Zahvala Zadarskog komornog orkestra Zadarskoj nadbiskupiji

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Susret nadbiskupa Puljića i maestra Ivana Repušića
Autor: 
Drago mi je primiti zahvalu za ono što je Zadarska nadbiskupija učinila u kontekstu kulturnih događaja u gradu, što je ustupila sakralne prostore za izvođenje klasičnih djela. Lijepo je što Nadbiskupija to može uklopiti u spektar kulturnih događaja i ustupiti crkve za izvođenje klasične glazbe Zadarskom komornom orkestru, kazao je mons. Puljić
Ines GRBIĆ
Maestro Ivan Repušić s radošću uručuje priznanje nadbiskupu Puljiću

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić primio je ovih dana u Salonu Nadbiskupskog doma u Zadru maestra Ivana Repušića, svjetski renomiranog dirigenta koji je značajni veleposlanik glazbene kulture i Hrvatske u svijetu.
Povod susretu bila je zahvala maestra Repušića Zadarskoj nadbiskupiji za podršku u izvođenju klasične glazbe u crkvama u Zadru. Repušić, šef - dirigent Zadarskog komornog orkestra, značajne ustanove u kulturnom životu Zadra, nadbiskupu Puljiću uručio je Priznanje sljedećeg sadržaja: »U čast 60. godišnjice Zadarskog komornog orkestra, za potporu, suradnju i izniman doprinos umjetničkom djelovanju, priznanje Zadarskog komornog orkestra Zadarskoj nadbiskupiji«.

Poniznost, veličanstvenost i klasična glazba

- Drago mi je primiti zahvalu za ono što je Zadarska nadbiskupija učinila u kontekstu kulturnih događaja u gradu, što je ustupila sakralne prostore za izvođenje klasičnih djela. Lijepo je što Nadbiskupija to može uklopiti u spektar kulturnih događaja i ustupiti crkve za izvođenje klasične glazbe Zadarskom komornom orkestru. To je podudarno sa sakralnim prostorom. Velika djela klasične glazbe rođena su na orguljama i stvarana oko crkava, rekao je mons. Puljić dodavši da su takvi događaji primjereno uklopljeni i u manifestaciju Krševanovi dani kršćanske kulture Zadarske nadbiskupije. Nadbiskup rado pohodi koncerte klasične glazbe koji se održavaju u zadarskim crkvama.
- Trajno smo zahvalni podršci nadbiskupa Puljića i podršci župnika u divnim crkvama u kojima spoj ambijentalnosti i glazbe ostvaruje poseban ugođaj; s jedne strane poniznosti, a s druge strane veličanstvenosti, da u takvim prostorima možemo izvoditi divna djela klasične glazbe. Na neki način, privilegirani smo da možemo osjetiti spoj ambijentalnosti crkvenog prostora i klasične glazbe, istaknuo je Repušić dodajući kako su trajno zahvalni i franjevcima u Zadru za suradnju i pruženu podršku u izvođenju glazbenih djela.
- Nadamo se da će ta suradnja i dalje trajati i da ćemo se svi zajedno uključiti u ostvarenje našeg zajedničkog sna: da Zadarski komorni orkestar dobije koncertnu dvoranu u koju će svi rado biti pozvani, kulturni hram koji će sigurno doprinijeti daljnjem razvoju glazbenog života i kulture u Zadru, rekao je Repušić.
Takvo Priznanje maestro Repušić uručio je i fra Andriji Bilokapiću, provincijalu Franjevačke provincije sv. Jeronima, u zahvalnosti što je i zadarska crkva sv. Frane mjesto izvođenja glazbenih djela koja promiču kulturu i podižu duh zainteresiranih posjetitelja.

«Gdje god idem, sidro je u Zadru«

Repušić se s radošću prisjetio svoga odrastanja u Zadru koje se odvijalo oko prostora zadarske katedrale sv. Stošije i crkve sv. Frane.
- Uvijek je poseban osjećaj nastupati u Zadru. Ja sam kao dijete povezan s tim prostorom, bio sam ministrant u katedrali sv. Stošije, pripadao sam toj župi, bio sam s franjevcima. Zadarski Poluotok je bio moj dnevni boravak. Nema gdje me nije bilo. Sjećanja se uvijek vraćaju. Gdje god idem, sidro je u Zadru. Uvijek se rado vraćam gradu. Koliko god je meni grad Zadar dao i pružio u mladosti, toliko nastojim svojim dijelom i vratiti Zadru, rekao je maestro Repušić, istaknuvši kako mu je veliko zadovoljstvo da i drugi građani Zadra, svi koji su na ključnim funkcijama, doprinose i podržavaju razvoj Zadarskog komornog orkestra i razvoj kulture i glazbenog života grada.
Maestro Repušić dirigirao je na mnogim pozornicama svijeta i uvaženi je kulturni djelatnik koji promiče i duh najviše kvalitete i uspješnosti hrvatskih ljudi u svijetu koji cijeni i prepoznaje autentičnost.
- Možemo biti ponosni i cijeniti ono što imamo u Hrvatskoj te nastojati usmjeriti svoju energiju, svoje ideje, volju i snove u ostvarenje novoga, u unaprjeđivanju i daljnjem razvoju. Ovo što imamo moramo njegovati i to cijeniti. Ako to ne poštujemo, onda ne poštujemo ni našu Hrvatsku. Moramo cijeniti visoke dosege našeg stvaralaštva i naše kulturne baštine, da bismo bili jači i da bismo zadržali autohtono što imamo. A imamo stvarno puno toga u Hrvatskoj s čime se zaista možemo ponositi, poručio je maestro Repušić koji je na susretu s nadbiskupom bio je u pratnji Linde Ivić Bijuklić, predsjednice udruge Zadarski komorni orkestar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno