Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Taštine Zorana Milanovića i Vesne Pusić prvi kamen spoticanja

06.12.2011. 23:00
Taštine Zorana Milanovića i Vesne Pusić prvi kamen spoticanja


Vesna Pusić neće dozvoliti da njezin resor ostane bez europskih integracija, no u SDP-u europske poslove smatraju dijelom unutarnje politike, naročito od 1. srpnja 2013.


Pregovori unutar Kukuriku koalicije oko sastava Vlade mogli bi potrajati još desetak dana. Kako se može neslužbeno doznati, još nije riješen prijepor oko toga tko će biti nadležan za europske integracije, HNS-ovka Vesna Pusić kao ministrica vanjskih poslova ili će se osnovati poseban Vladin Ured kojem bi na čelu bio SDP-ovac Neven Mimica. Obje su strane zasad na svojim početnim pozicijama i pregovori oko toga još  traju. HNS smatra da ne treba ništa mijenjati u ustroju Ministarstva vanjskih poslova koje je dosad imalo nadzor nad europskim integracijama dok je s druge strane SDP mišljenja da je to područje već sada unutarnjepolitičko pitanje o kojem brigu treba voditi poseban Vladin Ured koji bi usko surađivao s premijerom.
Uvriježeni konflikti
Kako stvari sada stoje, ustrojstvo ministarstva vanjskih poslova moglo bi postati jedan od prvih kamena spoticanja u Kukuriku koaliciji.
– Nema šanse da Vesna Pusić ostane bez europskih integracija. Ministarstvo će ostati ustrojeno isto onako kako je to bilo dosad, zajedno s europskim integracijama, rekao je za naš list član vodstva HNS-a.
S druge strane, u SDP-u europske poslove smatraju dijelom unutarnje politike, naročito od 1. srpnja 2013. godine i punopravnog članstva, a uz to će se novac iz EU fondova koristiti u svim sektorima, odnosno resorima, tako da je za SDP-ovce logično da se suradnju sa EU zbog toga tretira kao dio unutarnje politike.
Međutim, čak i ako vladajuća koalicija bez problema prebrodi ovaj problem, vanjski su poslovi, zbog ustavnih rješenja, tradicionalno područje na kojem dolazi do konflikata čak i među idejno bliskim nositeljima funkcija. Naime, po Ustavu vanjsku politiku vode zajednički Vlada i predsjednik Republike tako da će Pusić morati usko surađivati s predsjednikom Ivom Josipovićem koji je na funkciju šefa države došao iz redova SDP-a. Osim toga, budući premijer Zoran Milanović ima iza sebe dugogodišnju diplomatsku karijeru, a i javno je izjavljivao u predizbornim intervjuima da su vanjski poslovi njegova velika ljubav.
– Oko svega ovoga ne bi trebalo biti nekih velikih dilema. Vanjsku politiku treba voditi ministrica vanjskih poslova. Nadam se da tu predsjednik Republike neće raditi neka velika soliranja po kojima je posebno bio poznat njegov prethodnik na toj funkciji Stjepan Mesić. A što se tiče premijera smatram da tu neće biti nekih velikih problema, rekao je jedan od članova najužeg vodstva HNS-a.
Slabiji partner
Osim Europe, SDP i HNS nisu se još dogovorili oko toga koji će resor zauzeti treći čovjek u hijerarhiji HNS-a osječki dogradonačelnik Ivan Vrdoljak. HNS inzistira da Vrdoljak svakako mora biti u Vladi i smatraju da bi trebao preuzeti resor poljoprivrede kako bi predsjednik HNS-a Radimir Čačić koji će biti potpredsjednik Vlade za gospodarstvo i investicije imao još jednog suradnika u Vladi u kojeg ima povjerenja. S druge strane, SDP-ovci smatraju da je poljoprivreda prevažan resor da bi se samo tako prepustio slabijem koalicijskom partneru, te osim toga dodaju i da je HNS oduvijek bio izuzetno slab u Slavoniji.
Kao alternativu, HNS-u se nudi da preuzme Ministarstvo kulture.
Ono što je novo jest informacija da SDP-ov gradonačelnik Koprivnice Zvonimir Mršić preuzima novi resor koji bi skrbio o mirovinama i radu – dakle, mijenjao bi Zakon o radu, u prvom redu.
