Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U posljednjih 30 godina nije se pojavila ovakva generacija

07.07.2021. 07:05


Trebali biste dobro »zagrabiti« u povijesne knjige da biste pronašli podatak kada je Zadar posljednji put osvojio četiri trofeja u jednoj sezoni. Kronološki gledano, vitrine su redom punili pokal namijenjen pobjedniku Krešinog kupa, pehar juniorskog prvaka Hrvatske i na koncu onaj najslađi – namijenjen najboljoj seniorskoj momčadi u državi. Rezultatski uspješnu sezonu kluba s Višnjika u nedjelju su zaključili pretkadeti koji su pod vodstvom Rajka Vidakovića suvereno promarširali Novim Zagrebom i s četiri uvjerljive pobjede donijeli novo zlato u grad košarke. Sve je započelo demoliranjem Dubrave u osmini finala, nastavilo se još jednom uvjerljivom pobjedom, ovaj put protiv Međimurja, da bi pravi dokaz kvalitete mladih Zadrana stigao u polufinalu gdje je Cedevita Junior zamrznuta na minus 36. Izvrstan niz donio je finalni okršaj protiv mladih »Cibosa« koji su sve do dvije i pol minute prije kraja puhali za vratom Vidakovićevim momcima, no na koncu su i oni morali potpisati kapitulaciju i priznati da je s druge strane bio kvalitetniji suparnik.
– Mislim da bi i ta utakmica završila s više od 30 poena prednosti za nas, no Cibona je svih 40 minuta igrala zonsku obranu, što se inače ne radi. No, očito su smatrali da nam jedino tako mogu parirati. Djeci je bilo jako teško igrati protiv zone jer se s njom nikada nisu susreli, ali svemu tome unatoč stigli smo do pobjede i naslova prvaka Hrvatske. I prošle godine smo bili neporaženi i prosječno pobjeđivali s pedesetak koševa razlike, te smo također trebali biti prvaci, no na tom nas je putu zaustavila pandemija koronavirusa. Zbog toga smo se dodatno »nabrijali« i na koncu zasluženo osvojili trofej. Prezadovoljan sam ostvarenim, jer smo u posljednje dvije godine, s dvije različite generacije, bez iti jednog poraza – kazao je trener zlatnih zadarskih pretkadeta.


Ozbiljan rad
Završni turnir u Trnskom bio je samo kruna uspješne sezone mladića iz Krešinog doma. Već dugo se šuška da se na Višnjiku nešto veliko valja iza brda, a te su najave prošli tjedan konačno došle na svoje. Zadar ponovno ima talentiranu generaciju u omladinskom pogonu. Ipak, ni sam Vidaković se nije nadao da će se iz Zagreba vratiti s koš-razlikom plus 165.
– Ne mogu reći da sam očekivao ovako uvjerljive predstave jer smo igrali protiv kvalitetnih suparnika. Svaka momčad koja završi na finalnom turniru nedvojbeno posjeduje kvalitetu, no dobro smo se posložili i skautirali sve protivnike. KK Zadar trenutno radi puno ozbiljnije od svih ostalih klubova u Hrvatskoj, što polako dolazi na naplatu – naglasio je zadarski stručnjak.
Na Višnjiku se posljednjih nekoliko sezona poput mantre ponavlja da rezultat nije glavni cilj omladinskog pogona, već stvaranje igrača za prvu momčad. Put do te »Moskve« još je dugačak i posut brojnim izazovima, no s obzirom na prikazano ovu generaciju valja držati pod povećalom.
– Svi kolege treneri su mi tijekom završnog turnira govorili da se u posljednjih 30 godina nije pojavila ovakva generacija. Zadar u pravilu nema puno visokih igrača, a trenutno u pretkadetima imamo čak petoricu dvometraša. Momci neće nužno ostati na toj visini, već će potencijalno još narasti, jer se radi o sinovima bivših košarkaša koji su s obje strane genetski predisponirani da odu na puno više od dva metra. Upravo radi toga sam još zadovoljniji jer nas iskustvo uči da visoki igrači teško dominiraju u pretkadetskom godištu. Obično ih niži i motorični momci srednje visine, kakve ima Cibona, izdominiraju jer su visoki igrači u tim godinama još uvijek nekoordinirani, pa ako hoćete i smotani. Sama činjenica da su i kao takvi uspjeli dominirati je signal da se radi o izuzetno potentnoj generaciji – uvjeren je Vidaković.


Stvoriti igrače za prvu momčad
Zlatnoj generaciji je završetkom sezone istekao pretkadetski staž te će se od jeseni natjecati u kadetskom uzrastu. Kako bi taj prijelaz bio što je moguće bezbolniji na Višnjiku se razmišlja o stvaranju dviju kadetskih momčadi iz kojih će se crpiti baza za budućnost. Pri tome je glavni naglasak stavljen na naporan rad i individualni napredak, osnovne preduvjete za ispunjavanje neupitnog potencijala. Pritom će valjda i covid birokrati biti ponešto razumniji i dozvoliti treninge u zatvorenom kako se ne bi ponovila još jedna sezona prepuna košarkaške partizanštine.
– Snalazili smo se na sve moguće načine. Moje je mišljenje da što su gori uvjeti, to veći broj igrača pronađe svoj put. Kada se djeci sve pruži, ona često gube interes i ne budu toliko zagrižena, stoga smo iskoristili ovu situaciju da još jače treniramo. Radili smo vani, trenirali u parku, održavali individualne programe i mogu reći da smo dobro iskoristili vrijeme koje smo imali na raspolaganju – rekao je trener državnih prvaka i dodao da se nada da će dobiti priliku ispratiti generaciju koju je selektirao na putu košarkaškog sazrijevanja.
– Vjerujem da ću i u kadetskom uzrastu raditi s njima i da ćemo nastaviti s planom i programom kojem je cilj da netko od ovih talentiranih mladića na koncu postane igrač za seniorsku momčad KK Zadar – zaključio je Vidaković.




Ljeto za individualni rad
Nakon prvog mjesta na završnom turniru prvenstva Hrvatske zlatni pretkadeti dobili su tjedan dana slobodno kao nagradu na naporan rad i sav uloženi trud od početka sezone. Ferije će kratko trajati, jer već krajem srpnja kreće novi program u kojem će naglasak biti na individualnom radu i košarkaškom napretku.
– Struka u klubu je stava da se ljeti ne smije raditi na taktici, niti na bilo čemu što ima veze sa strategijom, već da naglasak mora biti na individualnom napretku i poboljšanju funkcionalnih i motoričkih sposobnosti igrača – istaknuo je Vidaković.