Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Dom zdravlja mora Ivanu Gašparu isplatiti dnevnice, zatezne kamate i trošak vještačenja

07.11.2019. 22:30


Višegodišnja borba sindikalista u Domu zdravlja Zadarske županije koji djeluju u sklopu Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) isplatila se.
Županijski sud u Zagrebu potvrdio je presudu Općinskog suda u Zadru u sporu koji je za isplatu zarađenih, a neisplaćenih dnevnica Ivan Gašpar, vozač Saniteta i sindikalni povjerenik u toj ustanovi, pokrenuo protiv tadašnjeg poslodavca. Presudom je naloženo Domu zdravlja da Gašparu isplati dnevnice za 2014. i 2015. godinu s pripadajućim zateznim kamatama te trošak vještačenja koji je tijekom postupka sam platio. Sud nije uvažio njegov zahtjev u odnosu na jednu dnevnicu u iznosu od 75 kuna iz 2015. godine te je taj dio vratio na ponovno odlučivanje.
– Zadovoljan sam presudom i stavom suda da su dnevnice zajamčeno pravo radnika, što nam u Domu zdravlja na čelu s ravnateljicom Renatom Bek nisu priznavali. Podsjetio bih da smo se mi u sindikatu zalagali za isplatu dnevnica, ali i ukazivali na brojne druge probleme poput neispravnih i dotrajalih vozila, nedostatka osnovnih sredstava za rad pa čak i uniformi. Očito se na svemu tome štedjelo te se na uštrb radnika prikazivala dobit na kraju godine. Stoga se sad pitam što se tamo zapravo sve radilo, kratko je svoju pobjedu na sudu prokometnirao Gašpar, a Vedran Uranija, pravni zastupnik Teritorijalnog ureda SSSH Zadar konstatirao je kako je presuda u korist Gašpara očekivana i ispravna.


Pravo na dnevnice i na plaćeni prekovremeni rad
– Ovdje više nije riječ o matrerijalnoj satisfakciji već da su i sindikat, a i resorno ministarstvio te inspekcija rada tvrdili isto što je sada sud i potvrdio. Dakle, i Županijski sud u Zagrebu kao sud drugog stupnja pod presjedanjem suca Ivice Veselića, a prije toga i sutkinja Općinskog suda u Zadru Ivana Čačić Brčić presudili su da radnici imaju pravo na dnevnice i na plaćeni prekovremeni rad jer jedno ne isključuje drugo, kaže Uranija te dodaje kako je žalosno da je za takvo što trebalo na sud. Tim više što je, kaže, sindikat na vrijeme ravnateljici Bek ukazao na obavezu prema radnicima sukladno zakonu, a ističe i da su prethodno tražili očitovanje iz resornog ministarstva i od nadležne inspekcije te joj pravovremeno njihovo mišljenje dali na uvid.


– Da je uprava na čelu s ravnateljicom Bek prihvatila naše zahtjeve sve bi bilo riješeno bez suda i bilo bi puno jeftinije. Sada treba isplatiti dnevnice, ali i zatezne kamate te trošak vještačenja. Sada takvu odluku plaćamo zapravo svi mi, ustvrdio je Uranija dodajući kako je sljedeći potez sindikata sastavljanje popisa svih radnika koji su oštećeni na isti način.




"Zadovoljan sam presudom i stavom suda da su dnevnice zajamčeno pravo radnika, što nam u Domu zdravlja na čelu s ravnateljicom Renatom Bek nisu priznavali. Podsjetio bih da smo se mi u sindikatu zalagali za isplatu dnevnica, ali i ukazivali na brojne druge probleme"
Ivan GAŠPAR


– Svim tim radnicima vrata sindikata su otvorena. Pružit ćemo im pravnu pomoć u ostvarivanju njihovih prava, a ova presuda koja je pravomoćna i izvršna te Dom zdravlja više na nju nema pravo žalbe, njima je potvrda da imaju pravo na dnevnice i da im je ishod sudskog spora siguran, kazao je Uranija te je izrazio sumnju da je do kršenja radničkih prava Ivanu Gašparu došlo zbog njegovih sindikalnih aktivnosti, ustrajnosti i angažiranosti u borbi za zaštitu radničkih prava te ukazivanju na propuste i manjkavosti u Domu zdravlja. Da je to tako potkrijepio je podatkom kako je Gašparu ova presuda četvrta pravomoćna u nizu i to u njegovu korist.


"Htjeli ga se riještiti pa mu uručili otkaz"
– Htjeli su ga se riještiti pa su mu uručili otkaz. Kad je dobio presudu u svoju korist i kad je naloženo da ga se vrati na posao ni to nije ispoštovano pa smo imali jedninstven slučaj da kolega Gašpar ima tri pravomoćne presude za povratak na posao, a da ih se ignorira. Pokušali su mu uručiti i izvanredni otkaz pa je i to pravomoćno dobio u svoju korist. Treće je bilo kad su pokušali tužiti sindikat kako bi nadomjestili odluku o otkazu, a četvrta pravomoćna je ova za dnevnice. U tijeku je još jedan postupak, a i jedini koji je u prvom stupnju kolega Gašpar izgubio. Radi se o njegovom zahtjevu za isplatu razlike plaće u vrijeme kad je bio udaljen s posla, izjavio je Uranija izražavajući nadu da će i taj slučaj u konačnici završiti u korist Gašpara. Uranija je ukazao na rastrošnost ravnateljice Bek i zbog toga što je za sudski postupak protiv Gašpara umjesto pravnika iz tvrtke angažirala odvjetnicu Jadranku Čuljak Dumnjak koja je iz Osijeka. Što se samih postupaka tiče izrazio je zadovoljstvo što se u drugom stupnju sudovi rotiraju, odnosno što se ne zna na koji Županijski sud će predmet otići.