Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Iznenada preminula legenda Lišana Joso Nimac

07.11.2019. 11:09


Joso Nimac iz Lišana Ostrovičkih, narodni tribun, vjerni čuvar hrvatske kulturne baštine i običaja, jedan od onih zaslužnih što je orzenje ili ojkanje, najstariju vrstu pjevanja u Hrvatskoj, UNESCO stavio na listu zaštićene kulturne baštine, jučer ujutro, 6. studenoga 2019., sasvim iznenada je preminuo u 82. godini života, dok je u mjesnom kafiću već uobičajeno s društvom bio na kavi. Posljednji ovozemaljski ispraćaj bit će u petak, 8. studenoga, na mjesnom groblju u Lišanima Ostrovičkim u 14 sati. Legendarni Joso, aktualni predsjednik Matice umirovljenika Lišane, osnivač je i dugogodišnji predsjednik KUD-a Sv. Nikola Tavelića kojem je UNESCO dodijelio povelju nositelja znanja o orzanju ili ojkanju, te se od 2011. u Lišanima održava Večer ojkanja. Prethodno je organizirano 12 smotri folklora, a KUD je snimio i 10 nosača zvuka. Nadaleko poznat u orzanju, jedinstveni svirač na usnoj harmonici, cvitarama ili cvintarama te na dvojnici, bio je i član zadarske folklorne udruge Zvuci zavičaja. Nastojao je očuvati identitet ovog kraja i prenijeti ga na buduće generacije.
»Tko pjeva zlo ne misli, a tko orza taj oslobađa i dušu i glas«, dobro je znana rečenica koju je Nimac prije desetak godina rekao za Zadarski list na spektakularnoj proslavi zlatnog pira.
Joso Nimac bio je dugogodišnji predsjednik MO Lišane, u razdoblju kad se intenzivno radilo na asfaltiranju puteva, ceste kroz Lišane, školskog igrališta, kad se gradila ambulanta, kapelica na mjesnom groblju Koluna, tri mosta u lišanskom polju, crkve sv. Nikole Tavelića… Bio je vršitelj dužnosti upravitelja PZ Lišane, deset godina predsjednik Boćarskog kluba Lišane. Radio je na izgradnji dva boćališta, a 2003. na državnom prvenstvu u Rijeci osvajio je četvrto mjesto u paru. U dva mandata bio je član Općinskog poglavarstva i u dva mandata općinski vijećnik.
Joso Nimac sav svoj život je posvetio Lišanima, dao je veliki doprinos iskazujući pritom nevjerojatnu energiju i ljubav prema svom selu. Joso je bio organizator koji nije primao nikakvu plaću, već je bio predvodnik lišanskih entuzijasta i volontera. Prije dvije godine Joso Nimac je dobio javno priznanje, Grb Općine Lišane Ostrovičke. Svi koji su imali tu sreću da su surađivali i proživjeli dio svog života uz tebe, zauvijek su zahvalni za sve što si ih je naučio. I dok kucaš na nebeska vrata, neizmjerno smo tužni, jer bio si legenda i ostat će legenda sela i ljudi, ljudina i istinski ponos Lijepe naše.
Želimo ti mirne snove i pronađi tamo gore neko mjesto gdje ćeš uživati, mjesto gdje ćeš se uvijek osjećati dobro. Joso Nimac, laka ti hrvatska gruda! Počivao u miru Božjem.