Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Najteža prometna nesreća od 1967.

Autor:

06.09.2008. 22:00
Najteža prometna nesreća od 1967.

Foto: Filip BRALA



Samo tjedan dana nakon najtragičnijeg vikenda na hrvatskim cestama, kada je poginulo 19 osoba, domaće prometnice ubilježile su novi tragični rekord. Naime ovog vikenda promet je u Hrvatskoj odnio 21 ljudski život, od čega je 14 osoba poginulo jučer u strahovitom udaru slovačkog autobusa u nadvožnjak.
Prometni stručnjaci gotovo da ni ne pamte da se u Hrvatskoj dogodila ovako teška prometna nesreća. Tek oni stariji prisjetit će se 1967. godine kada je kod Popovca, također u rujnu, poginulo 14 osoba. Svi poginuli bili su britanski studenti na studijskom putovanju u tadašnjoj Jugoslaviji. Okolica Rijeke, točnije Bakrani, također pamte tešku autobusnu nesreću, koja se u lipnju 1978. godine dogodila na Jadranskoj magistrali. Nizozemski je autobus tada pao u provaliju. Tragična bilanca – sedam mrtvih i 18 ozljeđenih. Tri godina kasnije i jug Hrvatske zabilježio je tešku nesreću. Tada se, naime, zadarski Autotransport kod Stona izravno sudario s njemačkim kombijem prilikom čega je poginulo osam osoba, uz 20 ozljeđenih.
U skorije vrijeme jedna od najtežih nesreća dogodila se na istarskom ipsilonu kod petlje Medaki, gdje su se sudarili talijanski tegljač i kombi turističke agencije “Kompas” koji je prevozio turiste iz Belgije i Irske. Poginulo šest osoba. Prije dvije godine u tragičnoj nesreći koja se dogodila u tunelu Ledenik na autocesti Zagreb – Split, poginule su četiri osobe. Smrtno su stradale dvije majke s djecom koje je doslovce pregazio tegljač, čijem vozaču, Miljenku Stričaku, se zbog te tragedije još uvijek sudi. Također na autocesti, ali ovaj put na onoj između Bregane i Lipovca, tragediju je prije dva mjeseca preživio 31 putnik beogradskog autobusa koji se zabio u zaštitnu ogradu i zapalio. Nažalost, troje njihovih suputnika tom je prilikom poginulo. Godinu ranije kod Karlovca u izljetanju još jednog srbijanskog autobusa s autoceste poginulo je troje državljana Srbije. Iste godine bugarski autobus na autocesti je kod Slavonskog Broda pregazio vozača srbijanskog autobusa koji je u zaustavnoj traci popravljao autobus.