Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadarski poreznici odradili 445 nadzora fiskalizacije, samo u srpnju 121!

07.08.2018. 19:20
Zadarski poreznici odradili 445 nadzora fiskalizacije, samo u srpnju 121!


Dok turističke brojke govore o rastu i još jednoj rekordnoj sezoni, isto to ne govore i izdani računi. Primijetili su to i poreznici pa ovih dana provode pojačan nadzor fiskalizacije po obali, a kod ponovljenih prekršitelja i najtežih poreznih prekršaja spremni su i zapečatiti ugostiteljske i druge objekte usred sezone.
Planirane nadzorne aktivnosti kontinuirano se objavljuju na službenoj web stranici Porezne uprave. U tijeku je provođenje pojačanih nadzora fiskalizacije u suradnji sa Carinskom upravom u okviru kojih će se provjeravati izdavanje računa u realnom vremenu putem mobilnih uređaja i druge aktivnosti uključujući i provjeru računalnih sustava te opreme koja se koristi za fiskalizaciju.
Na području Zadarske županije poreznici i carinski inspektori nadzor su provodili od 30. srpnja do 1. kolovoza, a iako iz Porezne uprave nismo dobili točan odgovor koliko su u ta tri dana obišli lokala i jesu li koga i zatvorili saznajemo kako je tijekom 2018. godine od strane Područnog ureda Zadar obavljeno 445 nadzora fiskalizacije.
– Porezna uprava samostalno i u suradnji sa Carinskom upravom kontinuirano, tijekom cijele godine, provodi nadzore fiskalizacije na području cijele Republike Hrvatske, a posebno na područjima gdje su organizirani značajniji događaji, kao što su festivali, manifestacije sportskih, kulturnih i dr. sadržaja, a na kojima se okuplja veliki broj stranih i domaćih posjetitelja. Tijekom turističke sezone, ovlašteni službenici Porezne uprave provode pojačane nadzore u svim turističkim mjestima, a posebno na jadranskoj obali, pa tako i u Zadarskoj županiji.
U suradnji sa Carinskom upravom, te koristeći mogućnost preraspodjele radnog vremena nadzori fiskalizacije se obavljaju svakodnevno tijekom 24 sata, kažu iz Porezne uprave. Dodatno pojašnjavaju kako se odabir obveznika za nadzor obavlja na temelju analize svih raspoloživih podataka i prikupljenih informacija o poslovanju poreznog obveznika.
– Naglašavamo da Porezna uprava tijekom obavljanja poreznog nadzora prema svim poreznim obveznicima postupa na jednak način, sukladno pozitivnim propisima Republike Hrvatske, ističe se u odgovoru Porezne uprave.
Inače, na području Područnog ureda Zadar u razdoblju od 1. do 31. srpnja 2018. godine obavljen je ukupno 121 nadzor fiskalizacije, što je za 19 posto više u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, dok je od 23. do 31. srpnja 2018. godine obavljeno 93 nadzora fiskalizacije, što je za 323 posto više u odnosu na isto razdoblje 2017. godine.
U provedenim postupcima najčešće utvrđene nepravilnosti odnose se na neizdavanje računa i neevidentiranje cjelokupnog prometa, podatke o poslovnim prostorima i operaterima, nefiskaliziranje izdanih računa u zakonskom roku, iskazivanje netočnih podataka na računu (vrijeme izdavanja, porezna stopa, iznos …), nepolaganje ostvarenog prometa na račun i dr.
Kod poreznih obveznika kod kojih su utvrđene nepravilnosti poduzimaju se daljnje mjere sukladno Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom, Općem poreznom zakonu i drugim poreznim propisima, zaključuju iz Porezne uprave.