Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ninska sol krenula u Japan

06.10.2010. 22:00
Ninska sol krenula u Japan


Jučer je na opće zadovoljstvo zaposlenika ninske Solane kontigent sa njihovim proizvodom krenuo na tržište dalekog Japana. Riječ je o 5.000 kilograma morske soli među kojom je bilo i 1.000 kilograma tkz cvjetne soli, unikatnom proizvodu ninskih solara. Sol je u suradnji s zagrebačkim ¨Krašem¨ otpremljena posredstvom japanske tvrtke ¨M SAN Co.Ltd. HINODE BLDG 1F 2-1-5¨ sa sjedištem u gradu Kaigan do krajnjih potrošača u zemlji izlazećeg sunca.
Cvjetna sol koja je obogaćena izdašnim količinama minerala poglavito je bogata magnezijem i kalcijem, i uglavnom se koristi za osvježenje ljudskog organizma i kod opuštanja napetosti, za regulaciju probave i tako redom, u zadnje vrijeme iznimno je dobro prihvaćena među japancima tako da je japansko tržište iz godine u godinu traži u sve većim količinama. Sve to  prepoznalo je vodstvo ninske Solane, koje je, ako se trend potražnje nastavi ovakvim tempom, spremno uložiti dodatna sredstva u proizvodnji još izdašnijih količina ove vrste soli.
Po onome što nam je rekao savjetnik za tehnička pitanja ninske Solane inž. Predrag Stulić, oni na 42.000 metara četvornih bazena na kojima se inače provodi proces kristalizacije morske soli mogu uz dodatne napore maksimalno proizvesti do 50 tona cvjetne soli. Stoga među vodstvom Solane prevladava mišljenje da se u što kraćem vremenu u upotrebu stave i osposobe i dodatni bazeni.
– Primjera radi moram vam reći kako kilogram cvjetne soli trenutno na japanskom tržištu dostiže cijenu od 250 kuna po kilogramu, dok se kilogram obične morske soli za kućanstva prodaje za 15 kuna po kilogramu. Dolazimo u situaciju da će nam uskoro biti isplativije proizvesti 50 tona cvjetne soli nego 5.000 tona obične morske soli. Lanjske godine na japansko tržište izvezli smo skromnih 150 kilograma cvjetne soli. Ona se po našim saznanjima trenutačno nalazi na stolovima svih većih i poznatijih tamošnjih hotela i restorana. Ta sveukupna situacija rezultirala je da nam iz godine u godinu na razgledavanje Solane pristiže sve veći broj japanskih turista. Oni se uglavnom pored pohvalnih riječi o kvaliteti naše soli, žele na licu mjesta uvjeriti na koji način i pod kojim se okolnostima proizvodi naša sol, a poglavito cvjetna sol koju oni posebno vole i cijene, kaže zadovoljno Solanin savjetnik inž. Predrag Stulić.