Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Naplata odličnih nastupa u Njemačkoj

Autor: Šime Ćurko

06.12.2008. 23:00
Naplata odličnih nastupa u Njemačkoj


Imam veliku želju izboriti mjesto u momčadi za Svjetsko prvenstvo, ali treba poštovati kvalitetu i kontinuitet Ljube Vukića i Gorana Šprema – kaže Ninčević
Pokušavao je nekoliko puta, ali završni poziv, onaj koji bi mu omogućio odlazak na neko od brojnih velikih natjecanja (Olimpijske igre, Svjetsko i Europsko prvenstvo) nije dočekao. Svjetsko prvenstvo 2009. godine u Hrvatskoj je nova prilika i prilika koja je, s obzirom na zemlju domaćina, itekako privlačna.
– Poziv službeno još nisam dobio iako su me kontaktirali iz HRS-a čime se može naslutiti da na mene računaju na širem popisu koji bi se trebao pojaviti za koji dan. Svaki poziv u reprezentaciju, makar nikad nisam bio na velikim natjecanjima, za mene je itekako privlačan, da ne govorim koliko privlačniji kad će Svjetsko prvenstvo biti kod nas. Uvijek sam se trudio dati maksimum na okupljanjima reprezentacije i tako će biti i ovaj put – kaže Ivan Ninčević (1981.), lijevo krilo njemačkog prvoligaša Straslundera, pretposljednje momčadi Toyota Bundeslige. Straslunder ima četiri boda (Essen 31:21, Dormagen 23:23, Balingen 29:27) i trenutačno je na 17. mjestu. Posljednji Essen ima tri boda, a 16. Dormagen sedam bodova. Dvije posljednje momčadi na ljestvici ispadaju u niži rang.
Odlazak iz Straslundera
– Ne ide nas i u klubu su se praktički pomirili s ispadanjem u drugu ligu. Prva njemačka liga je najbolja liga u Europi i u takvoj konkurenciji nije lako opstati. Straslunder je imao taj problem što smo već u prvim kolima ostali bez čak četvorice igrača iz prve sedmorice. Takvo što teško bi nadoknadili i jači klubovi, da ne govorim klub poput Straslundera koji je tek ušao iz druge lige. I ja sam izostao dvije utakmice zbog ozljede palca, protiv Göppingena mi se okrenuo palac i činilo se da bih mogao pauzirati i do mjesec i pol dana. Na kraju je ispalo samo dvije utakmice.
Iz Straslundera Ninčević odlazi na kraju sezone.
– Tada mi ističe trogodišnji ugovor i ne mislim ga produžiti. Klub je blizu ispadanja u drugu ligu, a ja vjerujem da imam kvalitetu za prvu ligu. Uostalom, tri godine u jednom klubu više je nego dovoljno. Nadam se ostanku u Njemačkoj, očekujem da ću dobrim igrama u Straslunderu zainteresirati ostale prvoligaše među kojima bih mogao naći klub za sljedeću sezonu.
Prilika u reprezentaciji za Ninčevića se otvorila nakon teške ozljede Manuela Štrleka.
– Žao mi je Štrleka, tako je ispalo da mi se otvorilo mjesto nakon njegove ozljede. Za reprezentaciju uvijek mogu reći isti stvar, meni je čast što sam uopće pozvan u jednu od najboljih selekcija na svijetu. Ne, nije fraza, biti hrvatski rukometni reprezentativac, makar povremeni, velika je stvar. Imam veliku želju izboriti mjesto u momčadi za Svjetsko prvenstvo, ali treba poštovati kvalitetu i kontinuitet Ljube Vukića i Gorana Šprema s kojima konkuriram na lijevom krilu.
Hrvatska za medalju
Ninčević je u Njemčakoj već četvrtu godinu i ovo mi je prva sezona u prvoj ligi. U drugoj ligi je briljirao, jednom je bio prvi, a lani drugi strijelac lige u kojoj bi od hrvatskih klubova vjerojatno ozbiljnu ulogu mogao igrati samo Zagreb.
– Zadovoljan sam svojim igrama, napredovao sam jako puno, igram praktički 60 minuta u oba pravca i sve su to stvari zbog kojih sam se nadao pozivu u reprezentaciju. Bez obzira što nisam bio u kombinaciji do ozljede Štrleka nisam bio razočaran. Hrvatska ima niz sjajnih igrača na svim mjestima, a krila su uvijek pozicije u momčadi koja nisu toliko u prvom planu.
Iako reprezentaciju potresaju povremeni poremećaji na raznoraznim relacijama, Ninčević ne sumnja da će Hrvatska na Svjetskom prvenstvu biti prava.
– Mi smo uvijek kandidati za medalju, da ne govorim kad igramo kod kuće. Bit ćemo vrlo jaki, posebno kad se oporave Ivano Balić i Blaženko Lacković. Uh, bilo bi dobro izboriti mjesto u tom društvu.


 U DRUGOJ LOGI VIŠE OD OSAM GOLOVA


Impresivna je Ninčevićeva statistika u Straslunderu. U dvjema drugoligaškim sezonama Zadranin je prvo u 32 utakmice zabio 259 golova (8.1 po utakmici) i te 2006./07. bio prvi strijelac druge lige. Godinu dana kasnije u 34 nastupa postigao je 295 golova (8.7 po utakmici), a bolji od njega ni je samo Marcus Hock (Hamm) s 308 golova. Ove sezone Ninčević je za Straslunder odigrao 12 utakmica (nije igrao protiv Nordhorna u 4. i Flensburga u 5. kolu)) u kojima je postigao 71 gol (5.9 po utakmici) i stalno je u vrhu najboljih strijelaca lige. Ninčević je i glavni izvođač sedmeraca u svojoj momčadi. Iako je iz Zadra otišao nakon što je u nekoliko posljednjih utakmica sezone 2004./05. zaradio čak tri crvena kartona, u Njemačkoj obrat, u 12 utakmica svega četiri minute isključenja i jedan crveni karton.




 RUKOMET (PRE)MALO U ZADARSKIM MEDIJIMA


Ninčevića raduju i dobri rezultati matičnog mu Zadar Gortana.
– Pratim sve preko interneta, premda dobar dio onih koji danas igraju za Zadar ne poznajem. Dobro je da se Zadar budi, iako se na kraju sve vrati na novac. Ako ga bude, treba ići u Premijer ligu, ako ne, onda im je bolje da budu tu gdje su sad. Vidjelo se one sezone u Prvoj ligi kolike smo probleme imali. Imam i zamjerku na vas novinare, jer ne vidim da se mnogo piše i govori o rukometu u Zadru. Šteta, jer za mjesec i pol dana dolazi Svjetsko prvenstvo i treba to iskoristiti.


 SPLIT I ZAGREB LOGIČAN IZBOR


 
Podatak da Hrvatska svoje utakmice na SP-u igra u Splitu i Zagrebu za Ninčevića je realnost.
– Logično je da bih kao Zadranin želio da Hrvatska igra u Krešinoj dvorani, posebno kad se zna kakva je podrška bila na kvalifikacijama za Olimpijske igre. Ali treba gledati to da su dvorane u Splitu i Zagrebu veće i da će sigurno na utakmicama Hrvatske biti pune. Očekujem i puno Zadrana u Splitu, siguran sam da će i tamo imati priliku dati nam pravu podršku.