Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vrtići prebukirani, dadilje će biti tražene

07.07.2019. 13:06
Vrtići prebukirani, dadilje će biti tražene


Situacija koja se iz godine u godinu ponavlja kod upisa djece u zadarske vrtiće (što gradske, što privatne), očiti je pokazatelj kako, unatoč tvrdnjama nadležnih, broj vrtića jednostavno ne prati broj djece koja imaju potrebu za uslugama istih. Svake godine više stotina djece ostaje bez svog mjesta u vrtićkim skupinama, a na roditeljima je da se dalje snalaze kako znaju i umiju, od baka servisa do igraonica, dadilja… Da su u Zadru kompetentne dadilje sve više tražene prepoznalo je i jedno privatno učilište koje u svoje programe od jeseni uvodi usavršavanje za zanimanje dadilja.
Od ravnatelja uličišta, Igora Vukojevića, koje u Zadru za sad jedino nudi ovaj program usavršavanja, saznali smo kako je iznimno velik interes za ovaj novi smjer.
– Za usaršavanje za zanimanje dadilje imamo jako velik broj zainteresiranih. S obzirom na prebukiranost vrtića ne čudi nas što je potražnja velika. S programom počinjemo na jesen, on traje oko 3 mjeseca, odnosno ukupno 400 sati, a cijena usavršavanja iznosi 4500 kuna. Po završetku praktične nastave, polaznici polažu završni ispit koji obuhvaća usmenu i praktičnu provjeru stručnih sadržaja nakon koje dobivaju uvjerenje i osposobljenost za poslove dadilje, kazao nam je Vukojević dodajući kako uvjeti za upis ovog programa podrazumijevaju najmanje trogodišnje srednjoškolsko obrazovanje razine 4.1, uvjerenje obiteljskog liječnika o psihofizičkoj sposobnosti za obavljanje poslova dadilje i starost 18 godina. Kompentencije za koje ova privatna škola garantira da će polaznik steći završetkom programa usavršavanja za zanimanje dadilje jesu samostalna skrb o zdravlju i sigurnosti djeteta do 14. godine života, obavljanje djelatnosti dadilje prema zakonskim propisima i pravilima struke, skrb o emocionalnom, tjelesnom, intelektualnom i socijalnom razvoju djeteta, provođenje uravnotežene, raznovrsne i zdrave prehrane djeteta, provođenje higijene i odijevanja djeteta rane, predškolske i školskedobi, organizacija igre, rekreacije i zabave za dijete, nadzor školskih obaveza i ostalih aktivnosti djeteta prema uputi roditelja, primjena pravila zaštite na radu, zaštite od požara i pružanja prve pomoći.