Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Izložba koja vraća u vrijeme željeznog doba

07.10.2021. 12:30


U Arheološkom muzeju Zadar otvorena je izložba »Braća po oružju« koja prikazuje dva ratnička groba iz kaptolske i dolenjske skupine starijeg željeznog doba. Izložba je dio manifestacije »Halštatskih dana u Zadru – elite željeznog doba«. Realizirana je u suradnji Arheoloških muzeja u Zadru i Zagrebu, Sveučilišta u Zagrebu te Dolenjskog muzeja.
Okupljene je prva pozdravila Dina Bušić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i sport Grada Zadra, koja je istaknula kako smo, po tko zna koji put u posljednjih nekoliko godina svjedoci tankih niti koje nas vežu i obogaćuju. Nevjerojatno je važno te zlatne niti obnavljati, istraživati i o njima razgovarati.
Iako se kaptolska i dolenjska skupina po mnogočemu razlikuju, prvenstveno po grobnom ritualu, u materijalnoj kulturi zajednica Kaptola i Novog Mesta nalazimo i mnogo tragova međusobnih kontakata. Upravo su kontakti i razmjena znanja karakteristika višegodišnje suradnje hrvatskih institucija s Dolenjskim muzejem.


Elita kamenog doba
– Jako smo veseli i ponosi što smo prije par godina pozvani na suradnju s Arheološkim muzejom iz Zagreba, koja kontinuirano raste i polučuje izvrsne rezultate. Ova izložba, koja je već predstavljena u Zagrebu, Novom mestu i Požegi, predstavljena je sada i u Zadru. Ponosni smo na činjenicu da smo u mogućnosti naša znanja i iskustva širiti i izvan granica Slovenije, te da njegujemo dobre odnose sa susjedima, istaknula je Jasna Dokl Osolnik, ravnateljica Dolenjskog muzeja Novo Mesto.
Autori izložbe su Hrvoje Potrebica, profesor na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Borut Križ, kustos Dolenjskog muzeja iz Novog Mesta.
– Kolega Borut Križ i ja već godinama surađujemo na raznim istraživanjima, razmjeni informacija i studenata. Što se tiče suradnje, iz koje se izrodila ideja za ovu izložbu, postoje izuetno iznimne stvari koje su se pojavile na oba lokaliteta u Kaptolu pokraj Požege i Novom Mestu, kazao je Potrebica i naglasio kako su zajedničkom suradnjom premostili i institucionalni jaz, jer se fundus izložbe čuva u dvije zemlje.
– Ova nas izložba vraća u vrijeme željeznog doba. Prikazali smo dva groba, kod kojih je riječ o prostorima koji su po mnogočemu različiti. U to su se vrijeme u Dolenjskoj pokojnici ukopavali skeletno, u višestrukim grobnicama, dok su se pokojnici u Kaptolu spaljivali i pojedinačno ukopavali u grobove. No, kada pogledamo njihov izgled i ideologiju, one su gotovo istovjetne, istaknuo je Potrebica.


Uzorna suradnja
Izložbu je svečano otvorio Gregor Macedoni, gradonačelnik Novog Mesta.
– Ovo je drugi put da u Zadru otvaram izložbu, koja je plod suradnje i poštovanja hrvatskih i slovenskih stručnjaka i institucija. Ponosni smo na činjenicu da se naša vrlo važna arheološka baština predstavlja u Zadru, iako još uvijek ne postoji formalna suradnja između dvaju gradova na razmjeni kulturnih, povijesnih, ali i općedruštvenih sastavnica, zaključio je Macedoni.