Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Enia Ninčević i Mihaela de Micheli Vitturi u finalnoj zlatnoj skupini!

07.08.2018. 19:16
Enia Ninčević i Mihaela de Micheli Vitturi u finalnoj zlatnoj skupini!


Dva plova odjedrile su praktički sve klase, dva vrlo teška plova. Na poštedi i danu odmora bili su jedino muški 49eri i dio ženskih 49er FXa, u prvom redu zato što je zbog kašnjenja s programom bilo nemoguće sve discipline staviti na regatna polja. Jedna kvalifikacijska skupina ženskog 49era je imala odraditi jedan plov kako bi završile kvalifikacije. Enia Ninčević i Mihaela de Micheli Vitturi su izvrsno odradile posao, ušle pete u cilj i kao 14. ušle u finalnu zlatnu skupinu! Izvrstan rezultat za djevojke koje tek godinu dana jedre zajedno, pogotovo što je Mihaela prešla iz samca Laser Radiala.
– Prvi cilj bio nam je ući u zlatnu skupinu, za to je trebalo jedriti konstantno po svim uvjetima, i to nam je uspjelo, jer nam je najslabiji ulaz 16. mjesto. Sutra kreće nova regata, šest plovova u finalnoj skupini najboljih 30 posada na svijetu. Želimo zadržati ulaze u 15, bez nekih ekstrema. Dan po dan, plov po plov, jer ipak je to skiff i lako se nakupe bodovi – mirno rezimira Enia.
Finn i Laser su odjedrili prva dva finalna plova. Hrvatski kormilari u zlatnim skupinama mahom neće po dobrom pamtiti današnji dan. Josip Olujić imao je u Finnu svoj najslabiji dan na prvenstvu, 31. i 18. mjesto, pao je na deseto mjesto poretka, što je i dalje jako dobro, međutim neće biti lagan posao zadržati to deseto mjesto u sutrašnja dva plova, zadnja dva prije plova za odličja u koji će ući najboljih deset. I ujedno ispuniti normu za Olimpijske igre 2020. Jer prema trenutačnim rezultatima upravo to deseto mjesto je zadnje koje nosi normu za Tokio u ovoj klasi. 14 bodova dijeli Olujića od drugog mjesta, što u dva plova nije nedostižno, iako nije jednostavno, jer i onih osam kormilara ispred njega će dati sve od sebe, a i oni koji nisu bodovno daleko iza hrvatskog kormilara.
– Težak dan za poluditi. Dugo čekanja na vjetar da se stabilizira, nažalost danas nije bio moj dan. Oba plova ostao sam usidren na startu na lijevoj strani, jednom mojom krivicom, loša procjena, dok mi u drugi brod iznad mene nije dao prostora. Znači, oba plova sam zadnji startao, ali opet sam imao šansu okrenuti prvu oznaku oko desetog mjesta. Nadam se da su sve nedaće iza mene. Sutra idem odjedriti kao prošlih dana pametno i strpljivo. – kaže Josip.
Milan Vujasinović je na 20. mjestu, Nenad Bugarin na 21., vodi iskusni Britanac Edward Wright.
U Laseru Tonči Stipanović je nakon osam jedrenja pao na 17. mjesto, deseto mjesto koje vodi u plov za odličja bježi mu 11 bodova. Stipanović se nalazi unutar norme, među nacijama je 13., a 14 normi je za Laser na ovom prvenstvu. I njega čeka zahtjevan zadatak sutra, također zadnja dva finalna plova.
– Prvi plov sam odabrao krivu stranu, a sve nakon prve oznake je bilo neregularno, od manevra do manevra, a s obzirom da imam već jedan penal nisam se usudio previše micati. U drugom sam napravio početničku grešku i bacio pet bodova. Ništa, sutra na glavu pa kako bude! – razmišlja Tonči.
Filip Jurišić odlično je odjedrio drugi plova dana, prošao je treći ciljem, napredovao na 41. mjesto, Alec Cvinar je 148. Vodstvo je preuzeo Australac Matthew Wearn. U Laser Radialu 82. je Anđela de Micheli Vitturi, 96. Sandra Lulić, 102. Karla Šavar.
U neolimpijskom Formula kiteu nakon 12 plovova Martin Dolenc i dalje jako dobar 15., potvrđuje svoju dobru formu dva mjeseca do Olimpijskih igara mladih u Buenos Airesu. Na olimpijskoj dasci Luka Mratović je 49. nakon šest jedrenja, Palma Čargo 57.