Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Glasačko pravo se olako dijeli

07.12.2018. 18:30
Glasačko pravo se olako dijeli


STRAVA I UŽAS NA MALIM EKRANIMA
 Tjednima mi već skreću pažnju na tzv rijaliti šou "Gospodin savršeni". O tome se pričalo dugo prije nego što je uopće počelo te koja  će cura sve sudjelovati te tko je u ulozi "savršenoga" pa su se onda nekim natjecateljicama počelo izvlačiti prljavo rublje prije nego što su se  uopće i pojavile, a kada je počelo, onda im se u medijima pratio svaki  korak. I baš zbog toga praćenja mi se zgadilo prije nego što je uopće i  počelo, a priznajem da sam pogledao punih 7 minuta i ostao zatečen  količinom gluposti i besmisla koje sam vidio. Doveli su nekakvu zvjezdoznanku – horoskopijanku koja je natjecateljicama proricala sudbinu,  a kada je jednoj rekla otprilike – "pred tobom je jedna životna filozofija", zbilja nisam više mogao i okrenuo sam na "RTL Kockicu" i pogledao "Mućke". Ipak, u cilju profesionalnog praćenja i komentiranja, bacio sam pogled na sadržaj jedne epizode i vidio doslovno ovo:
 "'Gospodin Savršeni' poveo je 10 djevojaka na romantično putovanje, a dan je bio kao stvoren za uživanje. No bajkovit ugođaj najprije je  prekinula Marijina vijest kako odlazi da bi se mogla posvetiti boksačkoj  karijeri. Ostalima je bilo žao, ali shvaćaju da…bla,bla… Nakon toga Goran je odlučio povesti Anezi koju je oduševio plan za druženje – jet-ski i  ronjenje. Nakon morske uživancije i doze adrenalina, dvojac je otišao  na romantičnu večeru gdje ju je Goran potpuno očarao. Za to vrijeme  ostale su se djevojke zabavljale u hotelu, a neke su zabavu pronašle u  provociranju Daisy što se simpatičnoj Slovenki nije nimalo sviđalo. Kako se dan primicao kraju, tenzije su se smirile, bar do idućeg dana. Klaru je brinulo što je Goran još nije pozvao na spoj pa je zaključila da je  to zbog njene prošlosti i sudjelovanja u njemačkom showu u kojem se  potpuno ogolila. 'Sigurno će reći da sam glupača…', kroz suze je  pričala… Djevojke su dobile pismo u kojem Goran poziva njih dvije na  spoj u troje , a te sretnice su bile Ivana i Klara! Obje su obukle najljepše  haljine i nabacile štikle…"
Eto. To je to. Znam da ne vjerujete, ali ovo se zbilja događa. A događa  se i to da netko tko ovo gleda ima pravo izaći na izbore i glasati o tome  tko će nas voditi sljedeće četiri godine. Zamislite, molim Vas da vam  oni kojima se ovo sviđa određuju sudbinu vama i vašoj djeci. Glasačko  pravo je nešto što se zbilja olako dijeli. Čujem navodno i da članovi lovačkih društava (to su oni koji ubijaju životinje iz zadovoljstva) imaju  pravo glasa na izborima. O Bože pomozi!
PROGRAM KOJI SABLAŽNJUJE I KVARI MALU DJECU
 Ovo je vrlo zanimljivo. Svako malo možemo pogledati neki dobar  film. Mahom na Hrvatskoj televiziji, ali važno je da ima nečega i za nas  pametne i kulturne. Doduše, na RTL-u je istu večer išao i ex-Yu film  (naravno, ako se to smeće uopće može nazvati filmom) "Tesna koža"  koja je na Hrvatski jezik prevedena kao "Tijesna koža", tako da su i oni  jednostavniji mozgovi u Hrvata dobili nešto što će razumjeti i čemu će  se radovati, kao što se raduju glupoj muzici i da ne kažem sada čemu  sve ne. U svakom slučaju, Hrvatska nas je televizija prošlog petka, nakon što smo tjedan dana prije mogli vidjeti nagrađivane filmove "Soba"  i "Bijela linija", razveselila s odličnim, za zlatni globus nominiranim, filmom "Vincent". U ovoj drami-komediji upravo blista veteran Bill Murray, a ništa lošije nisu ni Melissa McCarthy  i Naomi Watts, ali ni mali  glumac Jeaden Lieberher.
Nećemo sada o sadržaju filma jer ste ga vjerojatno pogledali s obzirom na to da su ga emitirali u osam sati navečer, što je vrlo prijatno iznenađenje, već o jednoj drugoj gluposti. Vjerovali ili ne, ovaj šarmantni,  obiteljski film naši dušobrižnici ne dozvoljavaju gledati mlađima od 12  godina. Što je u ovom filmu tako strašno što bi moglo iskvariti našu  djecu, osim možda prikaza američkog ratnog veterana, meni nikako nije jasno, a pogotovo ako uzmemo u obzir kakvo sve smeće mogu gledati u svakodnevnom programu. Osim toga, ako ništa drugo, naši se  gledatelji mogu uvjeriti kako je Bill Murray snimio i još koji film, a ne  samo "Beskrajan dan" koji nam već desetljećima svako malo repriziraju.
P.S. Samo za napomenuti nešto važno. Iste večeri išao je i odličan  "Bijeg u zoru" čuvenog Wernera Herzoga pa smo se mogli uvjeriti kako  se i o američkim vojnicima u Vijetnamu može snimiti odličan film.