Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Alessandro je strasno želio biti pilot poput oca

Autor: Šefik Nadarević

06.08.2008. 22:00
Alessandro je strasno želio biti pilot poput oca


Survani u moru kraj Dugog otoka Lufthasin školski zrakoplov “piper” bio je koban za dva mlada ljudska života. U njemu su, naime, poginuli 36-godišnji hrvatski pilot Danijel Oleks  i 20-godišnji talijanski učenik Alessandro D’ Agatta. Na mjesto tragedije došla je i obitelj D’ Agatta: Bruno, pilot/instruktor, otac poginulog Alessandra, Tiziana, majka i  l7-godišnji Alberto, brat nesretnog Alessandra.
– Teško mi je reći bilo što jer našeg voljenog sina više nema među živima. Smrt ga je omela da poput oca postane pilot. U  cvijetu mladosti – upravo je navršio 20 godina, sve njegove iluzije o životu, evo,  pale su u vodu, govori nam Tiziana D’Agatta.
– Svjesni smo da našeg sina više nema, ali smo došli u Zadar da sa sobom ponesemo njegovo mrtvo tijelo. Bit će nam lakše dok je u našoj blizini, obilazit ćemo ga i vječno tugovati.
Alessandrovi roditelji ističu kako je sve  vezano za ovu akciju urađeno profesionalno. Posebice zahvaljujuju istražitelju za zrakoplovne nesreće Dinku Vodanoviću,  Borisu Babiću, istražnom sucu Županijskog suda u Zadru, MUP-u, odnosno PU zadarskoj, Poglavarstvu Grada Zadra i Županiji, Lučkoj kapetaniji. I noću su otvrali svoje uredske prostorije da pomognu, izdavajući adekvatnu dokumentaciju nužnu za potpuniju istragu.
– Uz nas su bili i Vaccaro Augusto, talijanski konzul u Splitu,  Alessandro Pignatti, talijanski veleposlanik u Zagrebu, a u svakom trenutku našeg bolnog boravka u Zadru uz nas bila i gospođa Rina Villani, predsjednica Zajednice Talijana u Zadru. Doista, lakše smo s njom podnosili sve ono što nas je boljelo dok je trajala istraga.
Vlasnik talijanske zrakoplovne kompanije Air One, Carlo e Riccardo Toto,  odobrio je specijalni avion kojim je u četvrtak iz Zadra u Italiju biti preneseno Alessandrovo mrtvo tijelo. Recimo i to da je obitelj D’ Agatta izrazila duboku solidarnost prema umrlom hrvatskom pilotu/instruktoru Danijelu Oleksi.