Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

GODINA ZA ZABORAV Vrijeme i korona ugrozili ribolovnu tradiciju dugu 21 godinu

07.10.2020. 14:45


Usprkos nepovoljnom vremenu u organizaciji ŠRD-a Sipa Benkovac održano je tradicionalno natjecanje u panuli, 21. Kup Karinskog i Novigradskog mora. Ovogodišnjem natjecanju pristupilo je 18 ekipa.
– Zbog korone, izuzetno loših vremenskih uvjeta, opreza i pridržavanja epidemioloških mjera, nije održano športsko natjecanje za mlađe kategorije ribolovaca do 12 i 16 godina što je bila praksa prethodnih godina i posebno tradicije duge već 21 godinu, kazao je Ante Šuto, predsjednik ŠRD-a Sipa.


I najhrabriji odustali
Lovna je zona, kao i inače bila za cijelo Karinsko i Novigradsko more uz Velebitski kanal sve do Starigrada. Nakon verifikacije i podjele marendi natjecatelji su u potragu za kapitalnim ulovima ovog akvatorija krenuli s karinske plaže.
– Propozicije se nisu mijenjale tako da je bio dopušten lov jednim priborom, a mogao se koristiti i jedan pribor za lov ješke. Dopušteni očni razmak među brodicama je bio 30, a u brazdi 200 metara. Bodovana je sva riba iznad 400 grama težine po principu jedan gram – jedan bod, dok je za ulove teže od 5.000 grama bio predviđen i bonus od 500 bodova, objašnjavao je voditelj Mihovil Mijo Brkić, novinar Radio Benkovca.
Kako je vrijeme odmicalo uvjeti za ribolov su bili sve teži, udari juga bili su sve jači, ali ekipe su bile uporne i vjerne natjecateljskoj tradiciji te nisu odustajale. Prvi ulov je prijavljen u 10.05 sati. No, iza podne vjetar je bio toliko jak da su i najhrabriji športski ribolovci morali odustati.


Crvena zona opasnosti
– Ukratko, dan s izuzetno jakim udarima juga nije obećavao veći ulov, kako bi rekli meteorolozi, crvena zona opasnosti za panulu. Ono što je svakako ohrabrujuće je činjenica da su i pored takvih vremenskih neprilika ulovljene tri ribe. Nešto iza 16.30 sati pristupilo se vaganju ulova, a nakon zajedničkog ručka dodijeljene su medalje i pehari za najuspješnije športske ribolovce, a svi su članovi benkovačkog ŠRD-a Sipa, kazao je Mijo Brkić.
Tako je prvo mjesto zasluženo pripalo Mariju Patači i Anđelijanu Vrkiću za ulovljeni brancin od 3.000 grama. Drugo mjesto osvojio je Ivica Bulić za ulovljenu strelku od 900 grama, dok su trećeplasirani bili Marin Žepina i Slavko Šopić koji su također ulovili strelku za koju je vaga pokazala 407 grama.




"Ukraden" najslađi dio
– Osim medalja i zasluženih pehara dodijeljen je i poseban pehar Mariju Patači za najveću ulovljenu ribu na ovogodišnjem 21. Kupu Karinskog i Novigradskog mora, kazao je Šuto.
U večernjim satima u Karinu Donjem na plaži, pod velikim šatorom nije održana tradicionalna završna zabavna večer koja je znala okupljati preko 300 gostiju, uz bogat riblji meni te iće i piće i glazbu uživo.
– Ove godine se moralo strogo pridržavati propisanih epidemioloških mjera, pa je taj, nekako najslađi dio športsko-ribolovnog dana izostao. Vjerujem da će koronakriza popustiti i dogodine nas napokon napustiti, pa će se športski ribolovci i brojni gosti opet nalaziti i veseliti pod šatorom početkom listopada, poručio je Šuto.
 


TRI PRVA MJESTA


Prvo mjesto zasluženo pripalo Mariju Patači i Anđelijanu Vrkiću za ulovljeni brancin od 3.000 grama. Drugo mjesto osvojio je Ivica Bulić za ulovljenu strelku od 900 grama, dok su trećeplasirani bili Marin Žepina i Slavko Šopić koji su također ulovili strelku za koju je vaga pokazala 407 grama