Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Uspješna sezona rezultat je naših temeljitih priprema”

06.09.2011. 22:00
“Uspješna sezona rezultat je  naših temeljitih priprema”


– Premda ne raspolažemo posebnim statistikama samo za lipanj, srpanj i kolovoz koliko se obično drži da turistička sezona traje, vrlo smo zadovoljni posjećenošću naših odjela. Broj od ukupno 17.000 posjeta koliko smo ostvarili u prvih šest mjeseci tekuće godine u sezoni je sigurno dobrano uvećan, istaknula je Peroš


Turistička sezona je završila ili se barem  bliži koncu, a Narodni muzej Zadar zajedno sa svim  svojim odjelima i službama  njome, sudeći prema riječima ravnateljice Renate  Peroš, može biti itekako zadovoljan.
Atraktivna Kneževa palača
– Premda ne raspolažemo  posebnim statistikama samo  za lipanj, srpanj i kolovoz  koliko se obično drži da turistička sezona traje, vrlo  smo zadovoljni posjećenošću naših odjela. Broj  od ukupno 17.000 posjeta  koliko smo ostvarili u prvih  šest mjeseci tekuće godine u  sezoni je sigurno dobrano  uvećan. Posebna atrakcija  bila je Kneževa palača koju  smo, kako znate, adaptirali i  preuredili u moderan  izložbeni prostor. Prostor je  od prije uređen sredstvima  Ministarstva kulture, a mi  smo ga od Grada zatražili i  dobili na privremeno korištenje. Prije svega smo to  učinili znajući za nedostatak  izložbenog prostora Galerije  umjetnina. No, preuređeni  je prostor, pokazali su to  brojni događaji koji su se  ovog ljeta u njemu održali  kao i veliko zanimanje za  njega, prerastao okvire koje  smo mi planirali. Tijekom  ljeta je osim u izložbene svrhe služio i kao domaćin brojnim, raznolikim i atraktivnim događajima. Tu smo bili  domaćini jednog dijela programa nedavno završenog  filmskog festivala, te zadarskog Noir festivala. Nadalje,  u njemu je gostovao britanski veleposlanik, njegova ekselencija David Blunt, a prostor se pokazao prikladnim i  za izvedbene umjetnosti kada je u njemu sa svojom  predstavom i kazališnom  družinom gostovala redateljica Maja Šimić. Najzad, i  naš čuveni zbor “Petar Zoranić” u njemu je održao  koncert. Trenutno je u  Kneževoj palači postavljena  izložba fotografija Zvonka  Kucelina i pomorska zbirka  iz Instituta HAZU u Zadru  oko koje bi se mogao oformiti pomorski odjel , kazala  nam je Peroš i dodala:
Brošure na šest jezika
– Uspješna sezona rezultat  je naših temeljitih priprema.  Informativne i propagandne  materijale tiskali smo na talijanskom, njemačkom, engleskom, francuskom, hrvatskom i češkom jeziku. Tijekom srpnja i kolovoza svakog smo petka na Narodnom  trgu imali promotivni štand  s našim proizvodima, a tijekom kolovoza isti je boravio i u TZ Zaton. Na štandovima su se održavale i  radionice tradicionalnog veza što se pokazalo vrlo  atraktivnim, pogotovo za  strane goste. Kao prvi muzej  sudjelovali smo i na Noći  punog mjeseca gdje je također bio postavljen naš  promotivni štand, ali gdje  smo održali i radionice izvornih, tradicijskih zanata –  radionicu iškog lončarstva,  izrade veza četverokuke i filcanja vune. Sve je to bilo dio  naših smišljenih napora da  iskoračimo iz naših uobičajenih muzejskih prostora i na taj način pokušamo  privući i animirati posjetitelje. Mislim da smo u tome  bili vrlo uspješni. Prodaja  suvenira i muzejskih izdanja  išla je također vrlo dobro,  makar tu ima mjesta za bolju  promidžbu i napredak. Od  naših izdanja koja su gosti  posebno tražili i kupovali  izdvojila bih monografije o  izložbi “Čovjek i more”, o  Zadarskoj županiji, o Galeriji umjetnina, o fotografima braći Brkan. Dobru  smo suradnju kao nacionalni muzej ostvarili sa županijskim muzejima u Benkovcu i Biogradu, te smo, uz  to, nastavili rad na animiranju naših područnih zbirki  na otoku Ižu. Od početka  godine do rujna priredili  smo oko 30 izložbi. Iako se  taj rad u javnosti ne vidi,  valja istaknuti i odličnu suradnju s Razvojnom agencijom iz Zadra koja nam  pomaže osmisliti projekte za  fondove Europske unije.
Nagodinu velika obljetnica
Dakle, u lipnju su u NMZ  postavljene lutkarska  izložba povodom SLUK-a,  izložba “Terra Toscana” Miljenka Domijana, “Arhitektura sa zida i stola” Ive Letilović; u srpnju “Ratni put  112. brigade HV-a”, izložba  fotografija iz nove monografije o zadarskoj županiji, a  trenutno je postavljena  izložba fotografija Zvonka  Kucelina.
Od planiranih aktivnosti  za ostatak godine ravnateljica ističe domaćinstvo  izložbi “Pravednici među narodima”, izložbi zadarskih  filatelista i HDLU-a, izložbi  radova štićenika Doma za  odgoj djece i mladeži, izložbi  studenata Odjela za povijest  umjetnosti zadarskog  sveučilišta, a dogovaraju se  izložbe Hrvatskog dizajnerskog društva i Društva arhitekata hrvatske. Promidžbene aktivnosti usmjerit će se prema školama, a  multimedijalni materijal o  djelatnosti i značaju Muzeja  će se prezentirati po 60 škola  Zadarske županije.
– Htjela bih iskoristiti prigodu i zahvaliti svim našim  djelatnicima na golemom  trudu i ljubavi koju  ugrađuju u svoj posao.  Iduće, 2012. godine Muzej  slavi 180 godina postojanja i  sve ćemo aktivnosti, a bit će  ih podosta, usmjeriti prema  tom jubileju.


RADNO VRIJEME NMZ




Tijekom turističke sezone radno vrijeme svih odjela i službi Narodnog  muzeja Zadar bilo je od 9 do 22 sata u čemu su pomagali brojni  volonteri i pripravnici. Takvo će radno vrijeme, kaže ravnateljica Peroš,  ostati dok god se ne bude osjetila značajnija promjena u broju gostiju.