Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Svečano obilježen blagdan sv. Stjepana – zaštitnika mjesta Luke

07.08.2018. 11:42
Svečano obilježen blagdan sv. Stjepana – zaštitnika mjesta Luke


Uspješno i profesionalno, završili su Dani luške fešte. Dani blagdana svetog Stipana Prvomučenika, zaštitnika mjesta Luke. A sve je započelo u konobi Supina, u kojoj je i organizirana Luška noć. I ovaj puta kao i prošle godine bibinjski pjevač Ićo Sikirić je svojim repertoarom razgalio srca gostiju i domaćina. S bibinjksim slavujom, pivale su sve generacije.
Na blagdan svetog Stjepana, zaštitnika mjesta Luke organizirano je misno slavlje u crkvi koja nosi svečevo ime. U euharistijskom slavlju nazočili su osim žitelja slikovitog mjesta Luke i mnogobrojni gosti pa je crkva svetog Stjepana u domaćem žargonu zvana svetog Stipana bila pretjesna da primi sve vjernike. Mnogi su bili prisiljeni misno slavlje pratiti izvan zidina glavnog luškog sakralnog objekta. Liturgijskim napjevima misno slavlje uveličali su članovi Župnog zbora "Sveti Stipan" kojega je predvodila orguljašica Ersilija Bubica.


O svetom Stjepanu
Koncelebrirano sveto misno slavlje predvodio je fra Jakov Teklić, uz pripomoć dvaju svećenika župnika Darija Mateka i Franca Novaka.
O blagdanu Načašća, moćiju svetog Stjepana, odnosno svetkovini pronalaska relikvija glavnog nebeskog luškog nebeskog sveca nadahnuto je zborio župnik fra Jakov. Bio je jedan od sedam đakona ali jedan od najuglednijih i najmoćnijih svetaca. Nažalost, zbog svjedočenja vjere, zbog otvorenog propovijedanja Isusova nauka i pripadništva zajednici kršćanskih učenika dovelo je vašeg nebeskog sveca dragi župljani do optužbe za bogohuljenje. A kazna i presuda, kamenovanje do smrti, postavši tako prvi mučenik. Naime, kako je istaknuo fra Jakov, protiv Stjepana su ustali učeni ljudi iz židovske zajednice jer u raspravama nisu mogli pobjediti mudrost đakona, a posebno kod Stjepana koji se među braćom isticao revnošću i i čudesima koje je Duh sveti po njemu činio. Dok su progonitelji kamenovali Prvomučenika Stjepana on je molio za njih. Među progoniteljima je bio i Savao, kasnije apostol Pavao. Svojom molitvom za proganatelje preteča je kršćanskog praštanja i pomirenja.
Ikonografija ga prikazujje kao mladića odjevena u đakonsku dalmatiku s mučeničkom palmom u jednoj ruci, a s kamenom, znakom oruđa kojim je ubijen u drugoj.


Procesija i fešta
Kao što i tradicija nalaže nakon završetka svečane mise krenula je procesija sa kipom, luškim nebeskim zaštitnikom svetim Stjepanom, kojega su nosili: Aldo Šutrin, Ivan Marčina, Jure Žuvić, Mario Žuvić i Goran Marčina. Krenulo se od crkve, Obalom svetog Stipana, nastavilo putem Centralnog bunara i zelene oaze Dolca, do Obale svetog Nikole, uz svečanu kapelicu natrag do crkve svetog Stjepana. Na čelu procesije ophodni je križ nosio Rino Bubica. Uz molitvu i liturgijske napjeve, povorka se zaustavila na četiri postaje, poput simbolike na spomen izvještaja četiri evanđelista.
No, kako je blagdan svetog Stipana trajao više dana na kraju je organizirana je i tradicionalna zabavljačka fešta na samoj Rivi u organizaciji poznate modne stilistice Paule Marčine i njezine prijateljice Lucije Žorić. I članovi luške mladeži, naziva Luški šušur sa svojim angažmanima dali su obol zabavljačkoj manifestaciji. Uz pjevačko-glazbeni sastav Vista, vokalistice Josipe Mustač i ostalih članova grupe, uz pjesme i ples fešta je trajala do ranih jutarnjih sati.