Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Za svjetiljke i rasvjetne stupove u Galovcu 400 tisuća kuna

09.09.2018. 06:45
Za svjetiljke  i rasvjetne  stupove u Galovcu 400  tisuća kuna


Ravnokotarsko općinsko središte Galovac može se pohvaliti da noću svijetli poput Betlehema i da pri tom štedi električnu energiju.
Kroz naselje su na rasvjetnim tijelima vanjske rasvjete prethodnih dana promijenjene stare i postavljene nove štedljive svjetiljke, a uokolo  školskog višenamjenskog igrališta i dječjeg igrališta kod Doma kulture u  tijeku je postavljanje novih rasvjetnih stupova sa štedljivim žaruljama,  kazao je Marin Gulan, načelnik.
– Novo doba donosi i nove tehnologije. Nepobitno je da žarulje sa žarnom niti polako, ali sigurno odlaze u prošlost, zamjenjuju ih moderne  žarulje, štedljive u energetskom i ekološkom pogledu. Ukupna vrijednost oba projekta je preko 400.000 kuna, istaknuo je Gulan.
Postojeća zastarjela i neefikasna rasvjetna tijela, zamijenjena su visoko  efikasnim svjetiljkama, s kvalitetnom optikom i višim stupnjem energetske efikasnosti.
– Zbog sigurnosti školske djece i rekreativaca te korisnika Doma kulture mijenjamo kompletnu vanjsku rasvjetu uokolo igrališta, postavljamo  nove rasvjetne stupove sa štednim žaruljama. Riječ je o projektu vrijednom 100.000 kuna, ističe Gulan.
Promjena oko 150 starih sa štedljivim LED žaruljama vanjske rasvjete  na duljini od čak četiri kilometra Općina Galovac realizira u suradnji s  Agencijom za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA kroz međunarodni projekt IRENE u koji su još uključeni i gradovi Zadar i Benkovac te  općine Bibinje, Privlaka, Posedarje i Novigrad.
Za razliku od postojećih svjetiljki one udovoljavaju i ekološkim zahtjevima zaštite od svjetlosnog onečišćenja. Pozitivni efekti ugradnje novih  zamjenskih svjetiljki očituju se kroz postizanje propisanih svjetlotehničkih parametara cestovne, a smanjuje se potrošnja električne energije  što za posljedicu ima i smanjene emisije stakleničkih plinova, istaknuo  je Gulan.
Niža potrošnja smanjit će troškove električne energije, nove svjetiljke  imat će manji broj kvarova, a imat će garanciju na kvarove te će se smanjiti i troškovi za održavanje.
Cilj projekta je doprinijeti zaštiti i očuvanju prirode poticanjem  održivog korištenja prirodnih resursa te podići svijest žiteljima o  trošenju energije što će u konačnici utjecati na promjenu ponašanja u  smislu optimizacije korištenja dostupnih energenata, poručio je načelnik Gulan. 
Štedne žarulje za istu količinu svjetlosti troše znatno manje električne  energije od žarulja sa žarnom niti, imaju i duži vijek trajanja. Prosječni  vijek trajanja štedne žarulje je desetak i više puta dulji od klasičnih, ali su  i skuplje. Međutim, duži vijek trajanja te niža potrošnja električne energije pokriju troškove kupnje.
– Štedne žarulje pogoduju manjoj potrošnji električne energije i uskoro će biti i jedine koje se mogu kupiti, istaknuo je Gulan.