Vratiti videonadzor Vranskog jezera

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
prosika
Irena JURJEVIĆ
Zaštita prirodnih ljepota od iznimne je važnosti

Cjelokupni prostor Parka prirode Vransko jezero pokriven je kamerama za protupožarno motrenje, čime se stvorila mogućnost pravovremenog uočavanja i dojavljivanja početnog požara, brze intervencije i njegovog gašenja. Skupocjeni softver za protupožarni videonadzor povezuje videokamere koje su linkovima i modemima povezane telemetrijskim centrom na Crkvini iz kojeg se sve prati.

Živopisno područje

Prije godinu-godinu i pol dana u protupožarnu su svrhu postavljene kamere u Crkvinama, kojima se nadzire Ornitološki rezervat. U istu svrhu na 113 metara visokom vrhu Čelinka iznad Draga izgrađen je objekt s prilaznim putem te antena na koju su tijekom ovogodišnje glavne turističke sezone također postavljene kamere.

- Videonadzor na brdu Čelinka, nažalost, trenutačno nije u funkciji. Prije 15-ak dana u njega je udario grom. Materijalna šteta je velika. No, sve je osigurano te ovih dana očekujemo da će cijeli vatrodojavni sustav ponovno biti u funkciji, izvijestio nas je Ivica Prtenjača, ravnatelj JU PP Vransko jezero.

Područje Vranskog jezera najveće je prirodno jezero u Hrvatskoj. Živopisno područje, na kojemu se tek uskom crtom kamena modro Jadransko more odvaja od zelene boje Vranskog jezera; 1999. godine proglašeno je Parkom prirode. Osim svoje prirodne ljepote, posjeduje i bogatu kulturnu i povijesnu baštinu koju svakodnevno obilaze turisti, organizirane skupine, avanturisti, rekreativci i ribiči.

Nakon prvoga velikog požara 2003. godine mnoge se ptice u ornitološkom rezervatu nisu gnijezdile dvije godine, a nekim ptičjim vrstama, posebice zaštićenome malom vrancu, prijetilo je izumiranje. Krajem 2006. godine u velikom požaru izgorjelo je oko 80 hektara tršćaka. Osim ptičjih staništa, u tim je požarima stradalo i više od tisuću ptica. Inače nekoliko tisuća ptica zimuje u tršćaku i hrani se sjemenkama.

- Ako u požaru strada područje parka prirode čije su prirodne ljepote, posebnosti biljnog i životinjskog svijeta, endemične vrste i ostala prirodna bogatstva jedinstveni, šteta je neprocjenjiva. U tom kontekstu zaštite prirodnih ljepota svjetske važnosti od požara, cijeli ovaj vatrodojavni sustav dobiva dodatni smisao i važnost. Upravo zato je ovaj projekt, koji su financirali Ministarstvo kulture, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i JU PP Vransko jezero od iznimnog značaja, naglasio je Prtenjača dodajući kako djelatnici parka prirode i dalje obilaze najveće hrvatsko jezero u svrhu svekolikog nadzora.

Originalna turistička ponuda

A da vidikovac Čelinka neće biti samo u protupožarnoj funkciji uz JU PP Vransko jezero potrudili su se Općina Pakoštane i Turistička zajednica, koji su zajednički uredili vidikovac na 113 metara nadmorske visine od kojeg, osim na cijeli Vranski bazen, puca pogled i na Kornate. Štoviše, Pakoštanci su se prema Hrvatskoj turističkoj zajednici u svezi s godišnjim natječajem HTZ-a za inicijative, projekte i manifestacije u području turizma, kandidirali i dobili financijska sredstva za sufinanciranje uređenja vidikovca Čelinka kao novog turističkog proizvoda. Naime, trendovi turističke potražnje govore o sve većoj potrebi diferencijacije turističke ponude i sve većoj zainteresiranosti turista za autentični, originalni, turistički proizvod vezan uz doživljaj.

- Jedinstven pogled na krš, plodni Vranski bazen, jezero i more, Drage, Vranu, Murter, Pakoštane i početak kornatskog otočja pruža se s dva uređena vidikovca. Jedan od njih je Kamenjak, a drugi Čelinka. S Jadranske magistrale na ulazu u Drage iz pravca Pakoštana, vrlo brzo može se stići, pješice ili motornim vozilom, na brdo Čelinka s očaravajućim, gotovo nestvarnim pogledom na okolicu, preporučuje Danijela Vulin, direktorica TZO Pakoštane.

Vransko jezero spada u redovnu turističku ponudu svih turističkih zajednica dijela Zadarske županije od Zadra prema jezeru, a posebno Pakoštana i Biograda na Moru. Upravo zbog široke lepeze i raznolikosti ponude, turizam na ovom lokalitetu ima svoju cjelogodišnju šansu, što je i tendencija sadašnje uprave parka prirode.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno