Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Srpanj turistički podbacio!?

Autor: Damir Maričić

06.08.2008. 22:00
Srpanj turistički podbacio!?

Foto: Zvonko KUCELIN



Nakon niza godina ovogodišnji je srpanj donio blagi podbačaj od tri posto u dolascima i jedan posto u noćenjima, barem tako kaže statistika prijavljenih gostiju
Na području Zadarske županije u srpnju je boravilo 350.000 turista koji su ostvarili 2,57 milijuna noćenja. To je nakon niza godina prvi, istina, blagi podbačaj u već tradicionalnom stalnom rastu turističkog prometa. Tako kažu prve preliminarne i neslužbene statistike, prikupljene na temelju prijava gostiju kroz sustav turističkih zajednica, dok će ona službena statistika Državnog zavoda uslijediti tek za mjesec dana. Napominjemo da je ona uvijek nešto povoljnija od ove neslužbene.
Ipak i s takvim srpnjem ukupni rezultat za sedam mjeseci ove godine ima rastući predznak. Naime, na području Zadarske županije u tom je vremenu registrirano gotovo 650.000 gostiju koji su ostvarili 3,7 milijuna noćenja. To je tri posto više gostiju i dva posto više noćenja nego lani.
Obistinjuje se suzdržano predviđanje djelatnika u sustavu, koji su kazali kako su visoke stope rasta iscrpljene i u brojkama valja očekivati simboličan rast, prije svega kroz produljenje sezone u temeljnim smještajnim kapacitetima. U zamjerke prijavljenih i neprijavljenih gostiju i slične primjedbe ne valja nam ulaziti jer one su vrijedile i svih prethodnih godina kada je rast bio neupitan.
Konačno turistički djelatnici i kažu kako je ovakovo brojanje ljudi tek simboličan odraz sezone, jer su pravi pokazatelji oni financijski.
Bilo kako bilo, sadašnja razina sedmomjesečnog prometa pozitivna je zahvaljujući “zalihama” iz prvog dijela godine, jer su i lipanj i srpanj donijeli blagi pad. Dakle, brojke na površini drži vrlo dobar svibanj.
Zadarska županija nije bitnije uvećavala smještajne kapacitete hotela i turističkih naselja, a u Zadru već niz godina ne igraju neki kapaciteti. Najveći nedostatak je što je Punta Skala nekoliko godina izvan stroja dok je u Biogradu izvan pogona kapacitet Crvene luke.
Besmisleno je, naravno, govoriti o krizi jer brojke u zbiru ostaju pozitivne.
Konačna sudbina ovih statističkih brojki određuje se upravo u vrhuncu sezone, koja traje i potrajat će do trećeg tjedna kolovoza kada kreće pražnjenje znatnijeg dijela kapaciteta. Zadarska županija ipak ima sve izglede da i ovu godinu završi s predviđenim rastom od dva do tri posto, dakle s uspjehom. Pretpostavka za to je gotovo tri milijuna noćenja u kolovozu.