Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Milanović nudi pomoć u odnosima između Srbije i Kosova

Autor: Zlatko Crnčec

06.11.2012. 23:00
Milanović nudi pomoć u odnosima između Srbije i Kosova

Foto: PIXELL



Premijer Kosova Hashim Thaci izjavio je jučer da Srbija “nema ni moralno ni političko ni zakonsko pravo rješavati pitanja Kosova”.
– Plan mora biti sveeuropski jer se jedino na taj način može riješiti ovo pitanje. Status Kosova je proglašenjem neovisnosti jednom zauvijek riješen, rekao je Thaci na zajedničkoj novinskoj konferenciji s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem. Thaci je to rekao odgovarajući na pitanje je li spreman razmatrati bilo kakav prijedlog službenog Beograda. Dodao je da Srbija mora odustati od paralelnih struktura koje je uspostavila na Kosovu kao ostatak politike Slobodana Miloševića. Milanović je naglasio da Hrvatska pruža punu potporu dijalogu Srbije i Kosova, te da je spremna pomoći “kao objektivni posrednik ako uživa povjerenje jedne i druge strane, ali se neće nametati.
– Vjerujem da će Vlada u Beogradu koja je demokratski dobila izbore, i nemamo je pravo osporavati jer su to su naši partneri, biti razumna i pragmatična i da će vagati svaku riječ. Jer riječi su katkad kao malj – bole i udaraju i teško se vratiti natrag, a previše toga ružnog je rečeno i još ružnije učinjeno, rekao je Milanović. Oba premijera pozvala su investitore iz Hrvatske da ulažu u Kosovo, a sve informacije o tome moći će dobiti na današnjem gospodarskom forumu.
Milanović je rekao da će podržavati Kosovo, ali i sve zemlje zapadnog Balkana na putu u euroatlantske integracije jer “nema logike da EU završi na Dunavu kod Vukovara i da je onda je onda rupa od nekoliko stotina kilometara.
– Ni povijesno ni kulturološki ni interesno to nema smisla, rekao je Milanović dodajući da će se Hrvatska zauzeti za ukidanje viza kosovskim građanima za putovanja u zemlje EU.