Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Sve je spremno za Užance 2013!

Autor: Marija Knežević

06.08.2013. 22:00
Sve je spremno za  Užance 2013!


Nedjeljno jutro će, unatoč mnogim nenaspavanim glavama, početi budnicom po mjestu, no to ne znači da budnica nekima nće biti uspavanka budući će, možda, tada tek krenuti na spavanje


Danas, u srijedu, nulti je dan ovogodišnjih Saljskih užanci,  jedne od najpopularinijih fešto na Jadranu. Sve će početi dolaskom Tovareće mužike prodom iz Sali te njihovim prolaskom po gradu. čime će  i “službeno” pozvati sve na feštu u Sali.
Glazbeni dio ovogodišnjih užanci u četvrtak navečer otvorit će bend  Requiem.
Bez “nc nc” ritam poskočica
U petak slijedi “Ribarska noć” koja uključuje kuhanje i biranje najboljeg brudeta te pripremu ribe i ostalih plodova mora. Na večer na rivi,  budući u Salima na Užancama petkom tradicionalno pjeva klapa, nastupa klapa Batuda.
Subota je dan za sportske susrete i natjecanja koja su na programu  “dok je sunca, a navečer se odvija “Saljska noć”, što znači da nas  očekuje iluminacija porta, brodova i kaića.
Subota je ujedno i dan kojem se većina ljubitelja Saljskih užanci najviše veseli, budući možemo reći kako se ove godine, nakon nekoliko  Užanci koje su na programu imale raznorazne lakonotne umjetnike i  “nc nc” ritam poskočice, rock’n’roll na velika vrata vraća u Sali.
Na pozornici će se, naime, pojaviti ni manje ni više nego Psihomodo  Pop i Goran Bare i Majke.
Psihomodo Pop ove godine spremaju novi album i počeli su sa svirkama, a posjetitelji i ljubitelji otočkih fešto njihov zadnji nastup pamte  na, također zadnjoj organiziranoj Božavskoj fešti prije pet-šest godina.
Nedjeljno jutro će, unatoč mnogim nenaspavanim glavama, početi  budnicom po mjestu, no to ne znači da budnica nekima nće biti uspavanka budući će, možda, tada tek krenuti na spavanje. Spektakularni  događaj koji je ujedno i zaštitni znak Užanci – Trka tovarov – slijedi u  kasnopopodnevnim satima. Nakon dodjele nagrada slijedi nastavak zabave uz rock’n’roll. Užance će nastupom zatvoriti grupa Ljetno kino i  Davorin i Bogovići.
Ove godine organizacije se primio “saljski zet” koji to “tehnički” još  nije. Martin Uzelac je Zagrepčanin čija je djevojka Iva Saljka. Inače je  glazbeni menadžer, a nakon nazječaja koji je raspisala Općina Sali uspio je “dobiti” organizaciju te se primio posla. U Zadru smo ga ulovili  dok je s prijateljem lijepio plakate koji najavljuju ovogodišnje Užance.
Kad purger organizira feštu
– Bio sam dosad puno puta na Užancama i mislim da ta fešta zaslužuje najbolje od organizacije i posjećenosti. Traje 53 godine i to bi  trebalo govoriti samo za sebe, šteta bi bila da se ne drži na nekom nivou. Užance su brend na sebi svojstven način. Znam da je nekad bila  među dvije – tri najbolje fešte na Jadranu i mislim da joj je tamo i mjesto. Domaći su ok reagirali, kad me sretnu pitaju me ‘di si purger, kako  ide’, popričamo, mislim da im je drago, kaže Uzelac.
Ove godine Užance traju četiri dana, što je dan duže od uobičajenog.  Uzelac s Majkama i Barom radi već godinama, a menadžer je Davorinu  i Bogovićima.
– Držimo se zajedno kao rokeri protiv struje takzvane popularne muzike. Svi oni čuli su za Užance,. znaju gdje dolaze i vesele se nastupu.