Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

MARKOVČIĆ KOSTELAC Hrvatski pomorci su jedan od najboljih izvoznih proizvoda!

07.12.2018. 14:56
MARKOVČIĆ KOSTELAC Hrvatski pomorci su jedan od najboljih izvoznih  proizvoda!


U povodu obilježavanja Dana pomorstva i unutarnje plovidbe u zadarskom hotelu Donat danas je održana konferencija na kojoj  su se okupili predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture,  Ministarstva turizma, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva financija te Ministarstva državne imovine, kao i predstavnici Županije, Grada te brojnih lučkih kapetanija i ostali zaposlenici u pomorstvu.  Održano je nekoliko panela na kojima se razgovaralo o novom prijedlogu Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, o konkurentnosti  brodarstva i luka, o digitalizaciji usluga u pomorstvu te o nautici.
 –  Ovom konferencijom želimo ukazati na poseban značaj pomorstva u  Hrvatskoj te smo u posljednjih godinu dana učinili puno. Pokrenuli smo  reformu cijelog pomorskog zakonodavstva, okrenuli smo se novim  načinima ulaganja u obrazovanje pomoraca i brodaraca, ali i ulaganju u  luke. Pokretanje reforme pomorskog zakonodavstva značilo je izradu  prijedloga i usvajanje tri ključna zakona u pomorstvu: Zakon o lučkim  kapetanijama, Zakon o izmjenama i dopunama pomorskog zakonika, te  novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, najavio je resorni  ministar Oleg Butković dodavši kako su dva, od navedena tri usvojena  dok je pred njima još jedan korak, a to je izrada prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, a koji je isticao kao najveći izazov  ovoga ministarstva.
Najavio je kako bi ove reforme trebale omogućiti digitalizaciju svih usluga u pomorstvu u sljedeće tri godine te smanjiti administrativno opterećenje kako za građane, tako i za pomorce i brodare.
 – Želja nam je bila ispraviti nepravdu koju su hrvatski pomorci imali  zbog teškog ostvarivanja potrebnih 183 dana, te im poboljšati status kao  i osnažiti hrvatsko pomorstvo, naveo je Butković dodavši kako je sve ovo  uvedeno u nove zakone za koje vjeruje kako će uskoro biti usvojeni. Naglasio je potrebu poboljšavanja obrazovanja pomoraca te je istaknuo kako su dodijelili 3 milijuna kuna srednjim pomorskim školama za nabavu  opreme za izvođenje nastave. Dodao je kako su u nastajanje ovih zakona  uključili i predstavnike lokalne uprave i samouprave.
Osim ulaganja u ljude, Butković je istaknuo važnost ulaganja u luke  koje su vrata u svijet i pokretač gospodarskog razvoja te poveznica sa svijetom. Zbog toga su, naveo je, u razvoj i modernizaciju infrastrukture luka uložili više od 310 milijuna kuna.
 – Po prvi puta osigurali smo financiranje u malim županijskim lukama  bespovratnim europskim sredstvima, a riječ je o 80 milijuna eura koje imamo na raspolaganju, rekao je Butković naglasivši važnost luka.
Osvrnuo se i na unutarnju plovidbu gdje je najavio obnovu flote te je  dodao kako planiraju reformu izobrazbe brodaraca, reformu sustava  plovidbenog staža, posebne uvjete za posadu i brodarce te ostale brojne  projekte koji bi popravili uvjete u unutarnjoj plovidbi. Najavio je i projekt  ekorevitalizacije rijeke Kupe te potrebu obnove prometa na rijekama.
Maja Markovčić Kostelac, državna tajnica Ministarstva naglasila je kako su spomenute panel rasprave održane sa željom da se čuju mišljenja  svih dionika zakona.
 – Tri su osnovna cilja: otvoriti gospodarski kapacitet pomorskog dobra,  ali istovremeno sačuvati njegov karakter općeg dobra i sačuvati taj najvredniji resurs. Mislim da trebamo još puno napraviti na konkurentnost lučkog sustava, na što smo također koncentrirani. Također, sve usluge bit će pružene on-line, najavila je Markovčić Kostelac. Na pitanje  kako to da u Hrvatskoj imamo više pomorskih srednjih škola i fakulteta  nego brodarskih tvrtki rekla je kako je Hrvatska poznata po tome da školuje pomorce za svjetsko tržište te su oni jedan od najboljih izvoznih  proizvoda.
Okupljene su pozdravili i zadarski župan Božidar Longin te zamjenica  gradonačelnika Jagoda Surać.
Longin je naglasio kako je more u Zadarskoj županiji jako važan resurs  dodavši kako je ovo najribarskija županija kako po proizvodnji, tako i po  ulovu ribe.
 – Često se spominjemo kao najpomorskija županija jer imamo dugu  tradiciju, kako zbog Pomorske škole, Sveučilišta, tako i zbog Tankerske plovidbe,  rekao je Longin.
Za kraj je naglasio kako je i zaštita mora također jedna  od tema koju treba istaknuti. Dodao je kako se more mora zaštiti kako bi  ostalo za generacije koje dolaze iza nas.
Goran Marić, ministar državne imovine istaknuo je kako nedostaje  zakonski okvir za učinkovitije upravljanje pomorskim dobrom.
 – Svjedoci smo kako se zadnjih godina na pomorskom dobru događaju  broje aktivnosti koje nisu prihvatljive za uređenu i civiliziranu zemlju, a  da istodobno nisu odgovarajući prihodi od pomorskog dobra. Ovaj zakon je nužan i mislim da će pridonijeti upravljanju državnom imovinom, zaključio je Marić.


