Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

FOTOGALERIJA: U Sv. Donatu “okrunjena” hrvatsko-australska ljubavna priča

08.07.2018. 09:00
FOTOGALERIJA: U Sv. Donatu “okrunjena” hrvatsko-australska ljubavna priča


Crkva svetog Donata jučer je bila domaćin zaista posebnom i nesvakidašnjem vjenčanju. Hrvatsko-australski par odlučio je upravo u poznatoj zadarskoj rotondi izreći sudbonosno "da", ali sama posebnost ove cijele priče ne staje na tome. Naime, mladoženja je iz Hrvatske (tadašnje Jugoslavije) otišao davne 1964. godine još kao mali dječak od svega šest godina da bi se prvi put vratio u Hrvatsku nakon 50 godina!
Riječ je o Dinu Špaleti iz Dikla koji je odlučio na svojoj djedovini napraviti kuću te se u našem gradu i vjenčati sa svojom odabranicom, Australkom Shelly.
"Uhvatili" smo ga nakratko prije same ceremonije, bio je van sebe od iznenađenja što su novinari došli popratiti njihovu priču.
– Ne mogu vjerovati da ste došli radi nas. Jako sam uzbuđen i sretan što sam se vratio. Oduvijek sam to htio, a pogotovo iz razloga da ponovno okupimo obitelj. Zato smo se odlučili vjenčati u Zadru. Uspjeli smo spojiti cijelu obitelj i prijatelje nakon dugo godina razdvojenosti, kazao je mladoženja dodavši kako je došlo oko 50 uzvanika iz Londona, Australije, Hong Konga te, naravno, rođaci i obitelj iz Zadra.
Sestra Oriana (danas Begonja) vratila se prije 20-ak godina i od tada ga je nagovarala da se vrati.
– Od kada sam došla, stalno sam ga pokušavala dovesti natrag. I prije pet godina su se napokon vratili, odlučili se vjenčati i ostati. Kada se prije pet godina vratio, ponovno se prisjetio svega, emocije su krenule, i nije mu dugo trebalo da se odluči vratiti doma, kazala je.
Svečanost se nakon Svetog Donata nastavila u ribljem restoranu Foša, nazočila joj je i rodbina mladenke iz Australije. Uz predviđenu zabavu, mladence je oko 21 sat svojim dolaskom iznenadila udruga Kveštura, i to u narodnim nošnjama i tradicionalnim običajima Dikla.
Kvešturin dolazak organizirala je Dinova sestrična, Mirjana Maras, koja je inače članica udruge.
– Htjela sam napraviti nešto posebno za njih da im ta večer ostane u posebno sjećanju. Njegova supruga Shelly zaljubila se u Hrvatsku, počela je učiti hrvatski jezik i vjerujem da joj je ovo iznenađenje puno značilo, kazala je.
Kako za njihov dolazak mladoženja, mlada i uzvanici nisu znali, iznenađenje i reakcija koja je uslijedila nakon njega bila prepuna emocija i veselja koje se nastavilo do dugo u noć.