Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Za kvalitetan izlazak treba vam dobra volja i antigenski test

07.07.2021. 10:06


Na prijedlog Stožera civilne zaštite Zadarske županije od jučer su u županiji zabranjeni koncerti i slična događanja na otvorenom na kojima nije moguće provesti kontrolu prisutnih osoba. Nužne epidemiološke mjere bit će na snazi do 18. srpnja.
Pitali smo one na koje ova odluka izravno utječe je li, prema njihovom mišljenju, ova odluka nužda ili zadnji čavao u lijesu turizma, dugoročna korist ili pak neopravdana kazna.


Ostanimo odgovorni
Serija koncerata na zadarskom Forumu koju je u petak navečer otvorio Marko Tolja, moći će se nastaviti bez smetnje i 10. srpnja za kada je zakazan koncert Vanne, budući da su koncerti organizirani na način da na njima u ograđenom dijelu smije prisustvovati 100 osoba koje se kontroliraju. Isto će vrijediti i za Glazbene večeri u Sv. Donatu na kojima je ograničen broj posjetitelja i riječ je o događanju s visokom kontrolom prisutnih osoba i poštivanjem važećih epidemioloških mjera.
– Kvalitetna kulturno-zabavna ponuda esencijalni je dio turističkog senzibiliteta našeg grada. Dobro je da su naš ured, kao i Koncertni ured, HNK, Grad Zadar i još neke institucije pristupili organizaciji takvih događaja, kako ne bi sve ostalo na pomalo stihijskom pristupu koji se polako počeo nazirati od strane nekih drugih organizatora. Ma koliko to svima nama neugodno zvučalo, koronavirus još uvijek nije pobijeđen, i to ne samo kod nas, nego i u svijetu. Jednostavno moramo ostati odgovorni, naglašava Mario Paleka, direktor Turističke zajednice grada Zadra.
On smatra da su takve mjere nužne ukoliko Stožer civilne zaštite i Služba za epidemiologiju smatraju tako.
– Svi shvaćamo kako se radi o ozbiljnim institucijama u ozbiljnim vremenima koje vrlo dobro shvaćaju težinu svojih odluka u kontekstu turističke sezone, dodaje Paleka.
Kako kaže, ovo nije ugodna vijest u pogledu kulturno-zabavne ponude sad na početku vrlo važne sezone.
– No, s druge strane, ipak moramo konstatirati da se ne radi o striktnoj odluci, kako se to moglo iščitati iz nekih natpisa. Dobro organizirana i kontrolirana događanja na kojima se prate i poštuju epidemiološke mjere redovno se nastavljaju odvijati, a trajanje ove odluke Stožera je svega dva tjedna, zaključuje Paleka.


U srcu sezone
Dakle, veselje u Varoši morat će se pauzirati.
– Jako smo razočarani i žalosni što nakon više od deset godina nećemo moći nastaviti tradiciju održavanja koncerata i feštica petkom. Sve smo svoje unaprijed dogovorene koncerte i događaje odgodili jer nismo u mogućnosti prilagoditi se zadanim uvjetima koji su trenutno na snazi. Smatramo da smo teško oštećeni ovakvom odlukom jer se nalazimo u srcu sezone od koje na kraju krajeva živimo svi mi koji se bavimo ovim poslom. Iskreno se nadamo da ovakva odluka neće puno utjecati na naše poslovanje i da ćemo ponovno nakon 18. srpnja biti u mogućnosti organizirati koncerte kao i do sada, govori Marko Vukić, vlasnik zadarskog kafića »Dišpet«, sinonima za vesele ljetne večeri.
S druge strane, u konobi »Kamen« prilagodili su se svim odredbama, spremno dočekali odluku i nastavili raditi.
– Jedino što nas može prekinuti je lockdown. Imamo vrt, teren od 10 000 kvadrata, to smo ogradili zidom od 1,80 m. Tako smo napravili barijeru i možemo kontrolirati uvjete, ulazak u objekt. Sve je na otvorenome. Tko god se ne želi cijepiti ili nema covid potvrdu, može na licu mjesta napraviti antigenski test od strane ovlaštene firme koja će imati svoj pult kod ulaza. Cijena testiranja bit će, svima prihvatljiva cijena, 40 kn, dok ostalih 70 % troška testiranja snosimo mi kao organizator, priča nam Hrvoje Lerga, vlasnik konobe »Kamen«.




Zeleno svjetlo
Kako nastavlja, sve informacije objavljuju na društvenim mrežama, svi koji kupe kartu ostavljaju im svoje podatke pa tako prenose informacije i poruku o antigenskom tekstu.
– 10 do 20 % ljudi nema potvrdu da su cijepljeni ili da su preboljeli, to je prosjek u skupinama. Svakog gosta zovemo, ponudimo im mogućnosti, a ako ne žele, vraćamo novac. Koga god zove, svi pozitivno reagiraju i pohvaljuju organizaciju. Dobili smo od Grada i države zeleno svjetlo, govori Lerga i dodaje da, nakon prošlogodišnjih gubitaka, ne može riskirati.
Djelatnici su uglavnom procijepljeni što je također važan faktor. A oni koji nisu, prije svakog događaja rade antigenski test.
– Želim zahvaliti Gradu Zadru i Civilnoj zaštiti što su imali sluha i nisu sve ugostitelje stavili u isti koš i dozvolili su nam da radimo. Prije su se zbog pojedinaca kažnjavali svi, naglašava Lerga.
Najbolja reklama ove sezone je sigurnost, ali nije naodmet ni ponuditi imena kao što su Dražen Zečić, Halid Bešlić i Željko Bebek što dobro znaju u konobi »Kamen«.


Svirka tišine
Ni glazbenicima nije lako, nedavno su očistili prašinu sa svojih instrumenata i zagrijali glasnice kad ih je opet dirigent – zvan epidemiološke mjere, utihnuo.
– Pa budući da smo dobili priliku nakon godinu i pol napokon održati svoj prvi koncert na trgu u Zadru za dva tjedna, ove nove mjere su nas ražalostile i nadamo se da će se što prije popustiti ili da će naš koncert moći biti održan u kontroliranim uvjetima.
Spremamo se za to intenzivno već mjesec dana, odgovorni smo tijekom čitavog ovog vremena, poštujemo sve mjere od samog početka, evo sad smo se cijepili drugom dozom cjepiva. Dakle, napravili smo sve što možemo i ne preostaje nam sad ništa drugo, nego čekati i nadati se najboljem, kazuje Matea Biloglav, voditeljica a cappella skupine A.K.A. Crescendo.
Niko Mamut iz Tempo benda govori da javni nastupi nisu njihova primarna djelatnost, već su to vjenčanja za koja ne vjeruje da će biti onemogućena.
– Svjesni smo koliko je bitno čuvati zdravlje građana, ali nezadovoljni smo što nam se, direktno ili indirektno, uskraćuje rad, govori Mamut i dodaje kako od ovog ljeta nisu ni imali neka velika očekivanja kada je riječ o nastupima na otvorenome u kafićima i konobama.