Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

DAN OPĆINE Nikola Miletić: Izvješće ću, ako Bog da, podnositi iduće godine

07.10.2019. 13:36
DAN OPĆINE Nikola Miletić: Izvješće ću, ako Bog da, podnositi iduće godine


Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika hrvatskom vitezu Stipanu Dundoviću u Radovinu i kod spomen-obilježja Galebovi u centru Ražanca, otvaranjem velebnog školskog športskog igrališta vriejdnog oko dva milijuna kuna, te svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan općine Ražanac i blagdan nebeske zaštitnice Gospe od Ružarija ili Gospe od Svete krunice, koji se još u puku zove Luzarica.
U župnoj crkvi Gospe od Ružarija održano je svečano misno slavlje nakon kojeg je održana procesija s Gospinim kipom.
– Protekle godine u svom obraćanju sam rekao da su sjednice burne jer je takvo podneblje, te mi je je danas drago izvijestiti, sjednice su konstruktivne, s jasnim prijedlozima i pokudama za boljitak općinskih žitelja što je i primarni zadatak Općinskog vijeća, a bura je ostala samo vremenska nepogoda, poručio je Jure Matak, predsjednik Vijeća, na svečanoj sjednici OV-a održanoj u dvorani knjižnice Juraj Baraković.


Oporbeni vijećnici bojkotirali sjednicu
Općinsko vijeće broji 13 vijećnika, a većinu ima koalicija sedmero vijećnika. Oporbeni HDZ ima šestero vijećnika, međutim, nisu nazočili na Svečanoj sjednici OV-a.
– Završen je nogostup Ljubački Stanovi – Ljubač u iznosu od 962.804 kuna, Županijska uprava za ceste će financirati 437.664 kuna, obveze Općine su 525.140 kuna. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja za nerazvrstane ceste je osiguralo 100.000 kuna. Završeni su radovi na sanaciji klizišta uz lokalnu cestu u Podvršju u iznosu od 1.265.308 kuna. Ukupna investicija na izgradnji mrtvačnice i kapele u Ražancu iznosi 697.828 kuna, opremanje i uređenje okoliša mrtvačnice planirano je početkom iduće godine. Sanacija ceste u Radovinu, zaseoci Paići i Marasovići, u vrijednosti je 605.000 kuna. U cijelosti su završeni i radovi na izgradnji vodoopskrbnog cjevovoda od VS Škulići do Ražanca. Projekt je apliciran na mjeru M07, odobreno je 918.000 kuna, investitor je Vodovod d.o.o. Zadar, nabrajao je Miletić.


Za četvrto dijete 10.000 kuna
Uz Miletićevu poštapalicu: »No, na tome nismo stali«, za izgradnju i održavanje nerazvrstanih cesta i poljskih puteva iz općinskog proračuna je izdvojeno 824.125 kuna, uređenje plaža i obalnog pojasa 311.272 kune, za javnu rasvjetu 228.000 kuna, poboljšanje vodoopskrbe 108.873 kune, uređenje javnih površina 31.215 kuna, sanitarnog čvora u lučici u Ljubačkim Stanovima 27.500 kuna.
Za prvo novorođeno dijete naknada je 2.000 kuna, drugo 3.000 kuna, treće 5.000 kuna, a za četvrto i svako sljedeće 10.000 kuna. U prethodnoj školskoj godini u iznosu od 58.000 kuna osigurani su besplatni udžbenici za učenike razredne nastave, za studentske stipendije u iznosu od 500 kuna, ukupno 53.000 kuna, javni prijevoz srednjoškolaca za 11.821 kuna, socijalnu skrb 56.000 kuna, vatrogastvo 275.000 kuna, itd.
– Pred nama je izgradnja rotora na raskrižju Velinac te nogostupa do ražanačkog groblja u vrijednosti od 5,5 milijuna kuna, izgradnja potpornog zida i pješačke staze u Rtini, zaseok Štošići, u iznosu od 320.667 kuna, ispraćajne dvorane u Radovinu u iznosu od 564.360 kuna, izmjene i dopune PPU-a, naglasio je Miletić.




