačanja ultra desnih stavova u društvu, posebno ako na vlast dođe Plenković u koaliciji s herojem iz Amerike, Miroslavom Škorom.


Ključni tjedni
Realno, Bernardić vas nije želio u svom savezu, pa ste se okrenuli Hrvatskim laburistima. Je li ova kampanja vaša »osveta«?
– Samo smo rekli ono što mnogi misle. I dok neki stvari pokušavaju prikazati kao osobni obračun, mi želimo pokazati realno političko, ali i gospodarsko stanje. Svi obećavaju med i mlijeko. Neće biti meda i mlijeka. Barem ne tako skoro. Nalazimo se u velikom problemu iz kojeg moramo izvući zemlju. S politikom žetončića, s jedne strane, i lovom na saborske fotelje, s druge strane, uz snažnu korupciju, nećemo to moći učiniti. To je biračima jasno. Mi im trebamo objasniti da je sljedećih nekoliko tjedana ključno što će nam se događati sljedeće četiri godine. Velika većina političara parazitira na hrvatskim građankama i građanima koji svojoj djeci ne mogu osigurati bolju budućnost u Hrvatskoj. Obećaju, pa ne ispune, i još pljačkaju novce poreznih obveznika, a najviše stradaju radnice i radnici. To moramo mijenjati. Hitno.
Mnogi misle kako iza ove vaše kampanje stoji dogovor sa Zoranom Milanovićem – oduvijek ste zastupali slične stavove, i postoji teorija da se priprema ekipa koja će ponovno preuzeti dominaciju nad SDP-om, ako Restart savez ne uspije formirati Vladu, a sve pod kapom bivšeg predsjednika te stranke.
– Možda vi znate nešto o čemu ja ništa ne znam. Ne bih se iznenadio da je to još jedna konfabulacija nastala na Iblerovom. Znate kako kažu, u strahu su velike oči. Demokrati, stranka kojoj sam na čelu, prva je podržala kandidaturu i vrlo aktivno radila tijekom kampanje predsjednika Milanovića. A sam predsjednik Republike je jasno poručio da se neće miješati u parlamentarne izbore. To poštujem.


Glas Istre i Kvarnera
U 8. jedinici vašu listu će nositi Damir Kajin – odakle taj aranžman?
– Damir Kajin je socijaldemokrat i veliki borac protiv korupcije. To je je misao vodilja naše suradnje. Cilj je naše suradnje da se glas Istre i Kvarnera ponovno čuje u sabornici. SDP se ne trsi propitkivati donošenje katastrofalnih zakona. Uzmimo samo recentniju SDP-ovu podršku HDZ-ovom zakonu kojim je uzeto gotovo 500 milijuna kuna osobama s invaliditetom. Isto tako, SDP je podržao raspuštanje Hrvatskog sabora bez Zakona o obnovi Zagreba i konkretnih mjera za očuvanje radnih mjesta tijekom lipnja i srpnja. SDP je glasao protiv Zakona koji sam predložio, a kojim bi se poslodavcima poskupio rad na određeno vrijeme.
Demokrate u Istri čine ljudi koji su upravo napustili SDP kad je Milanović Kajina istaknuo kao kandidata za župana – tada su iz revolta otišli iz stranke, sada svi zajedno idu na izbore, kako to?
– Demokrati žele izgraditi svoju priču u cijeloj Hrvatskoj. Zajedno ih možemo realizirati. Slična stvar je i s Kajinom. Kada se nađete na istoj liniji, kada se poklope vrijednosti za koje se zalažete, dobro je udružiti snage. I sami znate da sam odavno pozivao na okupljanje svih koji se smještaju lijevo od centra. S nekima smo se dogovorili, s nekima nismo.
S kojim programom i ambicijom Demokrati izlaze na ove izbore, u koliko izbornih jedinica ćete nastupiti?
– Program koalicije Demokrata i Hrvatskih laburista predstavit ćemo sljedeći tjedan. Bit će usmjeren na očuvanje socijaldemokratskih vrijednosti u društvu, izlazak iz krize, jačanje gospodarstva, veća prava radnica i radnika, obrazovanje, zdravlje, pravosuđe, borbu protiv korupcije i sanaciju grada Zagreba nakon potresa. Konkretne mjere, bez šarenih laži, bajki i kula u zraku. Koalicija Demokrata i Laburista izaći će u svim izbornim jedinicama.
Imate li koje kadrovsko iznenađenje još?
– Pa evo, pristupa nam i Renato Petek iz Zagrebačke skupštine, kao neovisni kandidat na našoj listi.




​HDZ-ove »rupe«
Kako komentirate Vladine mjere oko korona-krize?
– Prije svega, zakasnile su. Za korona pandemiju znalo se još krajem godine, čekalo se do zadnjeg trenutka, a mjere za očuvanje zdravlja nacije stupile su na snagu nakon što je HDZ proveo svoje unutarstranačke izbore. Tzv. »potpore za očuvanje radnih mjesta« bile su pune rupa koje su pogodovale većim poslodavcima koji su sebi čak isplaćivali dobit, akontaciju dobiti i dividendu. Nisu se efektivno zaštitila radna mjesta, niti mali OPG-ovi, kao ni mikro poduzetnici. U svojoj neučinkovitosti ministar Aladrović zaboravio je na sezonce koji su ostali izvan ovih mjera. U onom trenutku kada su kolege u stožeru počele razmišljati stranački umjesto medicinski, tada je bilo jasno da će stožer postati dio HDZ-ovog PR-a za izbore. To je bila jasna HDZ-ova poruka građankama i građanima da zdravlje nije prije svega, zdravlje im nije prioritet. Žalosno je što među pojedinim politički angažiranim liječnicima Hipokratova zakletva ništa ne vrijedi.
A kako vidite slučaj Rimac, odakle on potiče, i kuda po vašem mišljenju vodi?
– S jedne strane, slučaj Rimac pokazuje stvarno stanje korupcije u Hrvatskoj. HDZ oduvijek kada dođe na vlast prisvaja Hrvatsku i smatra da im je politika Hrvatsku dala kao leno s kojeg mogu skupljati i trpati u vlastite džepove sve što im dođe pod prste. Znate ono, desna ruka na srcu, lijeva ruka u našem džepu. S druge strane, postoje indicije da se tek zagrebalo po površini. Očito je netko shvatio do kuda to može ići pa je došapnuo Josipi Rimac da traži prislušne uređaje. HDZ je u početku smatrao da im to čak ide u prilog, ali kada je afera krenula prema ministru Ćoriću tada je postalo jasno da je ovo samo početak korupcijske afere. Josipa Rimac je samo pravi primjerak klasičnog HDZ-ovog kadra. U slučaju da je DORH neovisan, bit će zanimljivo dokle će sezati ova afera i tko će sve biti upetljan, da ne kažem umočen. I na koncu, zanimljivo je promatrati igre moći i odnose unutar HDZ-a kroz odnos te stranke prema korupciji u vlastitim redovima.