Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

POGINUO U OSLOBAĐANJU TULOVIH GREDA 1995. Ponosni na istaknutog domoljuba, borca za slobodu hrvatskog čovjeka

07.08.2020. 09:39


Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća Udruga ratnih veterana 84. gardijske bojne Termiti i ove je godine, na 25. godišnjicu pogibije, odala počast bojniku Senadu Županu u njegovom rodnom Obrovcu, na gradskom groblju, a potom i na obali koja nosi njegovo ime.
– Njegujemo sjećanje na naše poginule suborce, svake godine im odajemo počast i to ćemo činiti sve dok postojimo kao udruga. To nam je i moralna obaveza, kazao je Tihomir Bakarić Ćiro, predsjednik Udruge Termiti.
Senad Župan rođen je 20. listopada 1972. godine u Obrovcu. Kao zapovjednik voda u 2. pješačkoj satniji, junački je poginuo 4. kolovoza 1995. u oslobađanju Tulovih greda.


Uzoran zapovjednik i instruktor
U Hrvatsku vojsku se dragovoljno uključio 1991. godine, a u djelatni sastav Hrvatske vojske, bojnu Kralja Tomislava, 1. srpnja 1992. godine te je sudjelovao u ratnim akcijama na više bojišta diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Bio je pripadnik Termita od njihova osnutka gdje je ubrzo imenovan zapovjednikom voda 2. pješačke satnije.
Kao jedan od sposobnijih zapovjednika postrojbe završio je obuku u tadašnjem Obučnom središtu gardijskog desantnog pješaštva "Pukovnik Damir Tomljanović Gavran" (OS GDP) u Šepurinama kod Zadra za zapovjednika voda gardijskog desantnog pješaštva te za vojnog padobranca gardijskog desantnog pješaštva, a par mjeseci kasnije i za pješačkog instruktora obuke gardijskog desantnog pješaštva borbene grupe – voda. Kao jedan od najkvalitetnijih polaznika Župan je po zapovijedi tadašnjeg načelnika Glavnog stožera, generala Janka Bobetka, raspoređen u OS GDP na dužnost instrukora. Uz osnovnu dužnost obučavanja novih naraštaja polaznika obuka u OS GDP Župan je nastavio svoje daljnje vojničko usavršavanje, te 20. ožujka 1995. godine završio i obuku za instruktora minsko-eksplozivnih sredstava i diverzija (MESID) te Commando obuku tijekom koje je završio na bojištu na području planine Šator, u operaciji "Ljeto '95".


Odgovoran, moralan, stručan
Njegovi suborci kažu kako je svakoj zadaći koju je dobio pristupao vrlo odgovorno, zbog čega je uživao veliko povjerenje, kako svih pripadnika postrojbe OS GDP, tako i polaznika obuka na kojima je radio kao instruktor. U tijeku priprema akcije Oluja kao iskusni borac bio je pozvan na pripreme u svoju matičnu postrojbu "Termiti". Bio je zapovjednik visokog autoriteta i odlične psihofizičke spremnosti, a upravo zbog tih kvaliteta bio je izabran
da organizira i izvidi pravac borbenog djelovanja s ciljem uništenja neprijatelja na Velebitu, koti 826, koti 912 i koti 1037 tijekom operacije Oluja. Na zadatak je krenuo 03/04. kolovoza 1995. godine s osam pripadnika postrojbe. Na koti 826, a nakon što je zadao neprijatelju presudan udarac, Župan je poginuo u bliskoj borbi s neprijateljem.
– Zapamćen je kao primjer istaknutog domoljuba i prekaljenog borca za slobodu hrvatskog čovjeka. Njegove ljudske i profesionalne kvalitete bile su uzor za cijelu postrojbu i zato smo ponosni što smo imali Senada Župana, koji je svojim kvalitetama pridonio i ugledu naše postrojbe. Zaslužuje da ga se svrsta među imena najvećih hrvatskih vitezova, poručili su njegovi suborci.




"Njegujemo sjećanje na naše poginule suborce, svake godine im odajemo počast i to ćemo činiti sve dok postojimo kao udruga. To nam je i morlna obaveza"
Tihomir BAKARIĆ ĆIRO