Vicković darovao 70.000 kuna
Najavio je projekt uređenja dijela obalnog pojasa Ljubačkog zaljeva, javne rasvjete u svih osam naselja, drugu fazu sanacije nerazvrstane ceste Paići – Marasovići, izgradnju graševine Tržnica Ražanac, rekonstrukciju, dogradnju i nadogradnju školske zgrade (prva faza) i školske športske dvorane (druga faza) u Ražancu i Radovinu, Aglomeraciju Novigradsko more.
– O tome ću izvješće, ako Bog da, podnositi iduće godine, poželio je Nikola Miletić, priznavši pritom da je projekt izgradnje luke Porat u Ražancu još na čekanju, ali da odustajanja nema.
Nazočnima se obratio i Šime Vicković, zamjenik župana, koji je na kraju poput dobrog gosta općinskom načelniku uručio poklon, županijsku darovnicu u iznosu od 70.000 kuna za uređenje obalnog pojasa.
Program je vodio v. d. pročelnik Hrvoje Benić uz asistenciju komunalne redarke Kate Potočnjak. U zabavnom programu sudjelovali su mješovita klapa Karamiž (tamaris) iz Ražanca, voditeljice prof. Magdalene Miočić, te školska klapa Škalinice voditeljice Ive Čačić.
 


Nagrada za životno djelo dodijeljena postumno učitelju Vlatku Mataiji


Nagrada Općine Ražanac za životno djelo postumno je dodijeljena Vlatku Mataiji, učitelju u ražanačkoj OŠ Jurja Baraković od 1963. Nagradu su preuzeli supruga Marija, sin Josip i unuk Marin.
Nagrade Općine Ražanac dodijeljene su Knjižnici Jurja Barakovića (nagradu preuzela ravnateljica Andrea Beljo), povjesničaru Dušku Miletiću i medicinskoj sestri Rajki Lergi. Grb Općine Ražanac dodijeljen je Anti Mataku, prvaku Hrvatske u lovnom streljaštvu.
Priznanja Općine Ražanac dobilo je 12 učenika OŠ Jurja Baraković, ravnateljice Vesne Drmić. Uručena su: učenici generacije Karli Kovačević te Valentini Žeželj, Antoniju Kovačeviću, Luciji Kožul, Ivanu Katiću, Danielu Pekasu, Viktoriji Grgin, Cviti Lukić, Jakovu Lukiću, Matei Jović, Tessi Lazanja i Martini Rudić, a sve uz mentorstvo učiteljica Lidije Miočić, Gie Negro, Danijele Petani, Ive Čačić, kao i Ane Čolak.
 


Svečanost otvaranja školskog igrališta


Projekt igrališta je izradila tvrtka Blok Projekt d.o.o. Zadar po glavnom projektantu Željku Predovanu. Stručni nadzor je obavio ovlašteni inženjer građevinarstva Dražen Džepina, dok je radove izvela vrtka Ceste zadarske županije d.o.o. iz Zadra. Projekt košta 1.948.106 kuna s PDV-om. Općina je sufinancirala s 53 posto ili 1.018.612 kuna, a Zadarska županija s 47 posto ili 929.494 kuna.
– Djeci koja će koristiti igralište, želim sretne dane njihovog djetinjstva, djelatnicima škole najveći mogući uspjeh u njihovom radu, rekao je načelnik Miletić koji je zahvalio svima koji su sudjelovali u ovom projektu, a školskoj djeci, djelatnicima i mještanima na strpljenju i razumijevanju.
U programu su sudjelovali učenici škole, dok je obred blagoslova predvodio don Filip Kucelin, župnik.
– Za manja mjesta kakvo je Ražanac ovakvo igralište nudi novi sadržaj i za ostale žitelje jer se na njemu mogu odvijati i razna javna događanja kao što su športski turniri, glazbeno-scenski nastupi i sl. Želim svoj djeci puno uspješnih utakmica i veselih druženja na novom igralištu te se nadam da ćemo i u budućnosti nastaviti ovako kvalitetnu suradnju s Općinom Ražanac, rekao je Šime Vicković, zamjenik župana.
Nazočnima se s radošću i ponosom obratila i Vesna Drmić, ravnateljica OŠ Jurja Barakovića, koja je simboličnim presijecanjem vrpce, zajedno s resornim pročelnikom Ivanom Šimunićem, otvorila igralište. Potom su se Miletić i Vicković izmjenjivali na malonogometnim vratima, jedno drugom su pucali kaznene udarce. Kažu, pobjednici su obojica, rekli bi "ajd neka".