Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Liječnici prijete nepotpisivanjem ugovora

Autor: Vanja Mirčeta

06.07.2010. 22:00
Liječnici prijete nepotpisivanjem ugovora

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Plaćamo kredite za ordinacije koji su do tri, pa i više puta veći od zakupa koji su do sada plaćale naše kolege u Domu zdravlja. Njima se zakup ukinuo, a uvela koncesija i oni su ostali na istome, dok nama uz koncesiju i dalje ostaje ili kredit ili najam te osobno meni i podstanarstvo, što je za mene nemoguća financijska misija i stoga takav ugovor koji nam se nameće neću moći potpisati, kazala je dr. Mikecin
U skladu s planom zdravstvene reforme ministra Darka Milinovića nakon što su sve županije raspisale natječaje za dodjelu koncesija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ovaj dio zdravstvenog sustava će u narednih nekoliko mjeseci iz sustava zakupa prijeći u sustav koncesija. Liječnici u Zadarskoj županiji će desetogodišnje koncesijske ugovore potpisivati od 1. do 15. kolovoza, a prelazak na novi sustav na državnoj razini po zakonu mora biti dovršen do kraja ove godine. Koncesijski sustav podijelio je liječnike, jer se oni koji rade u vlastitom ili unajmljenom prostoru smatraju diskriminiranima u odnosu na liječnike koji rade u sklopu Doma zdravlja.
Zaboravni zakonodavac
Naime, liječnici koji svoje usluge obavljaju u sklopu Doma zdravlja u statusu zakupnika više neće plaćati zakup u iznosu 1.250 kuna već koncesiju, no kako se radi o istom novčanom iznosu za njih se ništa drastično neće promijeniti potpisivanjem tog ugovora, dok će svi liječnici koji rade u privatnom ili unajmljenom prostoru, a sklope koncesijski ugovor biti dužni mjesečno plaćati maksimalnu koncesijsku naknadu od 1.250 kuna, što prema ocjeni liječnika koji su sami uređivali i opremali svoje ordinacije te plaćaju kredite ili najmove za svoje ordinacije, jednostavno nema smisla. Prema riječima dr. Vinka Pešića zakonodavac je “zaboravio” na tristotinjak liječnika u RH koji svoju djelatnost obavljaju u prostorima izvan Doma zdravlja. Oni bi uz plaćanje dosadašnjeg najma morali plaćati i koncesijsku naknadu od 150 tisuća kuna u desetogodišnjem koncesijskom razdoblju. Pešić ističe kako bi Županija od ovih liječnika u tom vremenskom periodu “ubrala” oko 3 milijuna kuna.
– Koncesiju je raspisala Županija u skladu s mrežom javno zdravstvene službe. Iako je ministar utvrdio najviši iznos koncesijske naknade (1250 kuna), Županija ima zakonske mogućnosti da odredi i manji iznos, jer za takvo što ne postoje zakonske zapreke. Na nedavnom sastanku sa županom Stipom Zrilićem i dr. Josipom Kraljićem, pročelnikom Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb u Županiji nismo naišli na optimistična rješenja naših problema. Oni, naime, tvrde kako Ministarstvo neće prihvatiti naše zahtjeve o minimalnoj koncesijskoj naknadi od jedne kune i naša obrazloženja, no takav odgovor je zakonski neutemeljen, jer ne postoji papirnato obrazloženje koje bi nama pružilo priliku da se na takvu odluku žalimo, naglasio je Pešić.
Dosadašnji model zakupa omogućavao je liječnicima da rade u prostorima izvan Doma zdravlja, pa su mnogi unajmili prostore ili su pak vlastitim novcem, odnosno kreditima opremili i uredili svoje ordinacije kako bi mogli obavljati ugovorenu djelatnost.
– Dok mi plaćamo visoke rate kredita ili najamninu te sada kad bi potpisali koncesijski ugovor i maksimalnu koncesijsku naknadu u iznosu od 1.250 kuna koju je odredila Županija, oni plaćaju zakup, ubuduće koncesiju, što dođe na isto, dobivaju sređen i opremljen prostor, pacijente, sredstva za obnovu, dok mi za sve to moramo izdvojiti vlastita sredstva. S obzirom da se ta prikupljena sredstva ne vraćaju u obliku ulaganja u naš rad, već se slijevaju u županijski proračun za neke možda druge namjene, onda to već smatramo diskriminirajućim. S obzirom da je zakonski koncesijska naknada određena u iznosu od 1 do 1.250 kuna, tražimo od Županije da nam pomogne jer ona ima zakonske ovlasti da odredi koncesijsku naknadu u iznosu od 1 kune, iako znam da bi sredstva prikupljena na ovakav način dobro došla Županiji za pokrivanje dugova Doma zdravlja, istaknula je dr. Lovorka Pedišić, stomatologinja.
Nedefinirani ugovori
Kao najradikalniju opciju zadarski liječnici na jučerašnjoj konferenciji za novinare istaknuli su nepotpisivanje koncesijskog ugovora čime bi Županija inzistiranjem na maksimalnoj koncesijskoj naknadi dovela u pitanje rad 14 ordinacija obiteljske medicine, 4 pedijatrijske i 31 stomatološke ordinacije te nekoliko ginekoloških ordinacija u Zadarskoj županiji.
– Nama se nude ugovori koji su po nama definitivno na brzinu doneseni. To su ugovori koji nas obvezuju da ih potpišemo na 10 godina na iznos koji nije mali. Oni su nedefinirani, ne govore kakva su naša prava već samo koje su naše dužnosti. Pod ovakvim uvjetima nemamo namjeru potpisati ugovore. U situaciji kakvoj sam ja je i velika većina mojih kolega. Naime, kupila sam stan koji sam pretvorila u pedijatrijsku ordinaciju. Plaćamo kredite za ordinacije koji su do tri, pa i više puta veći od zakupa koji su do sada plaćali naši kolege u Domu zdravlja. Njima se zakup ukinuo, a uvela koncesija i oni su u principu ostali na istome jer se radi o istoj novčanoj vrijednosti, dok nama uz koncesiju i dalje ostaje ili kredit ili najam te osobno meni i podstanarstvo, što je za mene nemoguća financijska misija i stoga takav ugovor koji nam se nameće neću moći potpisati. Cilj naše današnje konferencije bio je da potaknemo odgovorne u Županiji da donesu odluku o koncesijskoj naknadi od 1 kune, ili da nam dodijele županijski prostor i opremu ili da nam u krajnjem slučaju plaćaju koncesijsku naknadu kako bismo bili ravnopravni sa svojim kolegama iz Doma zdravlja, a nema nikakve zakonske zapreke da Županija to ne učini, istaknula je dr. Martina Mikecin.