Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Lavanda ne izlazi iz mode

06.09.2011. 22:00
Lavanda ne izlazi iz mode


Popularnost neke biljke stvar je pomodarstva. Izađe članak o ružmarinu u nekim novinama i onda tih par dana svi navale na ružmarin. Iako, ružmarin, lavanda i ostale mediteranske biljke imaju jednu konstantu pa se iz godine u godinu prodaju podjednako, kaže Doriana Car-Grebeldinger, voditeljica Službe biljne proizvodnje u Nasadima


Od kad se  pročulo da je jedna hrvatska tvrtka sadnice lavande  uvozila iz Srbije, nabrajaju  se hrvatski rasadnici koji  navodno mogu zadovoljiti  potrebe hrvatskog tržišta, a  i izvoza ove mediteranske  biljke. Izvoz iz Srbije za tu  je tvrtku propao, što se odmah svalilo na nacionalizam. Kako se nacionalizam  ne bi trebao petljati u ekonomiju, postavlja se pitanje  je li Hrvatska još jedanput  uvozila ono čega “u svom  vrtu” ima dovoljno ili barem  ima potencijal za vlastiti  uzgoj.
Zadar nema takvih problema jer njegove potrebe  za lavandom zadovoljava  rasadnik tvrtke Nasadi  d.o.o. Cerodol na Žmirićima. Na preko 15.000  četvornih metara ukupne  površine rasadnika između  brojnih sadnica nalazi se i  lavanda. U Cerodolu se godišnje proizvede između  četiri i pet tisuća sadnica  lavande. Osim što se njome  oplemenjuju javne površine  grada Zadra, lavanda je uz  ostale mediteranske biljke  vrlo popularna u uređenju  vrtova i okućnica.
Lavanda je iz Indije?
– Na javnim gradskim površinama preferiramo mediteransko bilje poput santoline, ružmarina i lavande,  dakle autohtone vrste ili one  koje su se dobro udomaćile  kod nas. Isto je i sa stablima.  Lavanda je dobra i iz estetskih razloga i zbog svog  jakog upečatljiva mirisa, a i  simbol je naših krajeva, kaže  Hrvoje Grdović, direktor  tvrtke Nasadi.
Kako kaže Doriana  Car-Grebeldinger, voditeljica Službe biljne proizvodnje  u Nasadima, popularnost  neke biljke stvar je pomodarstva.
– Izađe članak o ružmarinu u nekim novinama i  onda tih par dana svi navale  na ružmarin. Iako, ružmarin, lavanda i ostale mediteranske biljke imaju jednu konstantu pa se iz godine u godinu prodaju podjednako. Lavanda je karakteristična po svom mirisu,  ali i ljekovitosti pa se dosta  koristi u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Osim  toga, lijepo ju je vidjeti i  namirisati u vrtu, sadi se kao  pojedinačna biljka ili kao  dekorativna niska živica, koristi se i sušena, stavlja se u  ormar protiv moljaca, nabraja Car-Grebeldinger područja iskoristivosti lavande.
Kako dodaje, nijedan dio  lavande nije otrovan pa je  pogodna za vrtove u kojima  borave mala djeca, a zbog  svog mirisa dobra je i za  takozvane senzorističke vrtove za osobe s posebnim  potrebama ili slijepe osobe.
Osim toga “zahvalna” je za  uzgoj pa plantaža lavande  ima po cijeloj Hrvatskoj.
– Iako se govori da lavanda  dolazi s Hvara, jedna od  pretpostavki je da je donesena iz Indije. A na Hvaru  se proširila jer su tamo za  nju povoljni uvjeti – kamenito, ocjedito tlo i dovoljno  sunca. Inače, jako se dobro  udomaćila na mediteranskom području, kaže  Car-Grebeldinger.
Mjesto pod Suncem
Uvoz lavande iz Srbije neke je još više zasmetao jer se  smatra da je lavanda “hrvatski proizvod”, no izgleda  da je donesena iz Indije.
A može se uzgajati i na  kontinentu pa je ima dosta u  Slavoniji.
– Može se proizvesti generativno i vegetativno. Generativno se uzgaja preko  sjemena i to je dugotrajniji  proces, a vegetativno preko  dijelova biljaka. Mi je uzgajamo vegetativno i osiguramo joj sve potrebne uvjete.  Dio proizvedenih sadnica  koji se ne iskoriste u Zadru,  plasiramo dalje na tržište,  ističe Car-Grebeldinger.
Lavanda je biljka trajnica,  može doživjeti čak i 20 godina, a odlikuje se svojim  kožastim srebrnosivim listovima. Za kompaktnu i trajnu  lavandu i dobar cvat važni su  sunčani položaj, prozračno,  ocjedito tlo i pravilna rezidba.
– Lavanda nije ‘biljka sjene’, mora biti na sunčanom  položaju. Jedan od razloga je  i taj što se u sjeni duže  zadržava vlaga. Ako nije na  suncu, ima izdužene izboje,  rahli nadzorni dio, to jest  habitus. Lavanda traži propusna tla, tla alkalne reakcije  i ne podnosi veliku vlagu u  tlu. Jedna od najvećih pogrešaka u uzgoju lavande po  vrtovima je upravo obilato  zalijevanje. Ako se lavanda  svakodnevno zalijeva, tlo se  zacrni, a korijenje truli, govori Car-Grebeldinger.
Za kompaktnost i dugotrajnost lavande važna je  rezidba – oštar rez prije  početka vegetacije i ljetni  rez nakon ocvjetavanja. Bitno je osigurati fosfor i kalij,  a što se tiče hranjiva u tlu,  dovoljno je malo mineralnih  gnojiva ili organsko gnojivo  – kalifornijske gliste.