Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

»Doprinesite napretku i boljem životu našeg naroda i procvatu naše domovine«

07.07.2021. 12:51


Prva promocija prvostupnika Teološko – katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru održana je u ponedjeljak 5. srpnja u svečanoj dvorani sveučilišnog kampusa u Zadru. Prvostupnicima su se prigodnom riječju obratili i na uspjehu im čestitali dr. don Zdenko Dundović, ravnatelj Teološko – katehetskog odjela i zadarski nadbiskup Želimir Puljić, glavni promotor i veliki kancelar Teološko – katehetskog odjela.
»Ova svečanost promocije prvostupnika katehetike na našem Odjelu prva je takve vrste u povijesti Teološko – katehetskog odjela na Sveučilištu u Zadru. Nakon višegodišnjeg studija naši prvostupnici stekli su prvu diplomu preddiplomskog studija katehetike te se nadam da će u nastavku visokoškolskog obrazovanja isti uspjeh polučiti po završetku diplomske razine« rekao je dr. Dundović, istaknuvši da su se nastavnici Odjela trudili prenijeti studentima potrebna znanja iz teoloških znanosti, osobito iz područja katehetike, što je i primarni cilj toga studijskog programa.


Dimenzija susreta
»Vjerujemo da ćete u vremenima koja dolaze ta znanja i vi prenositi na generacije kojima ćete predavati i posvjedočiti živu vjeru ljudima s kojima budete radili. Nadam se da smo vam unutar obrazovnog procesa posvjedočili ljudsku i kršćansku dimenziju susreta, što je bitna odrednica onih koji žele raditi na Njivi Gospodnjoj, bez obzira na svoj status, funkciju ili obim zauzetosti u poslu« rekao je dr. Dundović u obraćanju prvostupnicima poručivši im: »Od srca vam čestitam na današnjem danu i molim od Gospodina svaki blagoslov u budućim obrazovnim naporima«.
Nadbiskup Puljić u svom je obraćanju prvostupnicima rekao da za svoju prisutnost na svečanosti te promocije nalazi osobne i povijesne razloge.
»Povijesni razlozi vode nas na temelje ove znanstvene institucije, do 14. st., kad je 1396. g. utemeljeno Generalno Dominikansko učilište, preteča sadašnjeg zadarskog Sveučilišta, koje grad Zadar svrstava među prve sveučilišne centre Europe. To budi i kod profesora i kod studenata opravdani ponos i zahvalnost Crkvi koja je osnivala škole i sveučilišta« rekao je mons. Puljić, podsjetivši da je ugovorom između zadarskog Sveučilišta i Zadarske nadbiskupije, u sastavni dio sveučilišne izobrazbe uvršten i Teološko – katehetski odjel, među odjelima »časne institucije« Sveučilišta u Zadru.


Strast odgoja i obrazovanja
»Uz povijesni vid, ističem da se osobno u sveučilišnom društvu osjećam ‘kod kuće’. Veliki dio svoga života, naime, proveo sam na Teologiji u Sarajevu i na Katehetskim institutima u Sarajevu, Mostaru i Dubrovniku. Stoga, čast mi je i radost biti s Vama, poštovani profesori, na odgovornom zadatku odgoja i prenošenja znanja novim naraštajima« rekao je mons. Puljić obraćajući se i profesorima, istaknuvši da mu je čast osjetiti i podijeliti radost njihovog uspjeha po skupini prvostupnika koji su primili diplome.
»Opća i univerzalna strast odgoja i obrazovanja potiče nas i tjera sve tražiti istinu i dobro čovjeka i tragati za istinom o čovjeku. U polju brojnih upita i nepoznanica, upućeni smo jedni na druge. Pozvani smo pratiti pozorno što se oko nas zbiva te umrežavati ono što se događa u području odnosa vjere i kulture, razuma i vjere, teologije i znanosti, ovostranosti i onostranosti, humanizma i transcedencije« potaknuo je nadbiskup Puljić, istaknuvši da se »to provjeravanje i umrežavanje može i mora ‘bez navijanja’ događati u sveučilišnim klupama, u okruženju Sveučilišta kao visoke odgojno – obrazovne institucije, na njenim hodnicima i u dvoranama«.
Nadbiskup je rekao da čin podjele diploma daje naslutiti da će prvostupnici »u radu i javnom djelovanju nasljedovati akademske stečevine i promicati humanističke vrijednosti te postupati zakonito i etično«. Poželjevši prvostupnicima da produbljuju stečeno znanje i vještine, nadbiskup Puljić rekao je da će time »doprinositi napretku i boljem životu našeg naroda i procvatu naše domovine«.




Pomoć mladim naraštajima
Prvostupnici kojima je nadbiskup Puljić uručio diplome su Kristijan Braim, Klaudija Jerković i Sara Zadravec, a diplome će biti uručene još četvero prvostupnika koji nisu mogli sudjelovati na toj promociji. To su Ela Lipanović, Nina Perković, Stefan Vulić i Nino Zrilić.
Prvostupnica katehetike Klaudija Jerković taj je preddiplomski studij poželjela upisati zbog svoga vjerskog uvjerenja. »Potaknuli su me na upis toga studija vjera i znanje za spoznati više, da produbim svoju vjeru i da učinim nešto dobro u svijetu. Voljela bih predavati vjeronauk, ali vidjet ćemo gdje će me odvesti Božji putovi. Ja sam iz Gospića, ali ostat ću u Zadru, sviđa mi se u Dalmaciji. Odavde više nigdje ne idem« rekla je Klaudija, u želji da mladim naraštajima pomaže u odrastanju u vjeri.