Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Damir Tomić slavio s gofom od 34 kg

Autor: Joško Gatara

06.09.2009. 22:00
Damir Tomić slavio s gofom od 34 kg

Foto: Joško GATARA



Samo pola sata prije službenog završetka natjecanja u panuli, na Kupu Nikola Repanić Damir Tomić, član zadarskog Zubaca, s barkajolom Zoranom Tomićem nije imao ulova, a onda mu se za panulu zakačio pravi kapitalac. Bio je to gof od 34 kg, koji je Damiru donio 34.000 boda, a time i naslov pobjednika


Tradicionalno natjecanje u panuli posvećeno dugogodišnjem predsjedniku ŠRD Zubatac Nikoli Repaniću i ove godine okupio je brojne panulaše. Bilo je tu 27 ekipa koje su se u 15-satnom panulavanju razmilili uvalom Parka prirode Telašćice te oko otoka Sestrice, Velikog i Malog Garmenjaka te susjednih otoka i uvala.
Lijepo vrijeme i povoljni vjetrovi te dosta mirno more pružali su pravi ugođaj za uspješno panulavanje, ali kao i uvijek, nešto poremeti dobru organizaciju i bolji ulov. Naime, velik broj glisera i raznovrsnih brodova i jedrilica, svojim bučnim motorima i brazdama u mnogome su otežavali uspješnost natjecanja. Osim što su morali paziti da ih koji brzi gliser ili brod ne pokupi na njihovoj ruti panulavanja, morali su strepjeti da im u tom ludovanju brodova, neki ne povuče i jednostavno otkine panulu, a pogotovo ako je na njoj ulov.
Iako se na more odvažilo već u noćnim satima, natjecanje je službeno počelo u petak u ponoći. Od 27 timova, uspješnih je bilo samo sedam koji su na vaganje donijeli ribu. Ostali su prošli svojih 15 sati panulavanja u navigaciji i slaboj sreći.
Tomislav Matulović s barkajolom Tomislavom Rajhenfaterom, već su u samom početku bili uspješni i ulovom dvaju manjih i jednog kapitalnog zubaca, bili su na domak pobjede, a onda su ih u posljednjim  trencima natjecanja prestigli Damir Tomić  i Bruno Dragičević.  
– Imali smo sreće da smo već u početku imali dobar ulov. I prema vijestima koje smo pratili za vrijeme natjecanja, bili smo u vodstvu do skoro samog kraja, a onda su nas pretekli Tomić i Dragičević, koji su u zadnjih sat vremena ulovili gofa, odnosno zubaca, što ih je dovelo ispred nas. Mi smo imali i jednu malu pegulu, jer nam se pri kraju natjecanja jedan zubatac kojeg smo ulovili i vukli skinuo s panule. Inače, bilo je malo i riskantno loviti. Brojni gliseri i brodovi jednostavno nisu pazili kuda voze. Bila je potrebna maksimalna koncentracija i opreznost. Ja i moj partner barkajol Rajhenfater zadovoljni smo ovim prvim nastupom i vjerujem da ćemo na  sljedećim imati još bolji uspjeh – istaknuo je Tomislav Matulović.


 REZULTATI




1. Damir Tomić – Zoran Tomić (Zubatac Zadar) 34.000 bodova, 2. Bruno Dragičević – Tomislav Šinkić (Kornatar Murter) 15.425 bodova, 3. Tomislav Matulović – Tomislav Rajhenfater (Donat Zadar) 12.450 bodova
Ukupan ulov 71.568 kg ribe
Najveća riba: Tomić – Tomić, gof 34 kg