Silovatelja djevojčice s lisičinama odvukli u zatvor nakon što je vrijeđao suca

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Davor Lonić u ponovljenom postupku osuđen na 12 godina zatvora
Sudac Boris Radman je kao otegotnu okolnost istaknuo je Lonićevu odlučnost u ostvarenju kaznenog djela, ustrajnost, beskrupuloznost, bezosjećajnost i činjenicu da je svojim monstruoznim postupkom trajno oštetio zdravlje danas 26-godišnje djevojke, koja ima dijagnosticiran PTSP, zbog čega pije teške lijekove i odlazi na psihoterapije
Marin GOSPIĆ
Davor Lonić na izricanju presude

Kako te nije sram?! Ovo je moj život! Lažljivče!, riječi su kojima se Davor Lonić (61) iz Bibinja, nakon izricanja 12-godišnje zatvorske kazne, zbog višestrukog i dugogodišnjeg spolnog odnošaja s djetetom, obrušio na suca Županijskog suda u Zadru, Borisa Radmana. Loniću se za ovo kazneno djelo sudilo u obnovljenom postupku, koji mu  je Županijski sud u Zadru odobrio nakon što se žalio Europskom sudu  za ljudska prava u Strasbourgu na neljudske uvjete u pulskom zatvoru i  povredu prava na pravično suđenje, jer mu Vrhovni sud nije osigurao  nazočnost kod odlučivanja o žalbi na prvostupanjsku presudu.

S pravom na obnovu postupka Lonić je stekao i pravo izlaska iz zatvora uz jamčevinu, pa je na objavu presude došetao sa slobode. No čim je čuo "kriv je", počeo je negodovati mumljajući i praveći  grimase, a kad su ga pravosudni policajci krenuli odvesti u istražni zatvor zbog visine izrečene kazne, pokušao im se izmaknuti i krenuo prema sucu. S galamom i psovkama nastavio je i nakon izvođenja iz sudnice, a budući da  se uporno otimao policajcima, niz sudsko stubište u  ćeliju je odveden s lisičinama i pojasnim remenom.

- U cijelosti se održava na snazi prvotna presuda ovog suda, koju je  12. svibnja 2011. godine Vrhovni sud preinačio na način da je optuženika osudio zbog jednog produljenog kaznenog djela spolnog odnošaja s  djetetom. Tijekom obnovljenog postupka, koji je optuženiku odobren  jer se prethodno žalio Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu,  suđenje je krenulo ispočetka, no ne zbog krivo utvrđenog činjeničnog  stanja ili neke druge povrede, već isključivo zato što mu je Vrhovni sud  trebao osigurati nazočnost kad se odlučivalo o žalbi, a nije, pojasnio je  sudac Radman. Dodao je kako se baš ništa nije promijenilo, već naprotiv - da su nakon ponovnog provođenja svih dokaznih postupaka,  među kojima i saslušanja oštećenice i sudskog vještaka medicinske  struke, ponovno utvrđeni svi činjenični opisi kaznenog djela kako mu  se  optužnicom stavljalo na teret.

Sudac Radman Loniću je  kao olakotno  naveo neosuđivanost, obiteljski život, to što je otac dvoje djece i  odlikovani sudionik Domovinskog rata. No kao otegotno istaknuo je  njegovu odlučnost u ostvarenju kaznenog djela, ustrajnost, beskrupuloznost, bezosjećajnost i činjenicu da je svojim monstruoznim postupkom trajno oštetio zdravlje danas 26-godišnje djevojke, koja ima dijagnosticiran PTSP, zbog čega pije teške lijekove i odlazi na psihoterapije.  Naveo je kako se upravo zbog njega oštećena djevojka htjela zarediti u  strogi karmelićanski red, te da je u nekoliko navrata pokušala počiniti  suicid, od kojih je zadnji pokušaj bio kad je čula da je Lonić izišao iz  zatvora i da mu je odobreno obnavljanje postupka. 

više u tiskanom izdanju od utorka, 8. kolovoza

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (3 glasova)