Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

U Neviđanima na vidiku školska maslinarska zadruga

Autor: Dragana Glavočić

06.09.2009. 22:00
U Neviđanima na vidiku školska maslinarska zadruga

Foto: Adam VIDAS



Školski vrt ima 3.500 četvornih metara na kojima su zasađene 42 masline, četiri smokve, devet bajama, po jedan orah, limun i šipak. Uglavnom su zasađene kulture karakteristične za otok Pašman. Prošle godine ubrano je 42 kilograma maslina, a preradom smo dobili 7,5 litara ulja. Ideja nam je osnovati učeničku maslinarsku zadrugu koja bi se brinula o masliniku, kaže ravnateljica Krnić


Od ove školske godine nastava za 161  učenika OŠ “Vladimir Nazor”  u Neviđanima odvijat će se na  ukupno 1.400 četvornih metara, odnosno u prizemlju i na  novosagrađenom katu. Prijašnja školska zgrada obuhvaćala je 640 četvornih metara, imala je šest učionica  bez stručnih kabineta, a  učenici nisu imali sportsku  dvoranu.
Potrebna veća knjižnica
Prošle godine započeli su radovi na nadogradnji kata na  postojeće gabarite škole i izgradnja sportske dvorane te je  time kvadratura školske zgrade udvostručena, a učenici su  dobili prostranu sportsku dvoranu veličine 708 četvorna metra. Za vrijeme radova na školskoj zgradi, nastava se privremeno održavala u Ždrelcu.
Kako nas je informirala ravnateljica Andreja Krnić, uvjeti  za rad prije nadogradnje školske zgrade bili su poprilično  neadekvatni s obzirom da su  radili u dvije smjene, a na raspolaganju su imali svega šest  učionica, bez mogućnosti odvijanja kabinetske nastave.
– Da bi se nastava mogla  odvijati u dvije smjene, bilo  nam je potrebno mninimalno  osam učionica. Nadogradnjom  smo dobili ukupno dvanaest  lijepo i suvremeno opremljenih učionica te mogućnost odvijanja kabinetske nastave. Sad  imamo dobre uvjete za rad u  jednoj smjeni, što je sve ove  godine nedostajalo, kazala je Krnić. U prizemlju se  nalaze četiri učionice razredne nastave i dvije  predmetne, a na katu šest  učionica predmetne nastave. 
Dvoranu je financiralo  Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a  nadograđeni kat Ministarstvo obitelji, branitelja  i međugeneracijske solidarnosti. Zanimljivo je  navesti da je raspisan natječaj za opremanje sportske dvorane.
No, i dalje učenike OŠ  “Vladimir Nazor” muči  problem premalene školske knjižnice. Kako nam  je kazala ravnateljica, u  planu je u iduće dvije godine realizirati projekt  proširenja knjižnice kako  bi se dobio prostor namijenjen  čitaonici.
– Želja nam je da čitaonica  postane mjesto gdje se učenici  mogu družiti i skratiti vrijeme  čekanja autobusa. Naime, često učenici čekaju autobus gotovo cijeli jedan školski sat i  često to vrijeme provedu na  hodnicima ili oko škole, pojasnila je Krnić.
Nakon što su prošle godine  završili radovi na školskoj zgradi, nastava se i dalje održavala  samo u prizemlju, odnosno u  postojećih šest učionica.
– Nastava se nije mogla  održavati na nadograđenom  katu jer nismo imali uvjerenje  o upotrebljivosti. No, ove smo  godine ishodovali potrebno uvjerenje, dodaje Krnić. Projekt  nadogradnje i rekonstrukcije  školske zgrade u Neviđanima  započeo je za vrijeme mandata  ravnatelja Vojislava Prlića, a  završen kad je dužnost ravnateljice vršila Višnja Valčić.
Od lipnja ove godine OŠ  “Vladimir Nazor” ima i novu  ravnateljicu Andreju Krnić.  Građevinski radovi su završili,  a pred novom ravnateljicom su  brojni planovi koji čekaju realizaciju.
Informatički kabinet
– Školski vrt ima 3.500 četvornih metara na kojima su  zasađene 42 masline, četiri  smokve, devet bajama, po jedan orah, limun i šipak. Uglavnom su zasađene kulture karakteristične za otok Pašman.  Prošle godine ubrano je 42 kilograma maslina, a preradom  smo dobili 7,5 litara ulja. Ideja  nam je osnovati učeničku maslinarsku zadrugu koja bi se,  zajedno s voditeljem, brinula o  masliniku. Cilj zadruge bio bi  educirati učenike za zadrugarstvo i poduzetništvo, kazala je  Krnić.
Početak nove školske godine  donosi pokretanje novog školskog lista u pašmanskoj osnovnoj školi.
– Ispočetka bismo školske  novine realizirali kao zidne novine. U realizaciji novina  uključit će se pet učitelja koji će  zajedno s učenicima obrađivati  različite teme vezane za otok.  Ideja novina je stvoriti brend  po kojem će škola biti prepoznatljiva, kazala je Krnić,  dodavši da je u izradi školskih  novina teško realizirati dodatnu nastavu kad dio učitelja svakodnevno putuje na svoja radna mjesta. Od ukupno 17  učitelja devet je putnika.
Ove školske godine kreće i  literarna sekcija koja će djelovati u razrednoj nastavi, a  osobito će se njegovati poezija  na dijalektu.
S obzirom da novoobnovljena školska zgrada ima kabinet  za informatiku i prostranu  sportsku dvoranu, ravnateljica  Krnić kazala nam je da postoji  plan da se spomenute prostorije po završetku nastave, dakle, nakon 14 sati, mogu koristiti kako ne bi zjapile prazne.
– Kabinet za informatiku  opremljen je sa 19 računala i  bila bi šteta da je u poslijepodnevnim satima neiskorišten. Stoga smo osmislili da  se u kabinetu odvija tečaj informatike kako bi se otočno  stanovništvo što više informatički opismenilo. U planu nam  je povezati se s lokalnom zajednicom kako bi se cijeli ovaj  projekt realizirao.