Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

»Poželimo nešto veliko i dobro za nas, iako se čini nemogućim poput snijega u kolovozu«

07.08.2021. 13:22


U župi Obraćenja sv. Pavla u Kukljici na otoku Ugljanu proslavljen je zavjetni blagdan Gospe Snježne, vjerske svetkovine Gospe od Sniga koja je kroz pet stoljeća postala dio kulturnog identiteta mjesta Kukljice. U svetištu sa zapadne strane tjesnaca Mali Ždrelac u uvali Ždrelaščica vjernički puk po 507. put u nizu 5. kolovoza je častio Gospu Snježnu.
Na otvorenom kod crkve Gospe Snježne iz 1514. godine misno euharistijsko koncelebrirano slavlje u zajedništvu s don Marijom Akrapom i subraćom svećenicima, don Ivanom Perkovićem, Tomislavom Planinićem i Ivanom Babjakom je predvodio don Stipe Breko iz Zadra.


Dan u kojem se vjeruje u čuda
U danu u kojem se vjeruje u čuda misu su pjevanjem animirale članice župnog zbora iz Kali i članice Kulturno-umjetničkog društva Kukljica.
Sveta misa održala se s pozornice na kojoj su svećenici bili pod idrom, onim jedrom pod kojim je papa, sveti Otac Ivan Pavao II. na zadarskom Forumu 9. lipnja 2003., pred oko 110.000 hodočasnika i vjernika predmolio slavlje Šestog časa. Jedan od zaslužnih što je latinsko idro iz Zadra došlo u Kukljicu je i Ante Marinko Korčulanić koji je cijelo vrijeme bio uz Gospin kip.
Gospin kip na kojoj je zasigurno bilo oko 20 kilograma zavjetnog zlata, već tradicionalno su nosile djevojke obučene u bjelinu koja simbolizira čistoću.


Procesija s brodovima
– Preške, Kualjke, Pašmanke, Kukljiške i druge vjernice na noge su hodočastili do zavitne crikve Gospe od Sniga, prisjeća se Rozalinda Korčulanić, poznata foto kroničarka Kukljice na društvenim mrežama.
Osobitost ove proslave je i tradicionalna procesija brodovima od kukljičke župne crkve Obraćenja sv. Pavla do crkve Gospe Snježne u Ždrelcu i natrag, kada se brodom prenosi kip Gospe Snježne. Tom prigodom brodice, koćarice i jahte, kruže oko broda u kojem se nalazi Gospin kip okićen brojnim zavjetnim darovima zahvalnih vjernika za uslišane molitve tijekom stoljeća.
– Mladići su u o vrijeme još u proljeće počeli vježbati i trenirati veslanje još u proljeće jer se do crkve dolazilo veslajući, vraća se u prošlost Korčulanić.




Molilo se i pjevalo
– Oko brodova koji je prevozio Gospin kip, na kojem su glasno molili i pjevali, veslala se je i »regata gucov«. Guc je malo manji od gajete, malo uži i lijepog hidrodinamičnog oblika, odličan za veslanje i jedrenje. Nažalost ta drevna tradicija je zbog motornih brodova sasvim nestala, zaključila je Rozalinda Korčulanić.
Gospin kip će ostati u župnoj crkvi u Kukljici do blagdana Male Gospe (8. rujna) te će se ponovno u morskoj procesiji vratiti u to drevno otočno svetište.
– Na blagdan Gospe od Sniga, poželimo nešto veliko i dobro za sve nas, čak i ako se čini nemoguće, kao što se činilo nemoguće da u kolovozu može pasti snijeg, poručio je Boris Lonić, zadarski fotograf iz Kukljice.


Tradicija
Blagdan Snježne Gospe (Gospe od Sniga) koji pada na 5. kolovoza, oduvijek je pobuđivao zanimanje mnogih, kako vjernika, tako i meteorologa zbog snijega u jednom od najtoplijih ljetnih dana. Prema legendi 5. kolovoza, u Rimu je pao snijeg 325. godine. Bogorodica se ukazala u noći 3. kolovoza 352. tadašnjem papi Liberiju i rimskome patriciju Ivanu te je savjetovala da joj sagrade crkvu na onome mjestu koje će biti označeno snijegom, koji će padati te noći. Sagrađena je bazililika pod imenom Santa Maria Maggiore (Sveta Marija Velika). Bazilika se također zove i Sancta Maria ad nives – Gospa od Snijega. U Cavtatu postoji i samostan Gospe od Snijega, a osim u Kukljici slavi se u Bolu na otoku Braču i Vidu pokraj Metkovića.