Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Upozoreno na važnost prevencije i kontrole tlaka i šećera u krvi

Autor: Velimir Brkić

06.11.2008. 23:00
Upozoreno na važnost prevencije i kontrole tlaka i šećera u krvi

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Kontrola šećera u krvi provedena je na 80-ak korisnika doma od kojih su 24 korisnika već dijabetičari, govori Zemira Kasap, glavna sestra u domu, dodajući kako izuzetno dobro organizirana liječnička skrb svim korisnicima doma omogućuje redovite kontrole


Zadarska udruga dijabetičara i Dom za stare osobe u Zemuniku jučer su organizirali već tradicionalno mjerenje šećera u krvi i kontrolu krvnog tlaka za korisnike Doma.
Prema riječima Serđa Mičića, predsjednika Zadarske dijabetičke udruge, kontrola šećera u krvi i krvnog tlaka iznimno je važna radi prevencije i ranog otkrivanja dijabetesa, budući da proces svojevrsne inkubacije do manifestacije simptoma bolesti može trajati i do sedam ili osam godina.
– Kontrola šećera u krvi provedena je na 80-ak korisnika doma od kojih su 24 korisnika već dijabetičari, govori Zemira Kasap, glavna sestra u domu, dodajući kako izuzetno dobro organizirana liječnička skrb svim korisnicima doma omogućuje redovite kontrole, ne samo šećera i tlaka u krvi već i druge redovne i po potrebi specijalističke pretrage.
Inače, Svjetski dan šećerne bolesti obilježit će se 14. ovog mjeseca pod motom, dijabetes i njega stopala, kako bi se spriječile komplikacije vezane uz dijabetičko stopalo. Tog dana će se u prostorijama zadarske udruge u Ulici bana Josipa Jelačića kod hotela Iž, u suradnji s učenicima Medicinske škole Ante Kuzmanića, održati besplatna akcija kontrole šećera u krvi za sve građane.
– Trend naglog porasta oboljelih od šećerne bolesti nazočan je danas u cijelome svijetu, i to prvenstveno kao posljedica stresnog načina života, ali i pretilosti. Imajući to u vidu uvijek naglašavamo važnost prevencije i redovite kontrole šećera u krvi i krvnog tlaka, istaknuo je Serđo Mičić, dodajući kako je Svjetski dan šećerne bolesti međunarodna kampanja kojoj je cilj povećati opću budnost i upozoriti javnost na uzroke, simptome, preventivu, liječenje i posljedice neliječene šećerne bolesti.