Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Medved: Budimo ponosni što smo u listopadu 1991. obranili Zadar

07.10.2021. 07:15


U godini kada obilježavamo 30. obljetnicu najtežih bitaka, najzahtjevnijeg vremena, godinu kad se prisjećamo hrabrih hrvatskih branitelja, nažalost velikih žrtava, tu smo, u Zadru kako bismo iskazali zahvalu našim hrabrim hrvatskim braniteljima koji su zaustavili velikosrpsku agresiju, koji su branili, obranili i oslobodili svoj Zadar i svoju Hrvatsku. Zato smo danas ovdje, kako bismo iskazali, na poseban način, zahvalu i poštovanje obiteljima koje su izgubile svoju najmilije. Zahvaliti se hrabrim hrvatskih braniteljima koji su svoj život položili za slobodu koju danas imamo, iskazati zahvalu našim preživjelim braniteljima, pozvati ih na zajedništvo, na jedinstveni pristup u pogledu rješavanja svih bitnih pitanja. Ponosni smo na sve ono što smo zajedno učinili. Iako je iza nas 30 godina, emocije su još uvijek iznimno snažne i raduje me vidjeti stare prijatelje, svjedoke vremena i provesti ovaj dan u sjećanju na teške, ali ponosne dane, kazao je jučer ujutro na Gradskom groblju potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.


Ponosni na učinjeno
Naime, jučer je obilježen Dan obrane grada Zadra, a nakon budnice Gradske glazbe gradskim ulicama, na Gradskom groblju Zadar, pored Središnjeg križa paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca počast poginulim braniteljima iskazali su predstavnici Grada i Županije, policije, vojske, kao i predstavnici braniteljskih udruga.
Potom je pokraj spomen-obilježja imotskim vitezovima u Zadru, u Ulici dr. Ante Starčevića, odana počast poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata 3. Imotske bojne.
Dubravko Šumanović, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca 3. imotske bojne 4. brigade ZNG-a »Imotski sokolovi« sjetio se, kako on kaže, vremena posebno teškog za grad Zadar i njegove stanovnike, ali i za Imotsku krajinu.
– Naime, 5. listopada 1991. na potezu Bokanjac – Mustapstan poginula su petorica naših prijatelja u jednome danu. Vrlo teško i stresno za sve nas, tako je bilo, rekao je Šumanović.
Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima i na Ploči, pored spomen-obilježja na mjesnom groblju Ploča, kao i na Dračevcu, pokraj spomen-obilježja na mjestima pogibije hrvatskih branitelja.


Svečana akademija
Održana je Svečana akademija »Obrana Zadra u prvom tjednu listopada ‘91« kod tenka na Dračevcu koji su zadarski branitelji zaustavili 6. listopada 1991. Nazočni vojni zapovjednici, izaslanici i ostali sudionici ratnih zbivanja na prvoj crti obrane prisjetili su se tih teških i slavnih trenutaka.
Gradonačelnik Zadra, Branko Dukić zahvalio je braniteljima na 30 godina čuvanja svjedočanstava i istine o časnim i neustrašivim ljudima te njihovim ustrajnim i junačkim pothvatima kojima je obranjen naš grad i na, kako je on rekao, najsjajnijim stranicama zadarske povijesti.
– Bez vode, struje, pod stalnim granatiranjem, živio je ovaj grad i njegovi žitelji za svoje branitelje. Najveća iskušenja i najteže dane proveli su u zajedništvu, međusobnoj brizi i pažnji, sućuti i uzajamnoj pomoći. Stradali su tada i brojni civili, naši sugrađani. I njihovoj se žrtvi klanjamo, oni su zauvijek u našim sjećanjima, kazao je Dukić istaknuvši da se tada branila naša povijest, identitet i stvarala sloboda.
– Ponosni smo jer pripadamo naraštaju s konca 20. stoljeća koji je konačno ostvario san o slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj. Od novih naraštaja ne tražimo zahvalnost. Tek neka neopterećeni prošlošću, u miru, čuvaju spomen na ove čvrste temelje i na njima grade još ljepši i sretniji dom, poručio je gradonačelnik Dukić.