Radovi na Privlačkom gazu
Ministar Oleg Butković, zadarski župan Božidar Longin, gradonačelnik Nina Emil Ćurko, te načelnici općina Vir, Vrsi i Privlaka kao i direktor Plovputa potpisali su sporazum o početku radova na proširenju privlačkog gaza.
 – Privlački gaz je trenutno dosta plitak, a nalazi se između Privlačkog zatona i Ninskog zaljeva te će se njegovim produbljivanjem i proširenjem skratiti plovidba za 11 nautičkih milja. naime, do sada se moralo ploviti oko Vira, a sada će se taj put skratiti. Ovo je veliki potencijal kako u pomorskom, tako i u turističkom, ali i gospodarskom smislu, rekao je Butković dodavši kako su osigurali sredstva za ovaj ključan projekt za koji se nada kako će što prije početi radovi.  
– Privlački gaz je važan jer skraćuje plovidbeni put, otvara se Velebitski kanal, te cijeli zapadni dio županije dobija novi turistički potencijal, rekao je Longin dodavši kako su u proračunu osigurali sredstva za ovaj projekt.
Mate Perišić, direktor Plovputa naglasio je kako će se gaz produbiti za tri metra dubine te proširiti za oko šet metara te će njime moći prolaziti i veći brodovi.
 – Ovaj plovni put prepoznala je još Austrougarska te imamo projektnu dokumentaciju još iz 1911. godine. Ovim se gazom otvara novi plovni put koji će imati velik značaj, rekao je Perišić dodavši kako već imaju neke kontakte s potencijalnim otkupljivačima iskopanog pijeska.


Brojne nagrade zaslužnima za promociju pomorstva
Među njima je i Jadran Marinković, dugogodišnji voditelj Pomorskih večeri.
 –  Pomorsku večer radim već 35 godina kao urednik i voditelj i ovo je treća nagrada  koju sam dobio. Drago mi je da sam dobio nagradu i to pred sam odlazak u mirovinu, rekao je Marinković istaknuvši kako je nama more izvor života.
Uz brojne, uglavnom muške laureate, našla se i jedna dama – lučka kapetanica  Dolores Brenko Škerjanc koja je sudjelovala u akciji spašavanja broda tijekom  onečišćenja Raškog zaljeva.
 – Iznimna mi je čast dobiti nagradu za ovako težak slučaj kojega smo proživjeli.  Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovako velikoj akciji, rekla je Dolores Brenko  Škerjanc. Kao savjet ženama koje žele raditi u pomorstvu rekla je kako trebaju biti  ustrajne i uspjet će. Dodala je kako nije očekivala nagradu jer svakom poslu i situaciji pristupa jednakim žarom.