Drugi set problema mogao bi se pojaviti u gospodarskim resorima. SDP-ovci ne žele dozvoliti stvaranje dojma da jedino Radimir Čačić smišlja nove projekte. Čačić će od svih SDP-ovaca ipak morati najuže surađivati sa Slavkom Linićem, ali tu nitko ne očekuje prevelike probleme.
– Siguran sam da će se njih dvojica posvađati već prvi dan, ali će se pet minuta kasnije pomiriti i nastaviti raditi. Njih su dvojica dosta slični, radoholičari su i to će ih sigurno povezati. Istina je da obojica imaju izuzetno kratki fitilj i da laku planu, ali to sigurni neće biti problem jer slično razmišljaju. S njihovom će suradnjom biti najmanje problema. Čačić bi eventualno probleme mogao imati s nekim drugim SDP-ovim ministrima ako ocjeni da se oni ne trude dovoljno. S druge strane i Ratko bi morao paziti da ne pretjera prema njima, smatra član vodstva HNS-a. Jedan od članova vodstva SDP-a koji je među kandidatima za preuzimanje gospodarskog resora ne očekuje velike probleme u suradnji s Čačićem jer “Ratka je na izbornu noć iživcirao Lesar svojim dobrim rezultatima, ali sve će biti bolje kada prezume resor i kada ga zaokupi posao”.
Račanova taktika
Međutim, i u dijelu HNS-a zabrinuti su zbog mogućnosti da zbog rada u koaliciji stranka izgubi na prepoznatljivosti, te da sve zasluge za eventualne uspjehe uzme SDP zbog toga jer će većina birača Vladu gledati kroz njenog prvog čovjeka, premijera i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića.
– To nikako ne smijemo dozvoliti. Nastojat ćemo svakako zadržati prepoznatljivost. Jer nam u suprotnom nakon četiri godine neće preostati ništa osim spajanja sa SDP-om, rekao je jedan od čelnika HNS-a.
Dio naših sugovornika smatra da bi problemi između dvije stranke mogli nastati u sklopu funkcioniranja koalicije kao cjeline.
– Račan bi problem često rješavao na ovakav način. Sazvao bi koaliciju i pričao uvodno dva i pol sata svojim poznatim monotonim i sporim glasom. To bi nas najčešće toliko ubilo da bi svi malo popustili i rješili problem samo da prestane govoriti. Ne znam koju će taktiku u ovakvim slučajevima upotrijebiti Milanović, rekao je jedan od ljudi iz vrha Kukuriku koalicije.
Tijekom jučerašnjeg dana pojavile su se informacije da Neven Budak vjerojatno ipak neće biti ministar prosvjete i znanosti, kao što to ne želi ni Gvozden Flego. U slučaju da Budak otpadne,  spekulira se da bi resor znanosti mogao biti ponuđen nekom od riječkih kadrova – Željku Jovanoviću ili Romani Jerković.
Još nije dogovoreno ni tko će biti ministar pravosuđa. Jedna od onih s kojima se ozbiljno računa je SDP-ovka Ingrid Antičević Marinović koja je tu funkciju obnašala u zadnje dvije godine mandata Vlade Ivice Račana. Kako se neslužbeno može doznati, ona je ipak više sklona ostanku u Saboru, a kao kandidat za to mjesto spominje se i Josip Leko. On je i dalje kandidat za mjesto predsjednika Sabora zajedno sa svojim stranačkim kolegom Borisom Špremom.


Pupovac ne isključuje suradnju, Lesarovi laburisti tvrda oporba




Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je jučer za naš list da ga iz Kukuriku koalicije još nitko nije zvao.
– Naši uvjeti za suradnju su poznati. To je rješavanje svih problema vezano za povratak izbjeglica, poboljšanje međunacionalnih odnosa i europske integracije. Kakav bi bio oblik naše suradnje vidjet će se ako i kada počnu razgovori s Kukuriku koalicijom, rekao je Pupovac.
Predsjednik Hrvatskih laburista – stranke rada Dragutin Lesar izjavio je jučer za naš list da će njegova stranka u četiri sljedeće godina biti tvrda oporba Kukuriku koaliciji.