Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Okrunjeni saksofon u zadarskoj katedrali

07.09.2021. 11:03


Nakon koncerta na Pozdravu suncu i u Bibinjama, treći je koncert ovogodišnjeg Zadar Organ Festivala održan u crkvi sv. Stošije. Tom je prilikom zadarska prvostolnica ugostila dvojicu renomiranih austrijskih glazbenika – orguljaša Klausa Kuchlinga i saksofonista Hannesa Kawrzu.


Neobičan spoj
Program koji su priredili zadarskoj publiku već su odsvirali dan ranije u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Bibinjama, zahvaljujući gostoprimstvu don Zdenka Milića.
Nakon muziciranja u Bibinjama koje posjeduju šarmantne orgulje slovenske radionice Jenko, u nedjelju su umjetnici nastupili u zadarskoj prvostolnici koja na svome koru krije vrhunski instrument njemačke radionice Eisenbarth. Neobičan spoj zvuka orgulja i saksofona oduševio je i bibinjsku i zadarsku publiku koja je umjetnike upornim pljeskom pozvala da odsviraju dodatak.
Bez obzira na to što su umjetnici dva puta izveli isti program, zbog specifičnosti i jedinstvenosti svakih orgulja, izvedene skladbe su na dva koncerta zvučale drugačije. Tomu je naravno pridonio i improvizacijski aspekt u kojem umjetnici stvaraju u trenutku, a koji je u ovom programu prisutan u velikoj mjeri.
Dugogodišnji suradnici i veliki prijatelji, K. Kuchling i H. Kawrza, priredili su koncert s djelima od baroknog pa sve do suvremenog stvaralaštva. Koncert je prigodno otvorila virtuozna Bachova Fantazija i fuga u g-molu, BWV 542 za orgulje, ali ipak, veći osmijeh na licima publike izazvalo je orguljaško djelo Dragi kršćani, radujte se skladatelja Volkera Bräutigama.


Moćni zvuk zadarskog instrumenta
Saksofonist Kawrza posebno je oduševio publiku u svojoj briljantnoj improvizaciji za saksofon, a zajedno su zablistali u Meditaciji Gabriela Fauréa, kao i u Saxtychonu für Trip und Orgel Petera Planyavskog. Da je njihova izvedba zaista izvrsna, potvrđuje i izjava samog skladatelja Planyavskog koji je zamolio ovaj duo da to djelo izvedu na njegovom pogrebu.
Uz moćni zvuk zadarskog instrumenta iz orguljske radionice Eisenbarth, jednog od najvećih u RH, činilo se zaista kao da prisustvujemo pravoj krunidbi jednog saksofona. Uz veliki trud i rad Umjetničke organizacije »Zara«, ovi događaji u crkvama ne bi bili mogući bez podrške Zadarske nadbiskupije, Župnog ureda sv. Stošije i Župnog ureda sv. Roka u Bibinjama koji su umjetnicima omogućili da nastupe i javnosti prezentiraju orgulje, ali i vlastito umijeće.
Zadar Organ Festival nastavlja svoj program već danas, 7. rujna, na Rimskom Forumu u Zadru, sa spektakularnim performansom talijanskog orguljaša Paola Orenija koji će svirati na električnim orguljama nizozemske radionice Mixtuur Orgels, ovogodišnjim partnerom ZOF-a. Tom će se prilikom na platnu gledati kultni nijemi film Nosferatu: Simfonija strave iz davne 1922. godine, obogaćen zvučnim efektima najnovije orguljske i računalne tehnologije.
Ulaz na ovaj događaj je besplatan, uz mogućnost donacije.