Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Djelo zastrašujućih poruka gostuje na BOK festu

07.09.2021. 11:05


Dramska predstava »Kabanica« u srijedu 8. rujna 2021. u 20 sati gostuje na BOK festu, kazališnom festivalu koji je poznat u cijeloj Hrvatskoj i jedan je od glavnih prepoznatljivosti grada Bjelovara, a umjetnički direktor festivala je Bjelovarčanin i afirmirani glumac Goran Navojec.


Nadahnuta kolektivna igra
U svom 18. izdanju, od 29. kolovoza do 16. rujna 2021., BOK fest donosi 12 predstava među kojima je odabrana i zadarska »Kabanica« autora Nikolaja Vasiljeviča Gogolja. Režiju predstave potpisuje Vinko Radovčić, a u predstavi igraju: Lovro Ivanković, Deni Sanković, Luka Barešić, Domagoj Nižić, Matino Antunović i Toma Medvešek.
Predstava »Kabanica« nastala u koprodukciji Drame plus i HNK Zadar, doživjela je velik uspjeh, na 27. Festivalu glumca 2020. godine nagrađena je posebnim priznanjem za nadahnutu kolektivnu igru svih glumaca, a 2019. godine nominirana je za Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji najbolje predstave u cjelini.
– »Kabanica« je do sada imala brojne izvedbe u Zadru i diljem Hrvatske uz odlične reakcije publike i stručne kritike, rekao je Vinko Radovčić.
Kritičarka Tea Schmidichen o »Kabanici« napisala je sljedeće: »Kabanica« Vinka Radovčića izvrsno je režirana predstava koja se dinamikom, efektnim vizualizacijama i konciznim scenskim pokretom ističe u velikom broju književnih adaptacija. Od besprijekorne i inovativne režije preko uigrane glumačke postave koja diše kao jedno do sinergije autorskog tima koja je stvorila predstavu nevjerojatno snažne atmosfere, »Kabanica« je zasluženo nominirana za nagradu Hrvatskog glumišta. Kada je riječ o ovakvoj predstavi, zaista je teško izdvojiti najjaču kariku, no ona je posebno vrijedna u kontekstu obraćanja mlađoj, učeničkoj populaciji koja bi, zahvaljujući ovoj i sličnim predstavama, mogla promijeniti njihov pogled na kazalište kao »dosadno, monotono i arhaično« i svoje kazališno iskustvo transformirati u prostor za kritičko promišljanje te promicanje dijaloga i tolerancije.«


Nadrastanje sredine i vremena
Obrazloženje ocjenjivačkog suda 27. Festivala glumca, koji se održao u Vukovaru, Vinkovcima, Županji, Iloku i Otoku u rujnu 2020., u sastavu Branka Cvitković (predsjednica) te članovi Pere Eranović i Vjekoslav Janković glasi: »Gogoljeva pripovjetka »Kabanica« nadrasta sredinu i vrijeme u kojem je nastala i postaje i ostaje svevremena i zagledana u svako vrijeme. Ona upozorava, opominje i straši. Redatelj predstave Vinko Radovčić okupivši mlade glumice, zajedničkom energijom i promišljanjem, stvorio je djelo zastrašujućih poruka i otvorio prostor za razmišljanje u kojem ne možete ostati pasivni i poziva svakog čovjeka u gledalištu da govori, da se buni, da se ne plaši, da mijenja i da reagira na ono što ne valja u društvu. Sumorna atmosfera koje su ovi mladi ljudi svojom angažiranom igrom stvorili i začarali nas ne daje nam pravo da bilo koje ime izostavimo. I zato ih s radošću ističemo jer oni su ova predstava; Redatelj Vinko Radovčić koji je znao pokrenuti i voditi svoje glumce, a to su Lovro Ivanković, Luka Barešić, Matino Antunović, Toma Medvešek, Domagoj Nižić i Deni Sanković.«