Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Proširenje uskog grla kroz Dinjišku i zaobilaznica

Autor:

06.11.2008. 23:00
Proširenje uskog grla kroz Dinjišku i zaobilaznica

Foto: Alenka FESTINI



Potvrđeno je kako će se krenuti s obnovom ceste u Dinjiški, a potom s izgradnjom zaobilazne ceste u grad Pag, od Inine benzinske postaje preko predjela Blata do velikog nasipa. To su radovi na državnoj cesti D-106, tako da su ta dva projekta pod ingerencijom Hrvatskih cesta, rekao je gradonačelnik Bukša


Radovi na proširenju i obnovi dionice duge oko 500 metara koja prolazi kroz mjesto Dinjišku, trebali bi krenuti krajem ove godine, to je potvrđeno na zajedničkom sastanku u Zagrebu gradonačelnika Paga Andreje Bukše i direktora Hrvatskih cesta Stjepana Bobana.
– Na sastanku s predstavnicima Hrvatskih cesta potvrđeno je kako će se krenuti s obnovom ceste u Dinjiški, a potom s izgradnjom zaobilazne ceste u grad Pag, od Inine benzinske postaje preko predjela Blata do velikog nasipa. Naime, radi se o radovima na državnoj cesti D-106, tako da su ta dva projekta pod ingerencijom Hrvatskih cesta, rekao je gradonačelnik Bukša.
On je istaknuo kako je u Hrvatskim cestama potvrđeno kako je za realizaciju ceste kroz Dinjišku već puno toga napravljeno.
 – Hrvatske ceste su riješile imovinskopravne odnose, odnosno otkupile dio zemljišta od nekolicine mještana Dinjiške, što je nužno kako bi se cesta proširila. Za obnovu ceste ishođena je građevinska dozvola te je u tijeku objava natječaja za najpovoljnijeg izvođača radova, rekao je gradonačelnik Bukša.
Prema njegovim riječima na tom sastanku dogovoreno je kako će početkom iduće godine Hrvatske ceste krenuti s izgradnjom obilazne ceste južnog ulaza u grad Pag.
– Ta dva projekta za naš grad znače puno, i to prvenstveno u boljoj prometnoj komunikaciji, ali i sigurnosti ljudi, odnosno pješaka koji prolaze tim cestama, rekao je gradonačelnik Bukša.
Važno je reći kako je dionica državne ceste D-106, koja prolazi kroz naselje Dinjišku, prava noćna mora za tamošnje mještane i njihove goste. Taj dio ceste je uzak te nema nogostupa, iako ona prolazi kroz mjesto. Mještani nikada ne znaju što se može dogoditi, često strepe pri prelasku ceste ili prolasku uz cestu, što nije čudno budući da je upravo u prometu na tom dijelu stradalo više desetaka ljudi, neki nažalost sa smrtnim posljedicama. Na ovu dionicu, takozvano usko grlo Dinjiške, već godinama upozoravaju mještani Dinjiške i Grad Pag. Upravo taj problem, istaknuo je u ožujku ove godine gradonačelnik Bukša predstavnicima Županije i ministru mora, prometa i infrastrukture Božidaru Kalmeti.
Ministar Kalmeta je tada obećao da će ministarstvo učiniti sve kako bi se s obnovom ceste kroz Dinjišku i izgradnjom zaobilaznice grada Paga, što prije krenulo.
Gradonačelnik Bukša istaknuo je kako su već krenuli konkretniji poslovni potezi Hrvatskih cesta te da će Pag već iduću turističku sezonu dočekati s realiziranim cestovnim projektima u Dinjiški i Pagu.