Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

»Ako se odvežeš od svih, onda kao da više i nisi čovjek«

07.11.2021. 10:06


U okviru Mjeseca hrvatske knjige, biogradska Gradska knjižnica ugostila je dva spisatelja, dva bratića, Francuza, autora knjige »Isti ćaća«. Iako je naglasak ovogodišnje manifestacije na domaćim piscima, ovaj dvojac iz Francuske Julien Renault i Benjamin Edgard, već se slobodno mogu svrstati u hrvatske spisatelje. Prvo zbog činjenice što u Hrvatskoj borave već oko šest godina, drugo zbog posla kojim se bave, a to je novinarstvo, koje ih je i dovelo u našu zemlju i konačno zbog velike ljubavi prema zemlji, ali i njezinim ljudima koje su upoznali i zavoljeli. Renault i Edgard žive u Zagrebu, a kupili su kuću u Novigradu u kojeg su se zaljubili i tamo redovno provode opuštajuće trenutke.
Luka se dopisuje s ćaćinim prijateljem
Simpatični Parižani pričali su o nastanku knjige, točnije nastojali dati odgovore na pitanja ravnateljice knjižnice Tihane Jurišić o samoj knjizi, ali i drugim životnim prilikama i dojmovima o Hrvatskoj.
Primjerice, o jeziku koji je trebalo dobro savladati kako bi se na njemu moglo i pisati, što dakako nije bilo lako, no rezultat pokazuje da je sve moguće. Jer sve se može kad se hoće, a bratići su baš htjeli!
– Naravno kada smo prije nekih šest godina došli u vašu zemlju kao novinari, dopisnici, nismo ni sanjali da ćemo pisati knjigu i to o Hrvatskoj, na hrvatskom jeziku. Ali eto, nikad ne reci nikad, jer ne znaš kamo će te put odvesti, kazali su autori.
– Ideja se nametnula sama od sebe, jer radeći kao novinari upoznali smo mnoge ljude, mjesta i prilike, gledali smo i propitkivali, kako žive,kako se ponašaju, kako razmišljaju. Priča se temelji na korespodenciji, prepisci dvaju prijatelja, mlađeg Luke i Miljenka koji je vršnjak Lukinog oca odnosno ‘ćaće’. Nakon ćaćine smrti, Luka je došao iz inozemstva i boravi u Zagrebu te se dopisuje s Miljenkom koji je u Novigradu. Kroz prepisku likovi otvaraju svoje najskrovitije misli, nezadovoljstva, želje i snove te na kraju i svoje srce. Ima u ovoj knjizi puno toga nama bliskog iz svakodnevnog života, jer kroz druženja i to ona neformalna puno se toga može naučiti, tvrde autori.
Pogodili hrvatski mentalitet
Vjeruju da su kroz proživljeno, kažu oni, ali i kroz prikupljene priče o primjerice neizostavnom ratu, iseljavanju, melankoliji i depresiji; no, isto tako i svadbama, pečenju rakije, večerama, te sportu, ali i ljubavi, uspjeli ući u srž društva i da su pogodili hrvatski mentalitet.
Benjamin i Julien su cijelu poentu življenja saželi u nekoliko rečenica.
– Danas je način života tako građen da se odvezujemo jedni od drugih, da imamo svoj mir, svoj život, samo svoj. Jer ako gradite bilo kakvu vezu, od prijateljstva do ljubavi, to uključuje i obavezu. Ako pogledamo riječ, vidjet ćemo smisao: oba – veza. Ali bez ulaganja u odnose, završite osamljeni, bez srca, bez snaga, bez duše… Ukratko, nisi više čovjek nego neki robot. A to je ono što danas znači – uspjeti… Čudno, zar ne?, govore ovi »novigradski Francuzi«.
Promociju knjige već su imalu u Novigradu, Poreču, Biogradu na moru, i sada ih čeka Interliber, točnije u petak 12.11. u 19 sati. Bratići žele obići cijelu Hrvatsku te promovirati i pričati o knjizi u svakom gradu.