Predstavili više od trideset amandmana na gradski proračun

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Konferencija za novinare Akcije mladih
Autor: 
Od grada ćemo tražiti žurnije rješavanje stambenog pitanja pogotovo za obitelji s više djece i socijalno osjetljive. Tražit ćemo jaču inkluziju osoba s invaliditetom pri zapošljavanju jer mislimo da nije dovoljno samo izraditi rampe, već im treba osigurati ono esencijalno. Tražimo i proširenje odluke o socijalnoj skrbi, rekao je Ante Rubeša na press konferenciji
Marin GOSPIĆ
Konferencija je održana ispred starog Kazališta lutaka

Akcija mladih predstavila je ispred ulaza u staro Kazalište lutaka preko trideset amandmana na proračun Grada Zadra za 2022. godinu. Svoje su prijedloge podijelili u nekoliko važnih točaka, a naglasak su stavili na socijalnu skrb te na infrastrukturu. Osim toga, prijedlozi se odnose na inkluziju osoba s invaliditetom, zelenu politiku, a traže i bolje mjere za mlade.

Proširenje OŠ Šimuna Kožičića Benje

- Od Grada ćemo tražiti žurnije rješavanje stambenog pitanja, pogotovo za obitelji s više djece i socijalno osjetljive. Tražit ćemo jaču inkluziju osoba s invaliditetom pri zapošljavanju jer mislimo da nije dovoljno samo izraditi rampe, već im treba osigurati ono esencijalno. Tražimo i proširenje odluke o socijalnoj skrbi, rekao je Ante Rubeša, te naglasio kako za umirovljenike uz postojeće uskrsnice traže i božićnice.
- Umirovljenici s niskim mirovinama i socijalne kategorije trebali bi umjesto uskrsnice od 200 kuna dobivati i božićnicu i uskrsnicu u iznosu od 500 kuna, jer je trenutni iznos premali, kazao je Rubeša te se osvrnuo na infrastrukturnu situaciju u Zadru, a najviše sredstava traže za proširenje Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje.
- Ta je škola u vrhu po broju učenika, a nastava se provodi u tri smjene. Pedagoški standardi ukazuju na potrebu pohađanja nastave u jednoj smjeni, a ovom bi se mjerom riješio taj gorući problem, kazao je Rubeša te dodao da još žele sanaciju skakaonice i bazena na Kolovarima, izgradnju dječjih igrališta i sportsko-rekreacijskih zona na Poluotoku.

Mjere za pomoć mladima

Mjere za mlade je predstavio Roko Tadin koji će u Gradskom vijeću zamijeniti Marka Pupića-Bakrača.
- Problem cijene stanova i najma raširen je u cijeloj Dalmaciji, a mi želimo sufinanciranje najma mladima i mladim obiteljima po uzoru na grad Dubrovnik. Mjera bi obuhvatila obitelji čiji nositelji imaju manje od 35 godina, primanja manja od državnog prosjeka i prebivalište na području grada više od pet godina, a nemaju vlastite nekretnine, objasnio je Tadin te dodao da se zalažu za povećanje broja stipendija učenicima i studentima, sufinanciranje autobusnog prijevoza za srednjoškolce i prehranu u svim školama.
Marjana Botić založila se za novu zelenu politiku, a istaknula je i važnost rekonstrukcije velikog broja gradskih prometnica, s naglaskom na raskrižju na Žmirićima te prometno rješenje spoja Puta Biliga i Hrvatskog sabora. Botić se kratko osvrnula i na svoje protivljenje COVID potvrdama na sjednicama Gradskog vijeća.
- Ne želim vaditi COVID potvrdu pa smo predložili da se sjednica održi negdje gdje mogu ući bez nje, a gdje će moći prisustvovati i više predstavnika medija, rekla je Botić predloživši Hotel Kolovare ili Višnjik kao svoju alternativu gradskoj vijećnici.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno