Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Gradski proračun manji za 25, 2 milijuna kuna

Autor: Nives Rogoznica

06.09.2012. 22:00
Gradski proračun manji za 25, 2 milijuna kuna

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Grad Zadar je između siječnja i lipnja uspio smanjiti proračunski manjak za 4,9 milijuna kuna što je razlika ostvarenih prihoda nad rashodima u prvih šest mjeseci. Koncem lipnja manjak gradske blagajne iznosio je tako 85,3 milijuna kuna


Pred Gradskim vijećem će se sljedećeg tjedna naći prvi rebalans gradskog proračuna za 2012. Vijećnici će raspravljati o smanjenju u iznosu od 25,2 milijuna kuna što bi značilo da proračun za tekuću godinu s 377,2 pada na 352 milijuna kuna. Ovako umanjeni proračun još uvijek je za 8,3 milijuna kuna veći od realnog proračuna ostvarenog u 2011., odnosno od lanjskog proračuna umanjenog za prihod od kredita za otplatu izgradnje ŠC Višnjik. Ostaje pritom otvoreno pitanje hoće li, i za koji iznos, biti potrebno proračun još jednom rebalansirati u prosincu.
5,5 milijuna kuna od prireza
Gradonačelnik će na istoj sjednici Gradskog vijeća podnijeti izvješće o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine. U izvješću se navodi kako je Grad između siječnja i lipnja uspio smanjiti proračunski manjak za 4,9 milijuna kuna što je razlika ostvarenih prihoda nad rashodima. Koncem lipnja manjak gradske blagajne iznosio je tako 85,3 milijuna kuna. Ne treba pritom zaboraviti kako gradskom proračunu ostaje i neotplaćena glavnica kredita podignutog za otplatu obveznica kojima se financirala izgradnja ŠC Višnjik, a koja je, kako u izvješću stoji, 30. lipnja iznosila 138,2 milijuna kuna. U prvih šest mjeseci plaćeno je 2,2 milijuna kuna kamata na taj kredit.
Od siječnja do lipnja ostvareno je 143,6 milijuna kuna prihoda i primitaka što je 38 % od godišnjeg plana po još uvijek nerebalansiranom proračunu, dok su istodobno rashodi ostvareni u iznosu od 138,75 milijuna kuna ili 36,8 % od plana.
U prvih šest mjeseci gradski je proračun polovicu prihoda ostvario od poreza, a riječ je o 73,3, milijuna kuna što je za 10,3 milijuna kuna više nego u istom razdoblju prošle godine. U ovaj iznos spada i 5,53 milijuna kuna naplaćenih od prireza porezu na dohodak koji se počeo naplaćivati 1. travnja. Od naplate različitih zakupa gradska je blagajna prihodovala 18 milijuna kuna ili 3,5 milijuna kuna više nego u istom periodu 2011., pri čemu gotovo 8 milijuna kuna iznosi prihod od davanja u zakup poslovnih prostora. Od naplate komunalne naknade ostvareno je 20,9, a od komunalnog doprinosa oko 4 milijuna kuna.
 “Skinuti” POS-ovi i socijalni stanovi
Iz dokumenta u kojem se obrazlaže smanjenje proračuna može se zaključiti kako je riječ o još jednom “kriznom rebalansu”, pa se tako navodi kako je plan prihoda od poreza na nekretnine potrebno smanjiti za 6 milijuna kuna, pri čemu proračun očito ne spašavaju ni novouvedeni prirez, ni povećanja prihoda od poreza koja rastu za 17 milijuna kuna. Rebalansom se skidaju 4 milijuna kuna koje Grad Zadar neće dobiti iz državnog proračuna, a riječ je o sredstvima koja su se trebala odnositi na projekt uređenja Poljane Šime Budinića i Trga Petra Zoranića. U gradsku kasu neće se sliti ni 1, 5 milijun kuna sredstava za izgradnju sustava solarnih kolektora na ŠC Višnjik koje je trebao financirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Uz to se za 18,1 milijun kuna smanjuju planirani prihodi od administrativnih pristojbi i oni po posebnim propisima najveći dio kojih se, napominje se u obrazloženju, odnosi na (ne)naplatu komunalnog doprinosa.
Proračun Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša s 85,9 rebalansom pada na 69,5 milijuna kuna, a gotovo trećina tog smanjenja, ili 5 milijuna kuna, odnosi se na ukidanje proračunskih stavki iz kojih se trebala financirati priprema infrastrukture za izgradnju stanova iz programa poticane stanogradnje i izgradnja socijalnih stanova. Kad su u pitanju subvencije gradskim tvrtkama, smanjuje se jedino ona namijenjena Liburniji, koja će umjesto 10 iznositi 9 milijuna kuna.
Kriza odgađa useljenje u Centar “Mocire”
Proračun Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstva s planiranih 25,6 milijuna umanjuje se za oko 2 milijuna i iznosi 23,6 milijuna kuna. U 2012. se, naime, neće izdvojiti 900.000 kuna za opremanje Centra za odgoj, obrazovanje, smještaj i rehabilitaciju osoba s teškoćama u razvoju “Mocire”. U obrazloženju se navodi kako je tijekom 2012. planirano okončanje izgradnje Centra Mocire nakon čega bi trebalo uslijediti opremanje objekta i useljenje u nove prostore Dječjeg vrtića za djecu s teškoćama u razvoju “Latica”, kao i Osnovne škole za djecu s teškoćama u razvoju “Voštarnica”, no kako je “zbog financijske krize navedenim ustanovama ostavljena mogućnost da usele početkom nove školske godine s postojećim namještajem ili pak da se pričeka s useljenjem po nabavi potpuno nove opreme”.
– Početak rada Stacionara za osobe s težom mentalnom retardacijom i zaštitne radionice prilagođene osobama s posebnim potrebama, sa svim pratećim sadržajima što je predviđeno u istom objektu, u nadležnosti su Ministarstva socijalne politike i mladih. Zbog aktualne situacije pri gradnji centra neće se provesti nabava za opremanje objekta. Naime, procijenjeno je da u slučaju da objekt i bude gotov u tekućoj godini da je dobar dio postojeće opreme i inventara kojim raspolaže DV Latica i OŠ Voštarnica upotrebljiv, a nabava će se obaviti samo za onaj dio namještaja koji će upotpuniti novi prostor i koji je neophodno potreban za rad ovih dviju ustanova, navodi se nadalje u obrazloženju.
Uskrsnice koštale 320.000 manje
Za otplatu angio sale za odjel radiologije Opće bolnice Zadar umjesto 2 milijuna izdvojit će se 1,5 milijuna kuna s obzirom da je, kako stoji u obrazloženju, zbog financijske krize rok otplate s tri produžen na četiri godine, te je godišnji anuitet smanjen.
Napominje se i kako su uskrsnice gradsku blagajnu koštale 320.000 kuna manje nego što je bilo planirano, pa je za ovu svrhu izdvojeno 980.000 kuna umjesto 1,3 milijuna. Rebalansom se ukida stavka koja se odnosi na poboljšanje zdravstvene zaštite na zadarskim otocima koja je iznosila 30.000 kuna uz napomenu kako su “u posljednjih nekoliko godina sredstvima iz proračuna obnovljene ambulante na Olibu, u Brguljama i Zapuntelu na otoku Molat”, te kako “tijekom ove godine nije bilo nužno ulagati ni u jednu od postojećih ambulanti”.


Ustanove u kulturi – uštedjele




Proračunska sredstva za javne potrebe u kulturi smanjuju se za oko milijun i pol kuna i umjesto 21,4 iznosit će 19,9 milijun kuna. U obrazloženju se navodi kako je rebalans zapravo proizvod ušteda, pa se tako može izračunati kako će gotovo trećinu novca koji se “skida” kulturi do konca godine uštedjeti tri gradske ustanove u kulturi – Gradska knjižnica Zadar, Znanstvena knjižnica i HNK Zadar, i to samo na stavkama koje se odnose na plaćanje potrošnje energije, uredskog materijala i materijalnih rashoda, telefona, pošte, prijevoza i intelektualnih usluga. Proračunsko skidanje samo po navedenim stavkama iznosi 430.000 kuna, a pritom se gotovo četvrtina ove svote odnosi na smanjenje materijalnih troškova Gradske knjižnice Zadar.
Kad su u pitanju smanjenja sredstava za programe u kulturi, treba napomenuti kako je za Glazbene večeri u Donatu umjesto 550.000 izdvojeno 450.000 kuna. Za koncertnu sezonu će se umjesto 300.000 izdvojiti 250.000 kuna, a za Gradsku glazbu Zadar umjesto 150.000 osigurat će se 100.000 kuna. HPGD Petar Zoranić će se, umjesto sa 120.000, financirati s 90.000 kuna, a Matica hrvatska Zadar, umjesto sa 150.000, sa 120.000 kuna. Sredstva za financiranje Zadarskog komornog orkestra smanjuju se za 20.000 kuna i iz gradskog će proračuna za njegov rad u 2012. biti osigurano ukupno 400.000 kuna.


230.000 kuna za vodovodizaciju otoka


Upravni odjel s najmanjim proračunom – UO za poljoprivredu i razvitak otoka doživjet će proračunsko smanjenje u iznosu od 100.000 kuna i u odnosu na planiranih 2,4 milijuna raspolagat će s 2,3 milijuna kuna. U obrazloženju se napominje se kako je razlog tome neostvarivanje planiranih prihoda od zakupa poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države upravo u iznosu od 100.000 kuna.
Najznačajnija preraspodjela sredstava odnosi se na 230.000 kuna koje će umjesto u mjere potpore poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju biti uložene u razvoj vodoopskrbne infrastrukture na zadarskim otocima zbog čega je ova stavka sa 100.000 porasla na 330.000 kuna.


Za najam dvorane 7 milijuna kuna


Proračun namijenjen potrebama u sportu ostaje praktično nepromijenjen i iznosi oko 26,3 milijuna kuna, a u unutarnjem rasporedu sredstava iznos od dodatnih dva milijuna kuna za najam dvorane Krešimira Ćosića transferira se sa stavke koja se odnosi na natjecanja sportskih udruga. Umjesto planiranih 5 milijuna, iznos za najam dvorane penje se na 7 milijuna kuna.