Ljepši i sretniji dom
Izaslanik predsjednika Vlade i potpredsjednik Vlade RH, ministar hrvatskih branitelja, general Tomo Medved kazao je kako odajemo počast ljudima koji su 1991. preuzeli sudbinu Hrvatske u svoje ruke i zaustavili, kako je on rekao, pakleni agresorski stroj.
– Dali su svoj neizmjeran doprinos na najbolji mogući način, kao istinski domoljubi u stvaranju Hrvatske ispisali najsjajnije stranice povijesti. I zbog toga je za Vladu na čelu s Andrejom Plenkovićem hrvatski branitelj i stradalnik Domovinskog rata inspiracija i ohrabrenje, putokaz i vodilja u svakodnevnom radu i donošenju teških odluka, izjavio je Medved dodavši da zbog toga sve što rade, rade u partnerstvu s udrugama iz Domovinskog rata imajući na umu da su hrvatski branitelji najzaslužniji za slobodu koju danas imamo.
Kako je nastavio, sloboda koju danas uživamo nije darovana, nego krvlju izborena.
– Hrvatski branitelji najsnažniji su kamen-temeljac samostalne i suverene Republike Hrvatske. Prisjećamo se danas i odajemo priznanje hrabrosti pripadnicima svih postrojbi hrvatske vojske, policije i dragovoljačkih postrojbi koje su branile i obranile grad Zadar, naglasio je Medved.
Bitka za Zadar bila je iznimno strateški važna, kako je rekao Medved, a Zadrani su bili u iznimno teškom položaju u obrani.


Istina o Domovinskom ratu
– Grad je okruživalo više od 14.000 neprijateljskih vojnika, a nasuprot, u obrani voljenog grada, stajali ste vi, domoljubi, hrvatski branitelji sa samo jednim ciljem – pod svaku cijenu obraniti svoj grad. Zato, dragi prijatelji, budimo ponosni. Neizmjerno sam sretan što sam danas ovdje s vama jer ovakvi susreti otimaju od zaborava zbivanja i činjenice o Domovinskom ratu, istaknuo je Medved dodavši kako je Domovinski rat bio, kako je on rekao, pravedan, legitiman, obrambeni i oslobodilački.
Naglasio je kako smo ostvarili čežnje i težnje svojih predaka i osigurali budućnost svojih potomaka.
– I upravo zbog njih, i njihove djece, naša je dužnost promicati istinu o Domovinskom ratu, dodao je Medved.
U svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Rade Šimičević istaknuo je da je tih dana palo tisuće i tisuće granata na Zadar i okolicu.
– Zahvaljujući vama, malim ljudima velikog srca i ogromne hrabosti, a posebno onima koji su položili svoje živote za domovinu, napravljena su velika djeca koja će ostati besmrtna. Nije bilo lako protiv superiornijeg neprijatelja ići gotovo goloruk, ali zahvaljujući hrabrosti, ljubavlju i domoljublju, neprijatelj je zaustavljen u pokušaju osvajanja grada Zadra, kazao je Šimičević.
Na koncu, zaključio je kako je naša obveza ne zaboraviti dane ponosa i slave te mladima, svakodnevno, prenositi istinu o Domovinskom ratu.
– Narod koji ne poznaje svoju povijest teško će imati dobru budućnost, zaključio je Šimičević


Pobunjeni Srbi
Jedan od ratnih zapovjednika 112. brigade HV-a, general pukovnik Mladen Fuzul grad Zadar usporedio je sa starcem starim tri tisuće godina koji se tada našao pred smrtnom presudom.
– Smrtnu presudu su mu izrekli i namijenili mnogi od onih koji su samo par mjeseci prije toga šetali njegovim ulicama. Zahvaljujući nadljudskim naporima, malo naoružanim snagama Zbora narodne garde i domaćih ljudi, obranjene su granice Zadra, naglasio je Fuzul i dodao da je hrvatski narod ovdje pokazao svoju snagu, a vjeruje da je ona i dalje u njemu.
Čestitao je »braći po oružju« 30. obljetnicu i naglasio, kao i prethodni govornici, gestratešku važnost Zadra.
Načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika 4. gardijske brigade Ive Jelića, brigadni general u mirovini Ivan Beneta, pričao je kako je 4. gardijska došla u područje Zadra i, kako je on istaknuo, našla se kao osnovna snaga u neposrednoj obrani Zadra.
General bojnik Slaven Zdilar, zapovjednik Imotske bojne, emotivno i slikovito je ispričao kako je tekla obrana, dok je brigadir Hrvatske vojske u miru, Milan Perković detaljno, temeljito i »vojnički« pričao o događanjima.
Ratni zapovjednik 112. brigade Marko Čulina prisjetio se također teških, ali pobjedničkih dana.
– Sam grad Zadar imao je 11 posto Srba u to vrijeme u svom sastavu stanovništva i nažalost veći dio njih nije se želio priključiti obrani Hrvatske, već su digli pušku na svog susjeda, kazao je, između ostalog, Čulina.