Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

FEŠTA SVIH FEŠTI Spektakularni stoljetni običaji u Kukljicu privukli tisuće vjernika i feštara

07.08.2019. 12:49
FEŠTA SVIH FEŠTI Spektakularni stoljetni običaji u Kukljicu privukli tisuće vjernika i feštara


Zavjetni blagdan Gospe Snježne, vjerske svetkovine Gospe od Sniga koja je kroz stoljeće postala dio kulturnog identiteta mjesta Kukljice na otoku Ugljanu, svečano je proslavljen u župi Obraćenja sv. Pavla, gdje puk pet stoljeća časti Gospu Snježnu u zavjetnoj crkvi Gospe od Sniga u morskom tjesnacu Ždrelac.


Slika Isusove majke Marije
Ta »crikva« datira od 1514. godine, a ove je godine 505. put u nizu okupljen brojni narod u zahvali Majci Božjoj za dobročinstva i zaštitu. Prema legendi 5. kolovoza na dan Gospe Snježne pao je snijeg i doplivao »kvadar« – slika Isusove majke Marije.
U otočkoj samostalnoj općini u kojoj ima 1.700 posjednika i oko 400 stalnih žitelja, točno onoliko koliko je 50-ih godina proteklog stoljeća u školi bilo učenika, na crkveno-pučkoj fešti, Kukljiški sajon Gospe od Sniga 2019., nazočilo je nekoliko tisuća mještana, iseljenika, turista i hodočasnika.
Riječ je o fešti svih fešta, na veličanstvenom okupljanju kod »crikve« Gospe Snježne, na svetoj misi i na 1,3 milje dugoj plovidbi od Kukljice do tjesnaca Ždrelac i povratak koji je bio i više nego spektakularan. Gospin kip u brodu Gof, kojeg vuče brod Kozjak. A uokolo njih kruže oko 100 brodova okićenih brodskim zastavama i hrvatskim trobojnicama, pale se bengalke. Scene od kojih se ostaje bez daha, kao iz nekog biblijskog filmskog spektakla. Brodovi kruže najmanje 50 puta oko Gospinog kipa stvarajući veličanstvenu, nadnaravnu sliku.


Glavno jelo, punjene paprike
Gospin kip će ostati u župnoj crkvi u Kukljici do blagdana Male Gospe (8. rujna) te će se ponovno u morskoj procesiji vratiti u to drevno otočno svetište.
Kukljiški običaji su zaista fascinantini, stoljećima odolijevaju zubu vreme i čuvaju tradiciju i običaje Kukljice stoljećima. Jedan od običaja je da je za blagdanskim stolom glavno jelo – punjene paprike. I kod domaćina, obitelji Vremenka Maričića, predsjednika Udruge za uzgoj i zaštitu ptica Zadar, uzgajivača ptica i međunarodnog sudca, uz domaću juhu, lešadu i pečeno janje iz Kali »za prste polizati« bile su neizostavne, izuzetno ukusne punjene paprike.
Još jedan dojmljiv i nadasve pamtljiv doživljaj, tijekom procesije kukljiškom rivom iz kafića Panon na lokaciji Pod Zidon, ostalih kafića, uslužnih objekata i iz kuća izašli su bez izuzetaka svi do jednog na ulicu kako bi se pokloniti Gospi od Sniga, dosad nikad viđeno.




Misa pod svetog Oca idrom
Seta misa je predvođena s pozornice na kojoj su svećenici i ministranti bili pod idrom, onim morskim jedrom pod kojim je papa, sveti Otac Ivan Pavao II. na zadarskom Forumu, 9. lipnja 2003., pred oko 120.000 hodočasnika i vjernika predvodio liturgijsko slavlje Šestog časa.
Gospin kip na kojoj je zasigurno bilo oko 20 kilograma zavjetnog zlata, kažu trećina od zavjetnog zlata, nosile su djevojke obučene u bjelinu koja simbolizira čistoću: Mihaela Božinović, Tatijana Lonić, Kristina Šarić, Iva Vojvodić, Viktorija Košćica i Valentina Filipi uz pripomoć Marinka Korčulanića.
U procesiji i u brodu Gof u kojoj je bio Gospin kip, svećenici, članovi zbora i KUD-a Kukljica bile su i članovi Društva sv. Pavla i Bratovštine Blažene Gospe Ružarice. A od marete od brodova koji su zavjetno kružili uokolo broda s Gospom i od jednog jet skija koji je neumorno savladavao valove i prskao uokolo svima su mokre noge i obuća. Međutim, nitko se nije ljutio, nije bilo vremena, molila se krunica i pjesmama slavila Gospa od Sniga.
– Preške i Kaljke su dva sata na noge hodočastile do zavitne crikve Gospe od sniga, prisjeća se 84-godišnja baka Zdravka koja je, kaže, već sa 16 godina obučena u bijelu čistoću nosila Gospin kip.


Sjećanje na regatu gucov
Dogodovština se prisjećaju i dvoje 85-godišnjaka, Anđelo Milić koji je još 1948. godine otišao u obrtnike, i Reno Martinović koji je već 60 godina u Australiji.
– Mladići su u to vrijeme još u rano proljeće počeli vježbati i trenirati veslanje jer se do crikve dolazilo na vesla i natjecalo se s brodom guc, malo manjim od gajete. S pet članova, četiri veslača i timunjer-kormilar, veslala se regata gucov, koji će guc napraviti đir oko Gospe. Pobjednici su bili na velikom glasu i divojke su ih posebno gledale, nostalgično govore vedri i vitalni 85-godišnji Kukljičani, Anđelo i Reno, prijatelji i kumovi.
Zadarski list je do crkve Gospe Snježne doplovio u brodu, bivšoj koči znakovitog naziva Babaroga, u vlasništvu Gorana Benića, poznatog lica sa zadarskih košarkaških utakmica, koji brodom iz Zadra prevozi ribu do uzgajališta Pelagos net farme kod Vrgade u suvlasništvu generala Ante Gotovine, kralja tune.
A navečer nakon narodnih igara i atraktivne Trke tovara za zabavu su bili zaduženi klapa Rišpet s Ivom Amulićem i Zaratino band.