Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Apstraktno slikarstvo karakterističnog kolorita dobilo treću dimenziju

07.07.2021. 12:56


U ponedjeljak, 05. srpnja 2021. godine s početkom u 21 h u atriju Barokne kuće u Ninu otvorena je izložba »Fragmenti«- Dragana Jelavića, čime je službeno započelo Ninsko kulturno ljeto 2021.
Predstavljajući autora Marijana Ramov, dipl. pov. umjetnosti, istaknula je kako je »Jelavić profesor likovne kulture i likovnih umjetnosti, koji je u posljednjih 35 godina svog slikarskog djelovanja realizirao impozantan broj samostalnih i grupnih izložbi te bio sudionik brojnih likovnih kolonija u zemlji i inozemstvu. U ciklusu »Fragmenti« koji je nastajao posljednje 3-4 godine, Jelavićevo apstraktno slikarstvo karakterističnog kolorita dobilo je treću dimenziju te je primjenom novih materijala omogućilo oblicima da izađu iz dosadašnje materije«.
U osvrtu na predstavljene radove, njemački umjetnik Wolfgang Brenner zabilježio je da se autor sve više odvajao od svojih ranijih djela, apstraktnih pejzaža, da bi došao do estetskog jezika fragmentara. Odabrana tehnika – kolaž ili asemblaž – omogućava Draganu Jelaviću da kombinira učinke svjesnih umjetničkih odluka kao i podsvjesnih, spontanih gesta na način čitljiv za gledatelja u umjetničkom prostoru svakog djela. On konstruira i dekonstruira, istražuje senzualnu haptiku predmeta i korištenje materijala kao slikarski medij. Element, komad drveta, koji u određenom kontekstu postaje fragment, sada postaje predmet njegove izreke.Uz pomoć ovih fragmenata osigurava tragove, postavlja tragove, konstruira svoje slike. Fragmentarnost rijetko igra glavnu ulogu ovdje, radije se zadovoljava boravkom u pozadini. Tek fragmentacijom kondenzira se u najboljem smislu te riječi pretvarač, transformator. Omogućuje oblicima da novo izlazi iz materije.Samo kroz boju postaje međusobna interakcija pojedinih fragmenata, stvari međusobno.
Zahvaljujući posjetiteljima na odazivu, autor je rekao kako je ovaj ciklus doista nešto novo u njegovom stvaralaštvu…. Uvijek sam volio drvo i osim slikanja radio sam razne skulpture, reljefe, lampe i sl. i naprosto se sasvim spontano dogodilo da se prije nekoliko godina od drva u radionici u sklopu atelijera, od ostataka stvorila »slika« vrlo bliska mojim prethodnim radovima, samo je izišla u 3D… Kada sam složio prvu kompoziciju od pozitivne uzbuđenosti koja me obuzela, uslijedila je neprospavana noć.. Reakcije na moj »mali kuferčić« bile su jednako euforične mom dojmu i naprosto je krenulo. U »Fragmentima« se spojilo i drvo i slikanje i kolorit.
Izložbu »Fragmenti« na kojoj su predstavljena 28 rada otvorila je Marijana Ramov, a ista će se u Galeriji Višeslav moći razgledati svakim danom do 20. srpnja. Za sve posjetitelje ulaz je slobodan.


Marijana RAMOV